in

Tips – Hoe fotografeer je de skyline van een stad?3 april 2017, 12:58

De skyline van een stad is vaak op z’n mooist als de lichtomstandigheden moeilijker zijn: net voor en na een zonsondergang, als de duizenden lichtjes gaan branden en de stad tot leven komt. Maar hoe maak je een goede, ruisvrije foto die de sfeer van de stad laat zien en waar stel je op scherp? We geven je een aantal tips!

1. Verken de plek

Je eerste taak als fotograaf is het bepalen van de afstand waarop je de stad gaat fotograferen. Ga dus op zoek naar een uitkijkpunt en kom daar op meerdere momenten van de dag terug, om te zien hoe het licht zich ontwikkelt.

Tip: Ben je in een vreemde stad en weet je niet zo snel waar je naartoe moet? Zoek in een souvenirwinkeltje naar een ansichtkaart met de skyline van de stad erop, en vraag aan voorbijgangers waar de foto gemaakt is en hoe je daar komt.

2. Benodigdheden

Voor het fotograferen van een hele skyline is het belangrijk dat je een statief bij je hebt. Hierdoor kun je rustig de compositie bepalen en heb je de beste kans op een scherpe foto zonder ruis als het wat donkerder wordt.

Een heel handig reisstatief om bij je te hebben, is bijvoorbeeld de Joby Gorillapod. Deze kun je gemakkelijk om leuningen binden en hij past gemakkelijk in de meeste (reis)tassen.

Je kunt vrijwel alle lenzen gebruiken voor skyline fotografie, maar veelgebruikt is een groothoek-objectief, dus met een brandpunt van 10 tot ongeveer 28mm. Denk bijvoorbeeld aan de Tokina 11-16 F2.8 voor APS-C-sensor camera’s, of een Samyang groothoek voor fullframe camera’s.

Uiteraard is een grote lichtsterkte (zoals diafragma 1.4 tot 2.8) een voordeel, maar dit is iets minder belangrijk, omdat je vaak vanaf een statief fotografeert en daarmee de sluitertijd kunt aanpassen om meer licht op te vangen.

Tip: Hoewel een groothoekobjectief vaak gebruikt wordt voor skyline fotografie, is het juist ook heel goed om dit af te wisselen met een teleobjectief. Hiermee kan je van een verre afstand inzoomen op gebouwen, of juist van nog verder een ander ‘perspectief’ bieden (zonder vertekeningen als bij een groothoek). In fotoseries van steden worden groothoek en tele vaak afgewisseld.

Isaejo1

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

3. Maak een verticale panorama

Of je nou een groothoek- of teleobjectief gebruikt: negen van de tien keer lukt het niet om in één foto de hele stad vast te leggen. Een goed alternatief is dan om een panorama te maken.

Maar let op: maak een panorama niet horizontaal, maar juist verticaal. Houd de camera dus in de portretstand (verticaal) en beweeg van links naar rechts bij het maken van de panorama. Laat telkens ongeveer dertig procent overlap tussen de individuele foto’s, zodat je ze achteraf makkelijk kunt samenvoegen in bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop. Zorg daarnaast ook dat je in de M-stand fotografeert, zodat de instellingen per foto gelijk blijven.

Door in de verticale stand te fotograferen, haal je uiteindelijk veel meer detail uit je foto en krijg je een minder extreem dun horizontaal beeld.

MaikelClaassenFotografie

4. Compositie

De compositie van een skyline kan op veel verschillende manieren, waarvan een zij-aanzicht het meest gebruikelijk is. Hoewel het aantrekkelijk is om een totaalbeeld van de stad te fotograferen, is het hier juist belangrijk om keuzes te maken: welke gebouwen betrek je in de compositie? Zijn er interessante voorgrondelementen om erbij te betrekken? (Denk aan een rivier in de voorgrond, of een drukke weg.) Houd daarnaast vooral ook rekening met de regel van derden: plaats een interessant gebouw op ongeveer 1/3 van de foto, water ook op bijvoorbeeld 1/3 (van onder naar boven), en kijk goed waar het zonlicht vandaan komt.

Let tot slot ook op storende elementen, zoals een afleidende lichten, vloekende kleuren etc. Houd die buiten de compositie, of verwijder ze later in Photoshop.

Xnatasx

5. Het perfect moment

Houd het weer goed in de gaten van de stad waar je wilt gaan fotograferen. Bedenk van tevoren op welk moment van de dag het licht op z’n mooist is. Ook hierbij helpt voorkennis: kijk op internet naar foto’s van de stad die er al zijn, en kijk eventueel hoe laat de foto gemaakt is. Veel fotograferen willen net voor zonsondergang alles klaar hebben staan op de juiste locatie: het blauwe uurtje (net na de zon onder is, maar met nog wel wat natuurlijk licht) is het mooiste, vanwege de combinatie stadslichten/natuurlijk licht.

Focasa

Wees daarom ook ruim op tijd op de gewenste locatie. Neem de tijd om je camera goed in te stellen. Vooral in het blauwe uurtje verandert het licht erg snel, dus je moet op het juiste moment foto’s maken.

RoelR

6. Scherpstellen
Stel handmatig scherp bij het fotograferen van een skyline. Gebruik hierbij ook een hoog f-getal (klein diafragma), om er zeker van te zijn dat alles in je foto scherp wordt. De sluitertijd mag gerust heel lang, om voldoende licht toe te laten in de foto (zeker als je vanaf een statief werkt). Zorg dat de iso-waarde rond de 100 ligt, om tijdens de nabewerking ook de schaduwen van de stad terug te kunnen halen, zonder onnodige ruis in de foto.

Ilya-eos450d

Maak je een foto in de avonduren en is het al redelijk donker? Scherp dan stel op het lichtste punt in de skyline van de stad. Zorg er wel voor dat dit punt redelijk in de voorgrond van de skyline zit en niet dat het een punt is achter de eerste rij gebouwen of huizen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dierenfotografie dicht bij huis

Hähnel Modus 600 RT : Flitsgeweld voor weinig geld