in

Tips: Natuur fotograferen in de maand januari

Allereerst natuurlijk voor alle lezers een prachtig nieuw jaar met mooie fotomomenten. Ondanks het feit dat de winter zeer zacht verloopt, hierbij toch enkele tips voor een winterse januari.

Plannen

Heb je je goede voornemens voor 2014 al gemaakt? Niet vergeten!

Wintergasten

De winter is een perfecte periode voor het fotograferen van vogels. De voorgaande keren benoemde ik reeds de tuinvogels en ganzen. Uiteraard is er nog veel meer interessants te ontdekken. Op de heidevelden kun je nu onder andere klapeksters tegenkomen. Wanneer het echt goed vriest en veel water is dichtgevroren, zijn veel watervogels gebonden aan de overgebleven wakken, vaak bij grotere plassen. Het is hier dan een drukte van jewelste, met onder andere echte overwinteraars zoals smienten. Je hebt hier nu tevens kans op vogels die normaal een onzichtbaar bestaan lijden, zoals roerdompen. Het mooiste beeld krijg je door plat op het ijs te gaan liggen. Neem geen risico’s en kleed je zo warm mogelijk aan.

Grote grazers

Ons boerenvee staat nu warm binnen. Voor de grote gazers in de natuurgebieden geldt dat niet. Juist een gure winterdag laat zien hoe perfect koniks, galloways en Schotse hooglanders zijn aangepast aan hun omgeving. Fotografeer ze eens tijdens een flinke sneeuwbui of juist met allerlei vruchten (klissen en dergelijke) in de vacht.

Zwart-wit

De natuur is kleurloos, tijd voor zwart-wit! We worden de hele dag geconfronteerd met kleurrijke beelden, dus denken in zwart-wit valt vaak nog niet mee. Ga op zoek naar interessante vormen en structuren. Grote contrasten tussen licht en donker versterken het beeld. Probeer eventuele lelijke kleuren te negeren, maar maak de foto wel in kleur om ze pas achteraf om te zetten in zwart-wit. Natuurlijk maakt een sneeuwlandschap het denken en fotograferen in zwart-wit een stuk gemakkelijker, maar ga er vooral ook eens op uit tijdens één van de saaie, rustige en vooral grijze dagen.

IJs

Geen winter zonder ijs. Geen ijs is echter hetzelfde. Een paar windstille nachten levert kraakhelder ijs op. Is dat water in de zomer rijk begroeid, dan is de kans groot dat je nu allerlei fraaie luchtbellen in het ijs krijgt. Een klein plasje water op een wandelpad verandert al snel in een prachtig spel van lijnen. Zelfs in snelstromend water kun je prachtige ijsstructuren aantreffen, zolang het maar lang en hard genoeg vriest. Let ook eens op wakken, scheuren en ijsbloemen op de ruiten! Gebruik een polarisatiefilter om hinderlijke schitteringen weg te nemen. Vaak moet je iets onderbelichten voor een beter resultaat.

Sneeuw

Natuurlijk hopen we allemaal op een dik pak sneeuw. Alle rommel verdwijnt onder een maagdelijk wit tapijt. Veel mensen gaan alleen op pad als de sneeuw al gevallen is. Jammer, want het fotograferen tijdens een stevige sneeuwbui biedt ongekende mogelijkheden. Gebruik een korte sluitertijd voor een fijn patchwork of juist een langere sluitertijd voor een guur, striemend effect. Combineer dit bijvoorbeeld met een vrijstaande boom of een dier. Pak wel je camera goed in; sneeuw is kruipt overal tussen. Let goed op je witbalans (hoge kleurtemperatuur instellen om blauwe sneeuw te voorkomen) en je belichting (overbelichten om de sneeuw wit te krijgen).

Zichtbaar

Ligt er sneeuw, speur dan de omgeving eens goed af. Dieren zijn nu veel gemakkelijker te zien dan met een groen / bruine achtergrond.

Fotograferen in andere maanden?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Pentax K-500

Compositie maakt je foto’s sterker