in

Telezoom van Pentax: DA 55-300 mm F/4-5.8


18 oktober 2013, 11:00

Na de introductie van steeds meer spetterbestendige Pentax dslr-modellen en de onlangs vernieuwde Pentax objectieven met een vast brandpunt is er nu ook de HD Pentax DA 55-300mm f/4-5.8 ED WR telezoom. De laatste letters van de benaming geven weg waar het om gaat: een weather resistant objectief dat tegen een buitje kan.

Met deze nieuwe HD telezoom is het Pentax objectievengamma langzaamaan op volle oorlogssterkte aan het komen: het is het 28e Pentax objectief dat specifiek is bedoeld voor digitale APS-C Pentax dslr’s met K-AF bajonet. Daarmee kan Pentax nu probleemloos de concurrentie aan in het hobbysegment en dat is geen moment te vroeg. Gezien de vaart die moederbedrijf Ricoh maakt met de introductie van nieuwe Pentax-apparatuur zijn er grootse plannen met het merk. Men is daarom hard bezig om een aantal unieke features mee te geven aan Pentax fotoapparatuur en weersbestendigheid is er daar een van. Dat is niet verkeerd, want tenslotte is fotoapparatuur best kwetsbaar.

Nieuwe sealings

Pentax heeft haar bestaande 55-300mm objectief gepakt en verbeterd door het uit te rusten met nieuwe sealings, wat deze zoom beter bestand maakt tegen binnendringend spatwater, mist en stof. Bovendien is het objectief geoptimaliseerd voor de nieuwe generatie Pentax dslr’s door de frontlens te voorzien van High Definition (HD) multicoating die een betere lichttransmissie en contrast levert en flare en spookbeelden tegengaat. De constructie met ED glas zorgt ervoor dat kleurschifting voorkomen wordt.

Echte allrounder

Alles bij elkaar is deze 5,5x telezoom bedoeld als allrounder en een logische aanvulling op een standaardzoom. Het enige minpunt is wellicht de relatief lage lichtsterkte van f/5.8 op 300mmm. Een wereldschokkend verschil met de f/5.6 van de concurrentie is het niet en het levert ook geen wezenlijk andere foto’s op, maar je moet wel altijd uitleggen dat het geen foutje is van Pentax. Het objectief weegt 466 gram en heeft een filtermaatje 58. De HD Pentax DA 55-300mm f/4-5.8 ED WR zal naar verwachting rond de € 450,- gaan kosten.

Meer informatie

www.ricoh-imaging.nl
www.ricoh-imaging.co.jp

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: selecties

Fujifilms nieuwe systeemcamera: X-E2