in

Time-lapse maken met je telefoon

28 april 2015, 09:58

Even snel een time-lapse willen maken? Maar niets bij je? Je hebt wel een telefoon op zak die wel foto’s en film kan maken maar verder niets? Download een App van bijvoorbeeld iMotion voor de iPhone, Framelapse of Lapse It Pro voor Android. Henk van Essen vertelt je de rest.

Ik werk zelf met iMotion. Je kunt met al deze leuke apps leuke korte films maken. Bijvoorbeeld wolken die snel over je heen vliegen of de rommel van kantoor die je stapsgewijs op orde brengt. Er zijn legio voorbeelden voor een leuke time-lapse. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder en probeer het uit.

Timelapse met een mobiel is erg leuk om te doen. Een telefoon heb je vaak bij je en er is altijd wel een moment dat je een time-lapse kunt maken. iMotion heeft een gratis versie en je kunt er supereenvoudig een time-lapse mee maken. Geen verder gedoe met een computer. Je kunt jouw film meteen op Youtube, Facebook of iTunes zetten. Ook is het mogelijk om jouw film te mailen of te plaatsen in je Photo libary. Vanuit Photo libary kun je dan ook weer je film doorsturen via Whatsapp. In deze uitleg zal ik het hebben over iMotion (pro) en iMotion remote.

Met iMotion remote kun je een ander toestel met iMotion op afstand bedienen. Het voordeel hiervan is dat je het toestel dat de time-lapse maakt niet in de hand hoeft te houden. Zodoende heb je geen last van trillingen of andere storende elementen. Time-lapse op handbediening is leuk voor het maken van bijvoorbeeld lesmateriaal of uitleg bij een presentatie. Je maakt dan zelf de foto door op de knop te drukken. Ben je in het bezit van twee toestellen die iMotion draaien, dan kun je op afstand de knoppen bedienen. Het voordeel hiervan is dat er dan helemaal geen schokkende beelden gemaakt worden.

Stap voor stap zal ik proberen uit te leggen hoe de app werkt. Klik op de icoon van iMotion, in het scherm zie je het volgende staan.

De knop help spreekt voor zich. De knop iMotion gallery laat enkele voorbeelden zien die gemaakt zijn met iMotion. De knop my movies laat de gemaakte films zien. Klik op de grote knop new movie. Er verschijnt nu het volgende scherm in beeld.

Eerst zal ik de instellingen doorlopen voordat we naar start gaan. In het witte invulvakje typ je de naam van de betreffende time-lapse. Dan ga je instellen wat je precies wilt doen. Met de knop time-lapse gaat alles automatisch. Alleen de tijd van interval kun je instellen van 0,1 sec tot 1 dag. Het is leuk om zelf uit te proberen welke interval je wilt nemen. Mijn instelling is vaak 2 tot 5 sec. Ik zou hem nooit op één dag instellen want dan kan je de telefoon ook niet meer gebruiken en moet je deze laten staan om een leuke time-lapse te kunnen maken. Je hebt daar andere apparaten voor die daar uitermate geschikt voor zijn. Bijvoorbeeld de Brinno TLC 200 Pro.
De knop manual (handmatig) vind ik zelf erg leuk. Je bent niet aan tijd gebonden, maar je bent gebonden aan wat je wilt doen. Per frame druk je op capture. Het toestel mag je natuurlijk niet verplaatsen. Met het filmpje potloden heb ik manual toegepast en toch zie je dan nog enige beweging van de blauwe bak. Wanneer een potlood in de blauwe bak kwam, heb ik op capture (opname) gedrukt. Na 280 potloden had ik toch al een leuk filmpje.

Voor instructiedoeleinden is manual ook heel goed geschikt. Het helpt je om leuke instructies te maken. Bijvoorbeeld uitleg geven hoe je een kubus moet tekenen of hoe je een fototoestel moet schoonmaken. De remoted knop gebruik je pas als je in het bezit bent van nog een toestel met dezelfde app.
Ben je in het bezit van twee toestellen dan kan je leuke dingen doen zonder dat je last hebt van bewegende delen. Een van de toestellen zet je op een statief en laat je staan. Je klikt wel op de remote knop. Op het andere toestel gebruik je de app iMotion remote. Beide toestellen vinden elkaar en je kunt aan de gang.

Je ziet dan op beide toestellen hetzelfde scherm in beeld. Alleen het toestel op statief wordt nu bedient door het andere toestel op afstand. Op de remote app zie je het quality knop in beeld. Het is niet nodig maar ik zet deze altijd op High quality.

In het volgende filmpje laat ik op eenvoudige wijze zien hoe je nu snel met klei een kleine animatie kunt maken. Claymotion wordt dit genoemd. Dit is leuk om te doen met kinderen. En stiekem vind ik dit ook nog erg leuk om te doen. Ze leren meteen wat over animatie en vinden het interessant hoe zo film wordt gemaakt. Maar het is wel handig om eerst op papier te zetten wat voor film het moet gaan worden. Zoiets als een storyboard is dan wel handig.

Op het toestel waar de timelapse op gemaakt wordt, zit ook nog een microfoon. Je kunt de time-lapse inspreken. Dit kan erg handig zijn alleen pas ik deze niet toe tijdens het opnemen van de time-lapse.
Ik spreek het liever achteraf in. Je kunt dan beter sturen en anticiperen op het filmpje. Wanneer je nu klaar bent met een film dan krijg je het volgende beeld te zien. Ook hier zijn weer leuke tooltjes te vinden. Je kunt in je timelapse foto’s en geluid toevoegen of wederom een time-lapse maken.

Het opslaan van een time-lapse spreekt voor zich. Je klikt op Export en je ziet dan vijf verschillende mogelijkheden om iets met het filmpje te doen. Ik zou zeggen gewoon alles lekker even uitproberen en bij slecht resultaat gewoon het filmpje weer verwijderen. Alle films bij elkaar heb ik wel weer in elkaar gezet met Première.

Henk van Essen

Ik ben Henk van Essen en mijn leeftijd is alweer 51 jaar. Achter de camera staan en veel foto’s nemen is voor mij nergens meer aan denken, ontspannen, gelukkig zijn en nog veel meer van dit. Op mijn zestiende kocht ik mijn eerste compactcamera en na een fotografiepauze heb ik de laatste jaren het fotograferen weer opgepakt. Ik krijg regelmaat opdrachten waar ik met veel passie aan het werk ga. Op bijna aller gebied ben ik bezig met fotografie. Wat er in de toekomst gaat gebeuren weet ik niet. Maar één ding weet ik zeker, stoppen met fotografie gaat niet meer gebeuren. www.fotovanessen.nl / www.facebook.com/fotovanessen / @fotovanessen

Review: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro OS HSM C

Favoriete foto’s van Taco Vos