in

Tips: Natuur fotograferen in april


2 april 2014, 14:12

Tja, de opmerkelijke maand maart, met weinig neerslag en tempteren tot boven de 20 graden zit weer achter de rug. Maart heeft daardoor een groot deel van de april-tips als opgeëist. En moeten we het nu deels doen met de tips die normaal eerder in mei thuis horen. April wordt in ieder geval een maand waarin heel veel te zien en te beleven is. Vergelijk dat maar eens met vorig jaar, toen de lente pas in de tweede helft van april op gang kwam.

1. Bloeiende bosbodem

De bosanemomen zijn nog net op hun hoogtepunt, maar zullen spoedig minder gaan worden. Daarmee wordt het uitkijken naar een ander spektakelstuk: de daslook. Weinig planten zijn in staat een bosbodem om te toveren in een dergelijk wit tapijt. Ook met je ogen dicht niet te missen. Andere mooie soorten: eenbes en gele anemoon.
Tip: op 13 april organiseer ik een workshop voorjaarsflora in het Savelsbos voor al dit moois.
Daslook

2. Boomgaarden

De kersen staan volop in bloei. De andere fruitbomen laten nu niet lang meer op zich wachten. In Japan hebben ze een feestdag voor de kersenbloesem. Ze feesten als een (hoogstam)boomgaard in volle bloei staat.

Boomgaarden

3. Oranjetipje

Een heel algemeen vlindertje, maar wel eentje waar je een echt voorjaarsgevoel van krijgt. Komt door de fraaie kleur van de mannetjes (de vrouwtjes zijn net koolwitjes)? Of komt dit door het feit dat ze in grote aantallen aanwezig zijn in de pinksterbloemen? Ga eens rond zonsopkomst in zacht roze gekleurde graslanden op zoek. Bijna gegarandeerd succes.

Oranjetipje

4. Nesten

Bij veel vogelsoorten zijn de koppeltjes gevormd en zijn ze druk bezig met het bouwen van een nest of wordt er al volop gebroed. In deze periode zijn de vogels bijzonder territoriaal, hetgeen nogal eens tot conflicten leidt. Het is erg leuk de activiteit van de vogels te volgen. Maar let op dat je de vogels niet verstoord. Nestfotografie wordt daarom lang niet altijd gewaardeerd. Kies voor een vogel in de tuin of die anderzijds niet snel verstoord wordt, zoals zwanen en futen.

5. Meidoorn

De meidoorn gaat dit jaar zeker zijn naam geen eer aandoen. Na de sleedoorn is het nu de beurt aan deze witte bloeier. Bosranden en rivierengebieden worden op grote schaal opgesierd door deze forse struiken. Het Maasheggengebied bij Boxmeer is in de bloeitijd van de meidoorn de place to be! Omdat de heggen hier tot grote proporties uit mogen groeien, wemelt het hier ook nog eens van het dierenleven.

Het Maasheggengebied bij Boxmeer

6. Kievitsbloemen

Je hebt van die soorten waarbij het hart van menig fotograaf sneller gaat kloppen: de eerder genoemde bossoorten, orchideeën, maar zeker ook de kievitsbloemen. Alleen in de omgeving van Zwolle kom je nog redelijke populaties tegen.

7. Bos

Je zou het bijna vergeten, maar de bomen verruilen in deze tijd hun kale takken voor een frisgroene pruik. Vooral met een aardige dosis tegenlicht komen de lentekleuren je heerlijk tegemoet.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Natuurfotografie tips

Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Review: Nikon Coolpix S32

De ceremonie van de trouwdag