De kleurenexplosie van de herfst is voorbij. Stilte en rust overheersen. Toch is de winterperiode zeker geen saaie periode. Bob Luijks geeft enkele tips voor de maand december.
Plannen
De grote haast van het fotograferen is voorbij. De herfstbladeren wachten niet, de bloemen en libellen daarvoor ook al niet. In de winter gaat alles langzamer. Die kale boom staat er morgen ook nog. December is de periode om plannen te maken voor het nieuwe jaar. Welke soort zou je nog eens graag op de foto willen hebben? En hoe zou die foto er dan uit moeten zien? Door juist nu te plannen, vergroot je de kans op succes en kun je met een gerust gevoel 2014 binnenstappen.
Door juist nu te plannen, vergroot je de kans op succes
Mossen en korstmossen
Grotere planten laten in deze tijd van het jaar maar weinig kleur zien. Hoe anders is dat in de miniatuurplantenwereld! Ga eens door de knieƫn op een heideveld of bij oude boomstronken en verbaas je over al dat kleins.
Boomsilhouetten
De bomen laten ‘naakt’ hun ware gedaante zien. Slank zijn de berken, grillig de eiken. Maak gebruik van deze eenvoud in takkenstructuren. De beste momenten zijn net voor zonsopkomst of na zonsondergang. Ook een egaal lichtgrijze lucht is ideaal, maar dan wel in combinatie met een omzetting naar zwart-wit.
Tuinvogels
De overdaad aan voedsel voor de vogels is met het vertrekken van de herfst eveneens voorbij. Steeds meer vogels laten zich in de tuin zien. Vanwege de honger zijn de meeste tuinvogels nu ook veel minder schuw. Maak een leuke opstelling met wat voer in de tuin en fotografeer mezen, mussen en roodborsten.
Hulst en maretak
In het scala aan groenblijvende planten zijn hulst en maretak twee opvallende verschijningen. De bessen van de hulst (te vinden in oude bossen) zijn nu rijp. Haast is geboden, want vogels weten er wel raad mee. In Zuid-Limburg valt de maretak nu goed op, vooral als grote bolle die populieren, maar ook appelbomen sieren.
Natuurlijk hoopt iedereen op een witte kerst. Tips over sneeuw en ijs volgen in januari.
Rest mij eenieder alvast een fijne feestdagen te wensen!
Fotograferen in andere maanden?
- Tips: Natuur fotograferen in de maand maart
- Leuke macro-onderwerpen voor in de wintermaanden
- Fotografie-inspiratie voor de wintermaanden!
- Tips om natuur te fotograferen per maand | Natuurfotografie
- Tips: Natuur fotograferen in de maand juli
- Tips: Natuur fotograferen in de maand juni
- Tips: Natuur fotograferen in de maand mei
- Tips: Natuur fotograferen in de maand april
- Tips: Natuur fotograferen in de maand februari
- Tips: Natuur fotograferen in de maand januari
- Tips: Natuur fotograferen in de maand december
- Tips: Natuur fotograferen in de maand november
- Tips: Natuur fotograferen in de maand oktober
- Tips: Natuur fotograferen in de maand september
- Tips: Natuur fotograferen in de maand augustus

Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.