in ,

Test: 8 gratis panorama-softwarepakketten

Fokko van der Leest

Iedereen ziet wel eens een adembenemende panorama voorbij komen die je graag zelf zou willen namaken. Fokko van der Leest vergelijkt een aantal gratis programma’s voor Windows waarmee je zelf panorama’s kunt maken. En we kunnen alvast verklappen: één programma steekt er met kop en schouders boven uit.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

De eisen die ik aan de software stel, zijn gebruiksgemak en een goed resultaat. Daarnaast zijn ook de mogelijkheden en snelheid van het programma belangrijk. Overigens zijn van een aantal van deze programma’s ook versies voor andere besturingssystemen dan Windows beschikbaar.

Microsoft ICE (Image Composite Editor)

Microsoft ICE is een krachtig programma. Volgens het begeleidende fimpje op de downloadpagina kan ICE wel 200 foto’s samenvoegen tot één panorama. Ik heb het zelf geprobeerd met 13 grote bestanden (TIFF’s van ca. 100Mb per stuk). Het programma kreeg van mij dus 1,5 Gigabyte in één keer te verwerken. Dit ging zonder problemen en zelfs heel snel. Het gebruikersgemak van ICE is goed. Je sleept de foto’s in het venster en met een druk op de knop wordt het panorama gemaakt. Kies daarna voor “automatic crop” en de randen worden netjes van het panorama afgeknipt. Het resultaat was een bijna perfecte panorama zonder overgangen. Op twee kleine plekjes was een kleine verspringing in een hek te zien. Dat zijn foutjes die vrij makkelijk gecorrigeerd kunnen worden in een fotobewerkingssoftware. Als je wilt kun je via het kubus-icoon het perspectief van je panorama aanpassen. Na het maken van het panorama kun je het bestand exporteren in verschillende formaten: jpg, tiff, png, psd (photoshop), deep zoom tileset en hd photo image Die laatste twee zijn voor het weergeven op webpagina’s in hoge kwaliteit en met de mogelijkheid tot inzoomen.

Hugin

Hugin is een opensource programma. Dit betekent dat gebruikers de software vrij mogen besturen, aanpassen en verbeteren. Oorspronkelijk ontwikkeld voor besturingssysteem Linux, maar tegenwoordig ook beschikbaar voor Windows.
Hugin zit heel anders in elkaar dan ICE. Het is een programma dat je, om er goed mee te kunnen werken, echt zult moeten leren. In tegenstelling tot bij ICE, waar alles automatisch gaat na een druk op de knop, moet je bij Hugin alles handmatig doen. Na het importeren van de foto’s moet je de verschillende tabbladen openen en onder andere zelf aangeven wat de ijkpunten zijn, waar de foto’s aan elkaar “gestitched” moeten worden tot een panorama. Erg ingewikkeld en tijdrovend en met een grote kans op fouten. Er zitten wel heel veel mogelijkheden in het programma om die fouten te herstellen.

Gimp met Pandora plugin

Wie het gratis Photoshop-alternatief Gimp gebruikt, weet dat er verschillende plugins te krijgen zijn om de mogelijkheden van het programma verder uit te breiden. Zo zijn er ook panorama-plugins. De meest bekende is Pandora van Shallowsky. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor Hugin. Erg veel mogelijkheden voor een gratis programma, maar je moet alles handmatig doen: stitchen en fouten herstellen. Deze gratis opensource software is ontzettend knap ontwikkeld, zeker gezien het feit dat Gimp veel van dezelfde dingen kan als het dure Photoshop. Maar als er gratis software is die panorama’s maakt met een druk op de knop, is dit voor mij geen logische keus. Voor zowel Hugin als Gimp + Pandora geldt dat je er waarschijnlijk een tutorial voor nodig zult hebben om ermee te leren werken.

