in

Tijd voor een betere camera of betere vaardigheden?10 mei 2015, 10:00

Om goede foto’s te maken heb je goede apparatuur nodig, of niet? Kevin Kwee deelt zijn ervaringen die hij opdeed tijdens zijn werk in de fotowinkel.

Sinds enige tijd werk ik in de fotowinkel van een grote – eigenlijk hele, hele grote Nederlandse webshop – ik zal de naam ervan netjes in het midden laten. Er komen ook regelmatig mensen die een nieuwe camera willen kopen, en daar wat advies over willen krijgen. Het voordeel van de winkel en het bedrijf waar ik voor werk, is dat we eerlijk advies geven en de klant voorop stellen. En dat kan betekenen dat we klanten naar een andere winkel sturen, als dat beter aansluit bij wat ze zoeken of willen.

Zo was er laatst een oudere heer samen met zijn vrouw in de winkel op bezoek, en hij begon meteen over de Nikon D7100 die hij wilde kopen. Op mijn vraag “Waarom?” kwam er een uitgebreid verhaal over foto’s die hij maakte tijdens kerkdiensten – waar het lastig fotograferen was volgens hem. Het is zeker niet een van de makkelijkste plekken! Maar hij fotografeerde in de automatische functie, waar je de minste controle hebt over de foto. In de winkel legde ik een en ander uit over diafragma en sluitertijd – hij had namelijk best vaak ‘bewogen foto’s’, en uiteraard ook de ISO waarde. Volgens mij had hij een Nikon D3000 ofzo.

Tijdens het gesprek kwam ik tot de conclusie dat hij, hoe vervelend dat misschien ook moge klinken, meer kennis van fotografie nodig had. Ik probeerde dat subtiel te brengen. En wat heel erg gewaardeerd werd door hen, was dat ik ze niet een nieuwe camera van 1000 euro probeerde te verkopen. Ik noemde wat fotografietijdschriften zoals Zoom.nl, waar hele duidelijke voorbeelden in staan van het effect van bepaalde belichtingsinstellingen. En dingen die je meteen kunt toepassen. Handmatig fotograferen dus…weten wat sluitertijd, diafragma en ISO doen. Compositie, moment en standpunt, dát is fotografie.

Jij als gebruiker van de camera, maakt de foto. Niet de camera. Als je weet hoe je deze moet instellen. Moderne spiegelreflexen hebben zo ongelooflijk veel mogelijkheden, functies en dergelijke dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En natuurlijk kunnen die functies handig zijn in specifieke en veeleisende situaties – zoals sportfotografie – waar je professionele (en dus dure) apparatuur voor nodig hebt. Een 800 mm lens van Nikon is namelijk zo’n 17000 euro waard!

Het gaat dus niet om de apparatuur maar om je vaardigheden. Toch adviseerde ik de man wel een lichtsterke lens met een vast brandpunt, zoals een 35 mm F1.8, omdat de bijgeleverde kitlens meestal niet echt super is. Dit omdat je met een vaste lens niet kunt zoomen, waardoor je ook daarmee teruggaat naar de ‘basis’ van fotografie: sluitertijd, diafragma, compositie en moment.

Er is een uitspraak “The best gun, is the gun you have”, en dat geldt ook voor fotografie: “The best camera, is the one you have“. Geef een professionele fullframe spiegelreflexcamera aan iemand die nog nooit heeft gefotografeerd, en de foto’s zullen van beginnerskwaliteit zijn. Maar geef Erwin Olaf een simpel compact cameraatje, en de foto’s zullen van hoog niveau zijn. Als je merkt dat je niet de foto’s maakt die je graag wil maken, investeer dan vooral in je fotografiekennis. Dat kan technisch van aard zijn, maar ook meer ‘soft skills’ en dingen die meer op gevoel gaan…zoals compositie, het moment en sfeer.

En kijk ook veel naar fotoboeken, analyseer de foto’s. Waarom vind je een foto mooi? Is het het licht? De compositie? Het moment? Dat zijn de dingen die er toe doen in de fotografie. Sterker nog, die ‘dingen’ bepálen de foto. Bezoek musea en fotogaleries, laat je inspireren! Wat ook helpt, is een soort plakboek bijhouden voor jezelf, met mooie foto’s en plaatjes. En schrijf erbij waarom je juist die ene foto mooi vindt. Zo leer je de beeldtaal begrijpen, en kan je een foto helemaal ontleden tot in de kleinste details. Vaak weten mensen wel of ze een foto mooi vinden of niet, maar waarom, dat is juist de vraag.

En maak natuurlijk ook je camera je eigen. Het moet een verlengstuk worden van jezelf, en focus dan vooral op de basis die ik net noemde: sluitertijd, diafragma, ISO, compositie en moment. That’s it. Maar de beste camera…dat ben jij.
De beste ‘camera’ zit in jouw als fotograaf. Jij hebt de kennis en ervaring om bij wijze van spreken met een ‘slechte’ camera goede foto’s te maken, dus jij bent als persoon ‘de camera’. Geef een professional zoals Erwin Olaf een simpel compact cameraatje, en hij zal waarschijnlijk mooiere en betere foto’s maken dan een hobbyist met een Nikon D4 😉
Het is de persoon achter de camera die de foto maakt, niet het apparaat zelf.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review Nikon Coolpix P900

Leica M Monochrom: Zwartwit van topkwaliteit