in

Straatfotografie in het donker: spelen met licht en beweging

Straatfotografie kun je behalve bij daglicht ook prima ‘s avonds in het donker beoefenen. In de stad, maar ook in kleinere plaatsen of een dorp is op de meeste plekken voldoende kunstlicht aanwezig om sfeervolle straatfoto’s te maken. Zeker met de camera’s van tegenwoordig, waarmee je ook bij hoge iso-waarden nog steeds beelden van voldoende hoge kwaliteit schiet.

Zoek de actie

In principe kun je elk onderwerp kiezen dat je ook overdag graag vastlegt. Je gaat alleen net even anders te werk dan wanneer er volop daglicht is. Je kunt je bijvoorbeeld volledig richten op de mensen die je onderweg tegenkomt. Terwijl jij ergens rondloopt of strategisch staat opgesteld, leg je dan elke voorbijganger vast die jij interessant vindt.

Omdat het ‘s avonds rustiger is dan overdag, zoek je een plek op waar het voldoende druk is. In een buitenwijk waar alleen af en toe iemand de hond uitlaat, moet je anders wel erg veel geduld hebben en dan is er weinig variatie in onderwerpen. Door een plek te kiezen waar het levendiger is, maak jij het jezelf een stuk makkelijker. Daarnaast val je net wat minder op dan wanneer je ergens eenzaam en alleen rondhangt.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Stad en Avondlicht in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de mogelijkheden van het fotograferen in de nacht.

Ga op zoek naar plekken waar het levendig is.

fransarts1946

Olympus Pen-F · ISO 3200 · F 2,8 · 1/50 SEC · 56 MM

Gebruik de omgeving

Voorbijgangers kun je ook een minder prominente rol in jouw straatfoto’s geven door ze meer als sfeerelement, dus als onderdeel van de omgeving te gebruiken. In dat geval zoek je eerst een fotogenieke plek op. Denk aan een sfeervol straatje, een mooie gevel, een steegje met fraaie graffiti, of een plek met een heldere lichtvlek omringd door diepe schaduwen dankzij de lantaarn die er vlakbij hangt of staat. Dat is het podium waarop alleen nog iets moet gaan gebeuren. Je kunt nu alvast het beste standpunt innemen en je camera instellen. Vervolgens wacht je tot iemand voorbijkomt en dan druk je af.

Puristen vinden dat in straatfoto’s altijd mensen te zien moeten zijn, maar wat ons betreft hoef jij je daar weinig van aan te trekken. Zie je een prachtige fiets die perfect in het licht staat tegen een gevel of brugleuning, maak daar dan vooral een foto van. Zo zijn er overal in een stad of dorp leuke straatdetails te vinden die je niet aan je voorbij kunt laten gaan. Klimop langs een gevel, plantenbakken met fleurige bloemen voor een verweerd raamkozijn, een uitpuilende brievenbus, een boekenrek waar je als voorbijganger gratis een boek uit mag meenemen: het aantal mogelijkheden is oneindig. Je hoeft alleen maar op je gemak rond te slenteren en je komt de mooiste en fraaiste plekjes tegen.

Komt er toevallig net iemand aanlopen of fietsen, maak ook daar dan snel even een opname van. Zodoende heb je twee straatfoto’s met een verschillende sfeer. Je kunt een veelbelovende locatie ook onthouden, zodat je er later kunt terugkomen als het wat drukker is, of zodra je meer tijd hebt om te blijven rondhangen tot er eindelijk een voorbijganger is.

Maak gebruik van de omgeving. Als sfeerelement, of als verwijzing naar waar je bent.

NelleB

Nikon D5000 · ISO 800 · F 4,8 · 1/30 SEC · 32 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Stad en Avondlicht in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die het voor jou als fotograaf mogelijk maken om in de donkere uurtjes te fotograferen. 

Zo leer je onder andere:

  • Alle technieken voor het fotograferen in het donker
  • De mooiste locaties om s’ avonds heen te gaan
  • Verder kijken dan alleen fotograferen in grote steden
  • Alles over de nabewerking

Bekijk hier de volledige Cursus Stad en Avondlicht.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De laatste Canon EOS 1

Zonsondergang: zo fotografeer je het natuurlijke kleurenspektakel