in

Tips: Natuur fotograferen in de maand november

De herfst is een fotogenieke periode. Je kunt dus volop genieten van alle kleuren en passenstoelen. Bob Luijks geeft onmisbare fototips voor de maand november.

Beuken

De beuken zijn als een van de laatste aan de beurt om hun herfstkunstjes te tonen. Van alle inheemse bomen levert de beuk misschien nog wel de fraaiste kleuren. Leef je eens uit met de diverse objectieven uit je tas, want er is zoveel mogelijk!

Kijk ook eens recht naar beneden

Bosbodem

Het gaat bijna vanzelf, om je heen kijken om fraaie fotomogelijkheden te ontdekken. Kijk ook eens recht naar beneden. De bosbodem is bedekt met een dik pak bladeren en vruchten, in allerlei kleurschakeringen en formaten. De kunst is om in deze chaos een ‘rustige’ compositie te vinden. Oh ja, het tegenovergestelde telt natuurlijk ook. Kijk eens recht omhoog!

Kraanvogels

De vogeltrek is in volle gang. De kraanvogel laat menig natuurhart sneller kloppen. Dit jaar zit een record aantal kraanvogels in Duitsland. Hou de berichtgeving aan de gaten, want ze kunnen ieder moment deze kant opkomen. Zodra de wind luwt en bij voorkeur naar het noordoosten draait, trekken ze naar warmere oorden. In het oosten van het land heb je de meeste kans. Op een enkele plek willen ze nog wel eens overnachten, zoals in De Groote Peel en De Maasduinen. Lang blijven ze helaas niet.

Ganzen

Ook de trek van de ganzen is begonnen. In tegenstelling tot de kraanvogels, blijft een groot deel van de ganzen wel in Nederland plakken. Vooral Friesland is populair.

Wind

Wind is al net zo kenmerken voor de herfst als paddenstoelen en herfstkleuren. Onlangs liet de natuur weer eens even goed van zich horen. Wind is ook een boeiend element om mee te experimenteren. Denk daarbij aan lange sluitertijden om beweging te krijgen in de vegetatie en het water. Zorg ervoor dat je camera trillingsvrij wordt opgesteld. Verzwaar hiervoor je statief en probeer je camera een beetje uit de wind te houden.

Guur

De overgang van herfst naar winter kan guur verlopen. Het zeewater is nog warm, waardoor vooral in het westen van het land stevige buien kunnen ontstaan. Deze kunnen winterse trekjes aannemen, met bijvoorbeeld hagel. Fotografeer ze in een mooi open landschap en geef de dreigende lucht vooral alle ruimte in een foto.

Fotograferen in andere maanden?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nooit meer ruis met DxO Optics Pro 9

Review: Olympus OM-D E-M1