in

Systeemcamera vs spiegelreflexcamera – De verschillen anno 2021

Al jarenlang komt de vraag op regelmatige basis langs. Zal ik investeren in een spiegelreflexcamera, of toch overstappen naar een systeemcamera? Die keuze is nooit eenvoudig en ook zeer persoonlijk, maar we kunnen je er natuurlijk wel bij helpen. Hoe zit het anno 2021?

Hoewel sommige fabrikanten beloven te blijven investeren in de digitale spiegelreflexcamera is het anno 2021 duidelijk dat de échte toekomst niet in dat systeem gezocht moet worden. Zo ongeveer alle merken stappen over naar spiegelloze modellen en maken duidelijk dat de innovatie op dat vlak gezocht moet gaan worden. Echt verlaten doen bijvoorbeeld Nikon en Canon de spiegelreflexmarkt natuurlijk niet, maar het Z-systeem van Nikon en het EOS-R-systeem van Canon zijn langzamerhand wel de overhand aan het krijgen. De ontwikkelingen die je nog ziet in de nieuwe high-end spiegelreflexcamera’s hebben allemaal een ‘mirrorless’ randje, omdat de spiegelreflex op zichzelf uitontwikkeld is. Dat systeem is niet meer wezenlijk te verbeteren.

Om nog even duidelijk te maken wat nu precies de verschillen zijn: een spiegelreflexcamera is een digitale spiegelreflexcamera met een optische zoeker en opklapbare spiegelconstructie. Een systeemcamera heeft dat systeem niet en de zoeker is dan ook helemaal elektronisch. Doordat de spiegel ontbreekt kan de camera compacter zijn, wat voor veel mensen een voordeel is. De vatting kan vaak ook groter zijn en deze bevindt zich ook dichter bij de sensor; ideaal voor het maken van de meest prachtige lenzen.

Wat zijn nu de redenen om een spiegelreflexcamera te kiezen boven een systeemcamera? Het belangrijkste verschil is voor veel mensen de vertrouwde vormfactor. Een systeemcamera is vaak kleiner en anders van vorm, waardoor fotografen het bekende spiegelreflexcamera-gevoel missen. Toch is dat zeker niet altijd meer zo en er zijn bovendien ook genoeg spiegelreflexcamera-achtige systeemcamera’s die qua gevoel, gewicht en formaat in hetzelfde vaarwater opereren. De zoeker is een ander punt: veel mensen zijn gewend aan de optische zoeker en vinden dat natuurlijker werken. In de begintijd van de elektronische zoeker waren die overigens ook niet om over naar huis te schrijven, maar inmiddels zijn er de meest prachtige en grote heldere elektronische varianten beschikbaar. Kortom: voor de zoeker hoef je het niet meer te doen. Let wel: de écht goede zoekers vind je natuurlijk in de duurdere systeemcamera’s – maar dat geldt natuurlijk ook voor de optische exemplaren in spiegelreflexcamera’s.

Lang was ook de batterij-capaciteit een reden om voor de spiegelreflexcamera te gaan – en dat is het tot op zekere hoogte nog steeds. Dat wil zeggen: nog steeds fotografeer je langer op één accu met een spiegelreflexcamera. Toch is de systeemcamera aan een inhaalslag bezig en in praktische zin bieden de meest recente systeemcamera’s al meer dan genoeg accucapaciteit.

Er is nog een ander argument waardoor veel mensen voorheen aan de systeemcamera voorbij liepen: het aantal beschikbare lenzen. Een paar jaar terug waren de merken nog volop bezig om de spiegelloze systemen op te bouwen en waren er soms maar bar weinig lenzen beschikbaar. Nu is dat echter anders. De meeste spiegelloze systemen zijn anno 2021 bijzonder compleet, van lichtsterke prime tot groothoek en van tele- tot standaardlens.  Benieuwd welke camera bij jou past? Lees dit artikel en kom erachter!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beginnen met vogelfotografie: deze objectieven zijn het meest geschikt

7 fotolocaties voor het fotograferen van tunnels