in

Tips: Natuur fotograferen in de maand augustus

Iedere maand zoomt Bob Luijks in op de kansen voor de natuurfotograaf die zich (alleen) deze periode voordoen. Uiteraard is het maar een zeer beknopte lijst aan oneindige mogelijkheden dus we zijn ook erg benieuwd naar jouw onderwerpen deze maand.

De zomer nadert langzaam zijn einde. Dat neemt niet weg dat er niets meer te fotograferen is. Enkele tips voor de maand augustus:

Bloeiende heide

Augustus is natuurlijk de maand van de bloeiende heide. Vooral in verregende zomers, zoals vorig jaar, kleuren de velden prachtig paars. Door de droogte in de eerste helft van juli, wordt het afwachten of de heide ook dit jaar weer zo intens paars kleurt.
Wie weet kleurt de heide weer zo paars dit najaar. (foto: nokin)

Reeënbronst

De reeën zitten nu midden in hun bronstperiode. Weliswaar niet zo spectaculair als de edelhertenbronst, maar natuurlijk wel de kans op reeën op een ‘actieve’ manier te fotograferen.

De bronsttijd van de ree loopt van juli tot en met augustus.

De bronsttijd van het damhert begint half oktober.

De bronsttijd van het edelhert loopt van ongeveer half september tot half oktober.

Lees ook: 6 fotolocaties om de hertenbronst te fotograferen

Juffers

Juffers vliegen al een hele tijd, maar augustus is de tijd voor de grotere libellen. Vooral de heidelibellen komen nu in grote aantallen voor langs de vennen.

Ga vroeg op pad, dan is de heidelibel nog niet zo actief. (foto: soesa62)

Planten langs de uiterwaarden

In het begin van augustus zijn de uiterwaarden van de grote rivieren nog behangen met de prachtigste kleuren van onder andere kattenstaarten. Zoek tussen deze ‘reuzen’ op schrale plekjes eens naar de kleinere, vaak veel zeldzamere plantjes, zoals muurpeper.

Wespspin of tijgerspin

Augustus is ook de periode om Wespspinnen, ook wel Tijgerspinnen genoemd, te fotograferen. Door hun karakteristieke uiterlijk, grote formaat en web met zigzag ladder zijn deze spinnen onmogelijk te missen. Ze komen in steeds grotere aantallen voor op heideterreinen en ruige graslanden. Mooi om met ochtendlicht of prooi te fotograferen.

Door met compositie te spelen kan je een unieke foto maken van de Tijgerspin. (foto: boris165)

We zijn benieuwd naar jouw unieke natuuronderwerpen. Wat fotografeer jij deze maand?

Fotograferen in andere maanden?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Geld verdienen met je foto

Fotodokter: Welk geheugenkaartje moet ik kopen?