in

Thuisopdracht 5 van Het Perfecte Plaatje: Maak een creatieve selfie!30 november 2016, 11:00

Paulien moest gisteravond helaas Het Perfecte Plaatje verlaten. De twee opdrachten deze week waren het maken van een selfie met een optische illusie en het fotograferen van Armin van Buren tijdens zijn show op Ibiza. Deze week is de thuisopdracht ‘Maak een creatieve selfie’. Wij geven je tips!

Tip van Jip

De tip van Jip Barth van Canon Nederland voor het maken van de thuisopdracht luidt:

‘Deze week maak je een creatieve selfie. Met een creatieve selfie scoor je natuurlijk het beste op je social media. En wat je creativiteit je ook ingeeft, je moet natuurlijk wel kunnen zien wat je doet. Dus heeft je camera een draaibaar of kantelbaar scherm, kan je dat gebruiken. Heeft je camera dat niet, maar wel wifi, dan kun je bijvoorbeeld de Canon Camera Connect app op je smartphone gebruiken om te zien wat je doet. Je kan dan zelfs je instellingen aanpassen. Om je camera neer te zetten kun je gebruik maken van een klein statiefje of een andere ondersteuning waarmee je de camera in de goede stand kunt krijgen.’

Dit zijn onze tips voor een creatieve selfie!

1 Dubbelrol

Let goed op eigen pose. Je bent je eigen regisseur. Houd je hoofd niet omhoog anders zie je je neusgaten. Je hoofd een beetje schuin houden maakt de foto lekker speels. Houd de camera ook niet te dichtbij. Want heel dichtbij gaat de foto vertekenen en zien mensen er al gauw minder mooi uit. Dan lijkt bijvoorbeeld je neus heel groot. De dubbelrol van fotograaf en model levert soms problemen op. Je moet de camera bedienen, het licht regelen en ook nog eens jezelf regisseren.

Shootingamber

Varieer en wees creatief. Van boos tot vrolijk en gekke bekken en zakelijke selfies. Wel of niet herkenbaar in beeld speelt ook een rol. Zo maak je jouw foto uniek.

Zoals bij elk portret is de blik belangrijk. Kijk je neutraal in de camera, dan is dat misschien geschikt voor je profiel op LinkedIn, maar wel een tikje saai. Juist omdat niemand je ziet als je jezelf fotografeert, kun je bij een zelfportret lekker gekke bekken trekken. Oefen met emoties, probeer te lachen, te huilen, triest of verliefd te kijken en wees niet bang om te overdrijven. Je zult merken dat je jezelf instructies moet geven om een bepaalde emotie op te roepen. Die kennis kun je later gebruiken om gewone portretten te maken. Als je oefent met emoties, kijk dan niet na elke opname naar het resultaat. Maak een aantal opnames achter elkaar, dat scheelt niet alleen veel heen en weer lopen, je zit dan ook beter in de concentratie.

Loepzuiverbeeld

2 Verhaal

Een goed zelfportret vertelt een verhaal. Je vertelt iets over jezelf of speelt iets na als acteur. Tref de juiste voorbereidingen die passen bij jouw verhaal. Naast beheersen van cameratechniek moet je goed weten wat je wilt vertellen en de juiste voorbereidingen treffen.

Carinadumais

Denk dus ook goed na over de achtergrond. Dit bepaalt mede de sfeer van je foto. Met een grote diafragma-opening zorg je ervoor dat de achtergrond onscherp wordt en jij in het middelpunt van de foto blijft staan. De stemming breng je niet alleen over met je blik, maar ook met achtergrond, belichting en eventuele attributen. De achtergrond kan veel vertellen over jezelf. Een voor de hand liggende achtergrond als je rock-punker bent is bijvoorbeeld een oude kerkmuur. Veel fotografen portretteren zichzelf met een camera, maar dat is wat standaard. Bedenk wat je nog meer leuk vindt en breng dat in beeld. Ben je een mountainbiker? Fotografeer jezelf dan eens in het bos met fiets.

Teisalbers

Het is ook goed om verschillende standpunten uit te proberen, een laag standpunt vertelt een ander verhaal dan een hoog standpunt. Houd goed in het achterhoofd wat je wilt vertellen. Hoewel een zelfportret geschikt is om je emotie van dat moment vast te leggen, kun je ook gewoon een leuke foto maken. Een gezonde dosis humor en zelfspot werken erg goed bij een zelfportret. Wat voor zelfportret je ook maakt, het is leuk en leerzaam om te doen. Verschuil je dus eens niet achter de camera, maar laat zien wie je bent.

Anorakian

3 Spiegel of niet?

De eenvoudigste manier om jezelf te fotograferen is via de spiegel. Je gaat ervoor staan en maakt de foto. Je ziet gelijk wat er gebeurt en hoe het licht valt. Dat kan handig zijn. Helaas zie je in de spiegel meestal ook de camera. Soms wil je dat juist, maar allemaal zelfportretten met een camera voor je gezicht wordt algauw saai. Bovendien verschuil je jezelf achter de camera, terwijl een goed zelfportret juist iets laat zien van jezelf. Je kunt de camera uit beeld laten door hem onder een hoek te houden. Nadeel is dat je het kader niet goed ziet en dat je dus een beetje moet gokken. Op deze manier kun je ook nooit een portret recht van voren maken. Van onderaf fotograferen levert zelden een mooi plaatje op.

