in

Tips – Hoe maak je de mooiste vlinderfoto’s?21 maart 2017, 11:00

De lente staat voor de deur en dat betekent vlinders! Leg de beestjes in alle prachtige kleuren vast met de macrolens. Wij geven je tips hoe je de vlinders het beste kunt fotograferen!

Voorbereiding
Bereid je voor wanneer je vlinders wilt gaan fotograferen. Zoek uit waar je dit bij jou in de buurt kunt doen, denk aan vlindertuinen of bepaalde natuurgebieden waar ze veel voorkomen. Ook zijn er bepaalde planten aantrekkelijk voor vlinders, zoals de nectarplanten lavendel en de vlinderstruik, dus des te groter de kans dat je ze daar gaat vinden!

Mgompie

Vroeg op pad
Vlinders zijn insecten en dus vroeg in de morgen het beste te fotograferen. Ze zijn in de ochtend nog niet zo actief als in de middag, dus dan heb je meer kans dat ze nog even rustig blijven zitten. Doe wel voorzichtig met de kleine beestjes, met de kleinste beweging kun je ze al verstoren en zijn ze weg.

Diaantje78

Weinig scherptediepte
Bij macrofotografie heb je vaak weinig scherptediepte. Een voordeel hiervan is dat de achtergrond vaak geen details heeft. Zorg ervoor dat je de scherpte op de kop van de vlinder richt en als het kan ook op de prachtige vleugels van de vlinder. Gebruik een open diafragma, zoals f2.8. Gebruik Live View op je camera om scherp te stellen. Dit werkt vaak beter wanneer je heel nauwkeurig moet zijn.

Arjovandijk

Standpunt
Je kunt ervoor kiezen om met het licht mee te fotograferen, waardoor je de prachtige details en kleuren op de vleugels van de vlinder in beeld brengt. Kies je ervoor om tegen het licht in te fotograferen, kun je spelen met het silhouet van de vlinder. Kies van te voren je standpunt, want je moet soms snel zijn met de fladderende beestjes!

Jokebrm

Wees creatief
Varieer met je compositie, gebruik de kleuren van de vlinders en wees creatief met het fotograferen! Denk aan de leefomgeving van het diertje of werk met een bepaalde kleur in de achtergrond waardoor de kleuren van de vlinder nog beter tot hun recht komen. Houd je camera evenwijdig aan de vleugels van de vlinder, wanneer je deze goed vast wilt leggen.

Monique68

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview: Irix Firefly & Blackstone objectieven

Urbexfotografie voor beginners – de schoonheid van het verval