Serif Panorama Plus Starter Edition

Serif heeft verschillende versies van z’n panorama-software. Deze Starter edition is de gratis versie. Dit houdt helaas in dat na elke handeling een pop-up verschijnt met reclame voor hun betaalde software. Dat is erg storend. Als de reclame minder vaak voorbij zou komen, zou ik er minder moeite mee hebben. Wel is het zo dat de resultaten vaak goed zijn en het gebruik wijst zich vanzelf. Toch heeft het programma ook moeite gehad met een van mijn panorama’s en maakte er potje van. Microsoft ICE had geen moeite met hetzelfde panorama.

Canon Photostitch

Voor Canon-gebruikers is Canon photostitch beschikbaar. Dit programma is voor iedereen gratis te downloaden, maar het gaf bij mij (Nikon-camera) geen goede resultaten. De overgangen tussen de foto’s waren niet netjes. Ik kan hier dus geen eerlijke beoordeling van geven. Het zou goed kunnen zijn dat dit programma voor Canon-fotografen prima werkt. Daarom noem ik het toch even.

(kies een camera en klik door naar de juiste download)

Panomonkey

Panomonkey werkt volledig online, dus in de browser. Het programma voegt de foto’s goed samen. Een groot nadeel vind ik dat de download die je van je uiteindelijke panorama kunt krijgen erg klein is: 700Kb bij mij. Daar heb ik niet zoveel aan. Wel handig is dat je ook kunt kiezen voor een embed-code waarmee je het panorama gemakkelijk op je website kunt plaatsen.

Google+ AutoAwesome

Sinds kort heeft Google+ een aantal nieuwe features voor foto’s onder de naam AutoAwesome. Hieronder zit ook het automatisch maken van panorama’s van overlappende foto’s. Wel moet je een Google+ account hebben. Helaas was download die ik kreeg klein, net als bij Panomonkey. Ook worden de foto’s niet elke keer vlekkeloos aan elkaar gestitched. Op zich is het een leuke feature van Google+. Als het werkt, kan het handig zijn wanneer je tevreden bent met alleen het plaatsen van je panorama op Google+. Wil je er meer mee doen, dan zijn de kleine bestanden die je kunt downloaden (700Kb bij mij) niet voldoende.

Panorama als screensaver

Deze valt buiten deze vergelijking, maar is een aardig extra gratis panorama-programma wat leuk kan zijn voor op je computer. Met Wpanorama kun je namelijk je eigen panorama als screensaver over je scherm laten draaien. Dat is weer eens wat anders!

Conclusie

De conclusie is na het lezen van dit verhaal wel duidelijk. Voor mij is het programma dat op alle fronten wint en dus met kop en schouders boven de rest uitsteekt: ICE van Microsoft. Van de overige programma’s zijn er een aantal die het goed doen, maar de nadelen daarvan zijn storende reclame (Serif) en ingewikkeld en veel werk (Hugin en The GIMP+Pandora). De online panorama-software van Google+ en Panomonkey zijn leuk voor online delen, maar niet meer dan dat.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met panorama-software. Kom je tot dezelfde conclusies of heb je andere ervaringen? Of ken je misschien nog andere gratis panoramasoftware voor Windows die volgens jou in dit overzicht vermeld had moeten worden? Laat het weten in een reactie hieronder!

Uiteraard kun je ook panorama’s maken met betaalde software zoals Photoshop Elements. Maurice Hertog legt dat graag aan je uit.


Wie is deze auteur?

Mijn naam is Fokko van der Leest. Ik ben 43 jaar en woon in Roden, in de kop van Drenthe. Ik fotografeer nu ongeveer 7 jaar. Mijn voorkeur gaat uit naar landschappen en natuur, ik leg graag mijn mooie omgeving vast op foto’s. Ook straatfotografie vind ik erg leuk om te doen. Op mijn website zijn mijn mooiste foto’s te zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips om een verkeerd belichte foto te redden

Dit moet elke fotograaf weten: wat is een sluiter en wat is sluitertijd