Richardterborg

Het lastigste van een zelfportret is dat je jezelf niet kunt zien, tenzij je dus een spiegel gebruikt. Je kunt eventueel een spiegel achter de camera zetten, maar dan zie je alles in spiegelbeeld. Dat vergt oefening. Met een spiegel achter de camera zie je ook niet precies wat er op de foto komt, want je kijkt met de spiegel tenslotte niet door de zoeker.

Daniellelaros85

4 Camera

Als je fotografeert met een omgedraaide camera, let er dan op dat je armen niet in beeld komen. Dit kan er raar uitzien. Steek je armen dus iets meer naar buiten. Dan verraden alleen je schouders dat je zo fotografeert. Pas ook op dat je de camera niet te dichtbij houdt, want anders gaat je gezicht enorm vertekenen en wordt je neus veel te groot. Als je je armen zo ver mogelijk uitstrekt, is een 50 mm een aardig beginpunt. Een nadeel van deze methode is dat alleen je bovenkant op de foto komt. Je van top tot teen fotograferen is nauwelijks mogelijk of je moet een enorm vertekend lijf door een extreme groothoek niet erg vinden.

Robinvanmaanen

5 Statief en zelfontspanner

Een makkelijkere optie is het werken met statief en een zelfontspanner. Zo kan je jezelf helemaal in beeld brengen. Je bent nu ook veel vrijer in compositie omdat je je camera overal kan neerzetten.

Ruurd-Willem-Wagenaar

Als je via de zelfontspanner werkt heb je bij de meeste camera’s 10 seconde om op je plek te gaan staan. In plaats van meetellen let je op het rode lampje. Als die sneller gaat knipperen betekent het dat je stil moet gaat staan en dat de foto gemaakt wordt. In de meeste camera’s hoor je ook piepjes. Zo weet je precies wanneer er afgedrukt wordt.

Liekeanna

6 Afstandsbediening

Nog makkelijker is het werken met een afstandsbediening in plaats van de zelfontspanner. Zo kan je op de plek gaan staan en stelt je camera scherp op jouw gezicht. De afstandsbediening werkt net als de ontspanknop. Halfingedrukt stel je scherp en met verder doordrukken maak je de foto.


Corinne

Heb je geen afstandsbediening? Zet dan iets in de plaats van de plek waar jij wilt staan en stel daar dan handmatig op scherp. Als je vervolgens voor de camera gaat staan haal je het weer weg en ga je op precies dezelfde plek staan voor de foto.

7 Tethered shooting

De meeste controle heb je als je de camera via de computer of een tablet aansluit, tethered fotograferen heet dat. In liveview zie je groot op het scherm wat je aan het doen bent. Je hoeft niet meer in spiegelbeeld te denken en je kunt heel nauwkeurig scherpstellen. Via een toets op de camera kun je de opname maken, al dan niet met zelfontspanner. Je moet wel de juiste software hebben. Canon levert die gratis mee, bij Nikon moet je de software kopen. Met Adobe Lightroom en Aperture van Apple kun je een Canon of Nikon camera aansluiten. Tethered fotograferen is extra handig met een laptop, dan ben je flexibel. Helemaal luxe is het als je draadloos kunt werken, maar de meeste programma’s werken met een USB-aansluiting. Dat gaat ook prima, eventueel gebruik je een langere kabel als de camera ver van je computer staat.

Kleinekeep

8 Licht

Bij een zelfportret kun je zowel met kunst- als met daglicht werken. Daglicht is vaak wat gemakkelijker, omdat het wat minder kritisch is. Als je met flitsers werkt, moet je precies weten hoe je gaat zitten en moet je proefopnames maken. Dat geldt des te meer voor gericht flitslicht, dat nogal nauw luistert. Met een softbox of een paraplu heb je wat meer speelruimte, omdat je met het zachte licht minder lastige schaduwen krijgt in je gezicht. Een studioflitser met instellicht maakt het makkelijker, omdat je van tevoren ziet wat er gebeurt, zeker als je tethered fotografeert. Eventueel kun je met Photoshop het contrast (lokaal) weer wat verhogen.


Melaniex

Bij gelijkblijvend licht kun je het beste de belichting handmatig instellen. Zo voorkom je dat de belichting verandert als je weer in beeld komt. Het beste kun je met een losse lichtmeter werken en op je gezicht het licht meten. Een makkelijke manier is om eerst met de camera het licht te meten op de plek waar je gaat zitten, met bijvoorbeeld je handpalm als referentie. De gemeten waarde stel je dan handmatig in.

Nog meer inspiratie opdoen?

In onze collectie zelfportret kan je genieten van een selectie van de mooiste zelfportretten die er te vinden zijn op Zoom.nl!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: kersttaferelen fotograferen in de grotten van Valkenburg

Fujifilm X-A10: Instap-X