in

Tips: Natuur fotograferen in de maand februari

Op de meeste plekken wachten we nog altijd op de winter. Met de temperatuur in de dubbele cijfers gaat het hard met de natuur. Ondanks dat we nog niet veel hebben kunnen doen met de tips van januari, toch maar enkele nieuwe tips voor februari.

Hoogwater

Wanneer de temperatuur in deze periode van het jaar plotseling omhoog schiet, terwijl er de voorgaande periode veel sneeuw is gevallen, kunnen de Maas en Rijn meters stijgen. Als zich dan ook nog eens veel regenwater bij het smeltwater voegt, kunnen we fraaie hoogwaters verwachten. De ‘zee’ van water verruimt het landschap, terwijl allerlei objecten ineens vreemd uit het water steken. Veel dieren zoeken hun toevlucht tot de hoger gelegen delen, vaak (in de buurt van) dijken. Zo is het mogelijk om dieren relatief dichtbij voor de lens te krijgen die anders een verborgen bestaan leiden. Wanneer het water weer begint te dalen, zijn de riviergebieden bijzonder vogelrijk, omdat volop voedsel voor handen is in de achtergebleven plasjes en dergelijke.

Sneeuwklokjes

De eerste sneeuwklokjes staan al weer in bloei. Bij een plant met zo’n markante naam is het natuurlijk extra leuk ze te fotograferen bij sneeuw. Kies voor een zo laag mogelijk standpunt en focus je op bloemen die zich duidelijk losmaken van de (vaak te chaotische) pol. Let daarbij goed op de achtergrond. Minder algemeen, maar ook nu te zien, de winterakoniet.

Hazelaar

Sneeuwklokjes zijn niet de enige bloemen in deze periode. Ook de hazelaar bloeit. Opvallend zijn de gele katjes die in staat zijn het landschap een vrolijke noot mee te geven. Het zijn de mannelijke bloemen. Kijk ook maar eens uit naar het onooglijk kleine, rode vrouwelijke bloemetje. Andere (tuin)planten die nu in bloei staan zijn de winterkers, winterjasmijn, sneeuwbal (diverse cultivarsoorten, niet onze inheemse Gelderse roos) en toverhazelaar.

Nacht

Wellicht vormt de nacht niet de meest aanlokkelijke periode in de winter om te gaan fotograferen. Niets is echter minder waar. Bij pittige vorst is de atmosfeer erg rustig en kraakhelder, waardoor prachtige sterrenopnamen te maken zijn. Zet je camera op een statief, stel je camera in op oneindig, kies een groot diafragma en een hoge iso-waarde (bijvoorbeeld 1600 iso). Vervolgens moet je bepalen wat je wilt, haarscherpe puntjes of stersporen.

Voor ‘onbewogen’ sterren kun je uitgaan van een sluitertijd van maximaal 15 seconden bij een standaardobjectief. Bij een langere sluitertijd worden de sterren kleine streepjes. De truc, zeker in ons fel verlichte landje, is om nu een groot aantal foto’s te maken van bijvoorbeeld 30 seconden. Je krijgt dan veel sterren op de foto, zonder dat de lucht overbelicht raakt door stadsverlichting. De opnamen voeg je achteraf samen met bijvoorbeeld Startrails. Zorg dat je warm bent aangekleed, of beter nog, dat je in de buurt van je auto zo’n serie kunt maken. Je bent zo een paar uur verder. Het behoeft geen uitleg dat bij zo’n lange periode in de kou, de accu’s volledig opgeladen moeten zijn. Een reservesetje bij de hand is een must.

Fotograferen in andere maanden?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Ook geef ik het digitale magazine Limburg in Beeld gratis uit. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Aputure tussenring

Nieuwe teleconverter van Pentax