in

Tips en trucs voor gratis software Picasa


26 september 2013, 13:56

Programma’s als Adobe Photoshop zijn natuurlijk bekend en bieden je legio aan mogelijkheden, maar het is niet gratis. Stacey Oosterhof bespreekt hier de bewerkingsmogelijkheden van het gratis alternatief Picasa van Google.

Programma’s als Adobe Photoshop zijn natuurlijk geweldig en bieden je legio aan mogelijkheden. Er zit echter ook een keerzijde aan dergelijke programma’s, want het zijn niet de gemakkelijkste programma’s om onder de knie te krijgen en daarbij zijn ze ook nog eens erg duur. Daarom ben ik al jaar en dag een groot fan van Picasa, een gratis softwareprogramma met vele mogelijkheden.

Picasa is een gratis programma van Google dat je een aantal beperkte mogelijkheden geeft je foto’s te bewerken, collage’s te maken en je foto’s in een webalbum te plaatsen. Het programma is te downloaden via http://picasa.google.com. Hoewel de mogelijkheden niet in de buurt komen bij een programma als Photoshop, is het een gebruiksvriendelijk programma met leuke mogelijkheden.

De bewerkingsopties zijn onderverdeeld in 5 tabbladen.

1. Vaak gebruikte aanpassingen
2. Belichting
3 t/m 5. Beeldbewerking

Vaak gebruikte aanpassingen

In het eerste tabblad kun je de meest standaard opties vinden om je foto te bewerken. Zo kun je je foto bijsnijden (croppen), de foto rechtzetten, rode ogen verwijderen en tekst toevoegen. Ook biedt dit tabblad de mogelijkheid een foto te retoucheren, waarmee je kleine foutjes in de afbeelding kan herstellen/bewerken.

Daarnaast geeft dit tabblad een drietal automatische opties die de belichting, het contrast en de kleur van je foto ieder afzonderlijk en automatisch aanpassen. Door middel van de optie Creatieve werkset kun je de foto bewerken door onder andere tekstboxen toe te voegen maar ook is het mogelijk om aan het werk te gaan met snorretjes, stickers en ga zo maar door.

Belichting

In het tweede tabblad kun je de belichting van je foto en de kleurtemperatuur handmatig aanpassen. Door met deze functies te spelen, bereik je vaak een beter en gewenst effect dan wanneer je gebruik maakt van de automatische opties in het eerste tabblad. Het effect van de verschuivingen zie je direct en het is dus een kwestie van een beetje spelen met de instellingen om het gewenste resultaat te bereiken. Filters

Tabblad 3, 4 en 5 zijn vrijwel allemaal filters die je over je foto heen kunt plaatsen. Uiteraard zijn de standaard filters als sepia en zwart/wit hier te vinden, maar er worden ook tal van andere filters aangeboden. Persoonlijke favorieten zijn Cinemascope, Cross Process en Duo-tone. Daarnaast bestaat in het laatste tabblad de mogelijkheid om randen toe te voegen, zoals een polaroid frame.

Collage maken


Naast de filters biedt Picasa ook de mogelijkheid om collage’s te maken van je foto’s. Je dient hiervoor eerst de foto’s die je wil gebruiken te selecteren. Vervolgens ga je in de menubalk naar de optie maken en kies je voor de optie collega Maken. Vervolgens kun je kiezen uit een zestal verschillende opties om een collega te maken. Je kunt bij het maken van de collage’s ook nog spelen met kleuren, de plaatsing van foto’s, schaduwen en formaten wijzigen.

Tips voor de collage’s

1 Selecteer de leukste foto’s van je vakantie en maak er een collage van, op die manier kun je je verhaal ondersteunen met foto’s zonder dat mensen 1000 foto’s moeten bekijken.
2 Gebruik de collage om achtergronden mee te maken voor je smartphone en tablet
3 Heb je foto’s gemaakt tijdens een event of heb je in opdracht foto’s gemaakt? Maak dan een collage om je opdrachtgever op een overzichtelijke wijze een voorproefje van je werk te laten zien.
4 Je kunt zelf afmetingen invoeren, wil je bijvoorbeeld een vaste maat gebruiken op je website voor foto’s dan kun je deze afmetingen ingeven en opslaan. Zo maak je gemakkelijk een collage die aan de juiste afmetingen voldoet.

Een aantal voorbeelden


Wie is deze auteur?
Mijn naam is Stacey Oosterhof en ik ben een 24 jarige jurist, (hobby) fotografe en blogger. Fotograferen is mijn passie en ik vind het vooral belangrijk om lol te hebben tijdens het fotograferen. Mijn interesse ligt niet alleen bij het fotograferen met een spiegelreflexcamera maar ik zie het ook als een uitdaging om mooie foto’s te maken met compactcamera’s en mijn telefoon. Er valt voor mij nog veel te leren op het gebied van fotografie en ik probeer mezelf constant te verbeteren en te verbreden. Elke cursus, workshop of tip pak ik met beide handen aan om er vervolgens een mooie blog over te schrijven.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Leica C

Review: Nikkor 18-140mm F 3,5-5,6