in

Storytelling: een eerste blik op MyAlbum (Bèta)12 augustus 2015, 09:00

Ed Steenhoek schrijft over zijn eerste ervaringen met de bèta versie van MyAlbum. Hij legt uit hoe je als storyteller te werk moet gaan.

MyAlbum

Terug naar deze week. Via een Facebookbericht van Cameraland werd ik geattendeerd op de bèta-release van het storytelling platform van MyAlbum. Via hen kon ik een account aanmaken om MyAlbum uit te proberen. Mijn ervaringen wil ik graag met je delen.

Eerst even een kleine blik achter de schermen om te zien met wie we te maken hebben. MyAlbum vind je op beta.myalbum.com. Dat is een sub-domein van myalbum.com en die URL brengt je naar… mijnalbum.nl en dat is natuurlijk geen onbekende. Achter deze nieuwe dienst voor storytelling zit dus een Nederlands bedrijf dat al sinds 2008 aan de weg timmert met online fotoalbums.

Het aanmaken van een account verliep soepel via de link die Cameraland gedeeld had. Na een korte tijd ontving ik de bevestiging en kon ik aan de slag. Als eerste heb ik mijn profiel bekeken en daarin de koppeling gelegd naar Facebook en Google zodat ik nu 3 manieren heb om in te loggen. Mijn avatar heb ik uiteraard aangepast naar iets leukers dan mijn initialen op een rode achtergrond. Ook zag ik dat ik als bèta-gebruiker een opslagruimte heb van 100Gb. Dat hoort normaal gesproken bij een My Album Plus abonnement dat € 39,99 per jaar kost. Voor € 99,99 krijg je 1Tb aan opslagruimte. Voor € 9,99 heb je recht op 10Gb. Er staat echter dat Plus abonnementen je meer opslagruimte geven. Er is dus een basis opslagruimte die gratis is. Hoeveel dat is, is nog niet helemaal duidelijk. Men probeert dit aan de hand van de bèta vast te stellen. De aanname is momenteel 5Gb.Om je een idee te geven, mijn eerste story (Isla Holbox) bevat 38 foto’s en neemt 0,26Gb in beslag.Dat is evenveel als op mijn harddisk. Een voorzichtige berekening geeft aan dat je ongeveer 1500 foto’s kwijt kan in het goedkoopste abonnement en toch nog 750 foto’s in het gratis abonnement. Hoeveel verhalen je daarmee maakt, is aan jezelf. Dit is overigens wel een belangrijk verschil tussen MyAlbum en Exposure. Het gratis abonnement bij MyAlbum is beperkt tot 5Gb. Bij Exposure tot 3 verhalen.

Over verhalen maken gesproken…

Basis functies

Het maken van een nieuw verhaal gaat via een simpele klik op de +, waarna je de mogelijkheid krijgt om foto’s van je harddisk te uploaden. Naast foto’s kun je ook video’s toevoegen, waarbij een maximale lengte van 5 minuten geldt. De meest voor de hand liggende formaten die uit een fototoestel komen, worden ondersteund.

De foto’s worden volgens een algoritme over de pagina verdeeld, maar daar houdt het niet op. Je kunt zelf nog een en ander aan de opmaak doen: Foto’s/video’s groter of kleiner tonen, items verplaatsen door te slepen, een blok met foto’s/video’s/teksten als geheel verplaatsen en de verhouding (h x b) van items aanpassen. Ook kun je het verhaal verrijken met een aantal standaard functies:


Het weer laten zien, zoals het was op de dag dat je de foto nam. Het is dus belangrijk dat de metadata (Exif) in je foto blijft nadat je deze bijvoorbeeld uit Adobe Lightroom exporteert.
Een kaart van de locatie waar de foto is genomen. Ook deze wordt bepaald aan de hand van de metadata.
Toeristische informatie over de locatie. En je raad het al… De tip die men zelf al mee geeft is dat de taalinstelling er soms voor kan zorgen dat je meer of minder informatie te zien krijgt.
Een icon aan de hand van een zoekopdracht.
Een interpretatie van snelheid.
De hoogte van de locatie.
De datum en tijd.
De herkenning van een panoramafoto. In dit geval zal er een animatie van de foto plaatsvinden tijdens het bekijken en dit kun je uitzetten via deze optie. Andersom kun je een foto ook markeren als een panoramafoto waarna deze niet gedetecteerd wordt.

Voor de meeste vormen van verrijking worden een aantal weergave-opties geboden waaruit je kan kiezen, zoals hieronder te zien is voor de hoogte.

Lees hier hoe het in de praktijk uit pakt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 tips voor fotograferen in het zand

7 Tips voor het fotograferen van bruggen