in

Tips: Natuur fotograferen in de maand mei

De sneltrein van de natuur dendert voort. Onze bossen zitten al geheel in zomeroutfit. Juist buiten de bossen begint het nu steeds interessanter te worden. Bob Luijks geeft de beste natuurfotografietips.

Bos

Toch nog even terug naar het bos. Hier vind je nu lelietje-der-dalen en gewone salomonszegel. In kalkrijke bossen is de opvallende lieve-vrouwe-bedstro te vinden.

Orchideeën

Het hart van menig natuurliefhebber gaat sneller kloppen bij het zien van orchideeën. Op dit moment staan onder andere mannetjesorchis, grote keverorchis en puperorchis in bloei. Veel andere soorten zullen snel volgen. De beste plek om orchideeën te zien, is de orchideeëntuin in het Gerendal. Ook de kalkrijke duinen, inclusief Waddeneilanden en Lauwersmeergebied zijn zeer rijk aan vele soorten orchideeën. Let vooral ook eens op andere aanwezige planten, vaak niet minder bijzonder, zoals ratelaar en akelei.

Juffers

In en rond het water bruist het van het leven. Vooral juffers zijn er als eerste bij. Een heldere, vroege ochtend is ideaal. De juffers wachten in de vegetatie op de eerste zonnestralen. Zodra de zon hun tere lichaam heeft opgedroogd, kiezen ze het luchtruim. Ook de eerste echte libellen, zoals de viervlek, vliegen inmiddels rond. Kijk eens goed rond in de vegetatie op de oever. Na soms jaren als larve te hebben doorgebracht, kruipen deze ‘buitenaardse monstertjes’ uit het water. Ze gaan in de vegetatie hangen, waarna uit het larvehuidje de prachtigste libellen tevoorschijn komen.

Kuikens

In mei, kruipen alle vogels uit het ei. Dit zou langzamerhand een beter spreekwoord kunnen zijn. Overal waar je kijkt zijn jonge vogels te vinden. Ganzen zwemmen er reeds mee rond, vanuit de nestkasten klinkt het gezellige geluid van een koolmezenfamilie.

Bloemenweide

Bloemenweiden en bloemrijke akkers zijn bijzonder spectaculair om te zien. Ondanks dat het vaak gaat om algemene soorten, zoals boterbloemen, margrieten en klaprozen, zijn dit soort bloemrijke plekken aardig zeldzaam geworden. Dat komt deels door de landbouw, maar ook deels door natuurbeheerders zelf. Zij zien liever zeldzamere soorten of een goedkoper beheer met begrazing. De wegberm en dijken zijn tegenwoordig vaak nog de beste plek om iets van die bonte kleurenpracht te zien. Uiteraard het mooiste te fotograferen met een laagstaand zonnetje.

Zomervogels

Op sommige vogels is het even wachten, maar zodra die in ons land zijn, is het zomergevoel eigenlijk pas echt compleet. De zwaluwen tonen weer hun vliegkunsten, uit de bossen roepen de koekoek en wielewaal en boven de heide klinkt ’s nachts de nachtzwaluw.

Brem

Ondanks zijn opvallende kleur, gaat de bloei van de brem bijna ongemerkt voorbij. Wellicht voor veel natuurliefhebbers te algemeen, terwijl overal zoveel andere leuke dingen te fotograferen zijn. De typische gele kleur maakt het fotograferen nog niet zo gemakkelijk. Het beste is nog licht bewolkt weer, met weinig contrasten. Bremstruwelen kunnen een grote omgang aannemen en daardoor een spectaculair landschap tevoorschijn toveren. Kijk ook eens naar beneden op schrale zanderige plekken. Grote kans dat je daar de kleine bremsoorten zoals stekelbrem en kruipbrem tegenkomt.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Fotograferen in andere maanden?

Natuurfotografie tips

Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Perspectivische vertekening

Review: Panasonic Lumix DMC-GH4