in

Tips: Natuur fotograferen in de maand juni

Nog altijd loopt de natuur voor op schema. De hectiek van het voorjaar laten we langzaam achter ons. Daarvoor in de plaats komt de ‘flow’ van de zomer. Bob Luijks geeft de beste natuurfotografietips.

Vroeg

Ochtendstond heeft goud in de mond. Het is in deze periode van het jaar echter wel heel erg vroeg opstaan. Wie de zonsopkomst mooi wilt vastleggen, moet uiterlijk om 4 uur zijn bed uit. In deze periode moet je keuzes maken: de ochtend of de avond. Wanneer je beide probeert na te streven, zal je dat snel opbreken. Vroeg opstaan loont ook in deze tijd van het jaar. Ondanks de hoge middagtemperaturen, koelt het ’s nachts vaak genoeg af voor mist, zeker nabij vennen. De zon is echter krachtig, waardoor binnen een uur alle magie alweer is verdwenen.

Lichtende nachtwolken

Echt donker wordt het in deze periode ’s nachts niet. Het ligt dan niet voor de hand om iets met een nachtelijke hemel te doen. Toch kun je in deze periode getuige zijn van een zeer bijzonder schouwspel, namelijk lichtende nachtwolken. Dit zijn zeer ijle wolken op grote hoogte. Na zonsondergang kleuren deze zilverachtig wit. Ze zijn alleen onder specifieke omstandigheden te zien aan de noordelijke hemel. Ondanks dat de wolken niet te voorspellen zijn, is er tegenwoordig wel een handige site beschikbaar waarop de wolken live getoond worden: www.spaceweather.com. Links in het scherm staat een kaartje met de aanduiding Noctilucent Clouds.

Bloemenweelde

Samen met de voorgaande maand, vormt juni misschien wel de mooiste maand als het op bloemen aankomt, zeker nu al volop zomerbloeiers aanwezig zijn. Wilde roos, salie, muggenorchis, morgenster, Sint-Janskruid en allerlei grassen staan nu in bloei. De grassen vallen daarbij het minst op en zijn zo gewoontjes dat we er snel aan voorbij lopen. Het loont evenwel hier eens gedetailleerder naar te kijken. Een groot diafragma in combinatie met een rustige achtergrond(kleur) levert heerlijk luchtige foto’s op.

Harde contrasten

Aangenaam zonnig weer met hoge temperaturen vormen het horrorscenario voor iedere natuurfotograaf. Voor macrofotografen hoeft dit geen probleem te zijn. Met een parapluutje zijn de onderwerpen in een lichte schaduw te plaatsen. De harde contrasten kunnen echter ook leuke resultaten opleveren, vooral in de zwart-witfotografie. Lelijke kleuren spelen daarbij bovendien geen rol meer. Denk aan het lelijke groene licht in de bossen op een zonnige dag.

Das

Ooit bijna uitgestorven, inmiddels een succesverhaal. Toch kom je de das nagenoeg alleen tegen langs de weg, dood welteverstaan. Juni is bij uitstek de periode om de dassen eens in levende lijve te spotten. Met de lange zomerdagen komen de dassen in rustige (!) gebieden al voor zonsondergang uit hun burcht. Dassen zien slecht, maar horen goed en ruiken uitmuntend. Ga nooit op de wind zitten en ga ruim op tijd tegen bijvoorbeeld een boom zitten. Vervolgens is het in absolute rust wachten. Te veel moeite en toch eens een das zien? Landschap vzw verhuurt een unieke dassenhut in de Ardennen!

Ongemakken

Een zachte winter staat garant voor ongedierte. De natte meimaand helpt ook niet echt. Zeker in vochtige gebieden barst het op dit moment van de muggen. Het zijn misschien niet de meest gewilde foto-objecten, maar ze zijn wel in staat je uitstapje grondig te bederven. Gebruik daarom voldoende DEET en bedek je lichaam zoveel mogelijk. Ook de eikenprocessierups is al volop actief. Uitkijken dus…

Fotograferen in andere maanden?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips en trucs bij het fotograferen van huisdieren

Review: Sony Alpha 6000