in

Spelen met kleuren in Lightroom – HSL-Paneel uitgelegd


16 juni 2019, 08:42

HSL staat voor Hue, Saturation, Luminosity, in het Nederlands: Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie. Het geeft je de mogelijkheid om alle hoofdkleuren en secundaire kleuren apart te veranderen qua tint, kleurverzadiging en helderheid. We leggen uit!

HSL/Kleur

Kies in de bovenregel met welk kleur-onderdeel je wilt werken, of selecteer Alles voor alle mogelijkheden onder elkaar. Met deze instellingen kun je bijvoorbeeld de intensiteit van de blauwe lucht verhogen door de kleurverzadiging van blauw te verhogen, zonder dat dit de kleurverzadiging van andere kleuren beïnvloedt. Omdat het soms niet helemaal duidelijk is met welke kleur je te maken hebt (die blauwe lucht zou ook een mix van blauw en cyaan kunnen zijn), heeft Lightroom hiervoor een bijzonder gereedschap, dat overigens ook bij de Kleurtintcurve aanwezig is.

In de linker bovenhoek van het paneel zie je namelijk een klein stipje, waarbij twee pijltjes verschijnen als je eroverheen gaat met je muis. Klik daarop en je cursor verandert in dit knopje. Als je de cursor nu boven de foto zet op een kleur die je wilt aanpassen, kun je die aanpassing doen door naar boven of onderen te slepen met de muisknop ingedrukt. De onderliggende kleur wordt dan aangepast, en indien nodig zie je dus meer dan één schuifje tegelijkertijd bewegen als gevolg daarvan. Super handig!

Zwart-wit

Als je een foto omzet naar zwart-wit door een zwart-wit-profiel te kiezen in het paneel Standaard, verandert het HSL-paneel naar Zwart-wit. Nu heb je hier de mogelijkheid om de ‘kleurenmix’ van de zwart-wit-omzetting te veranderen. Door bijvoorbeeld het blauwe schuifje naar links te bewegen, worden die blauwe kleuren omgezet naar een donkerdere tint grijs. Hierbij werkt dat puntje linksboven natuurlijk ook weer heel handig.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lightroom Classic CC in Zoom Academy. Hierin leer je alles vanaf het importeren van je foto’s tot lokale aanpassingen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Het organiseren van je foto’s door middel van metadata

  • Alles over de panelen in de ontwikkelmodule van het programma

  • Zeer complexe en specifieke bewerkingen in je foto’s

  • Het juist exporteren van je foto’s voor jouw doeleinden

Bekijk hier de volledige Cursus Lightroom Classic CC.

Expertuitdaging: Gebruik een kleurthema

Hoe verwijder je een object in Photoshop met behoud van inhoud?