in

Tips: Natuur fotograferen in de maand oktober

De herfst is een walhalla voor de natuurfotograaf. De natuur maakt sterke veranderingen door en elke maand heeft zijn eigen mogelijkheden. Bob Luijks geeft onmisbare fototips voor de maand oktober.

Koude nachten

Heldere nachten beginnen nu echt koud te worden met kans op vorst aan de grond. Het water is echter nog warm. Juist in de buurt van vennen en beekjes is de kans op mist in de ochtend groot. Het is verleidelijk om deze taferelen met een groothoekobjectief te fotograferen, maar maak vooral ook eens gebruik van een kleine telezoom, bijvoorbeeld de 70-200mm. Hiermee isoleer je karaktervolle elementen in een magische, mistige setting.

Beukennootjes, kastanjes…

Veel vruchten zijn nu rijp. De bosbodems zijn ermee bedekt. Veel dieren slaan nu hun slag om zich helemaal vol te eten voor de winter. Fotografeer de vruchten ook eens als ze nog aan de boom hangen.

Bronst damherten

Na de edelherten is het nu de beurt aan de damherten. De beste locatie in Nederland zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een andere goede locatie is Plantage Willem III in Elst. Een koude ochtend geeft extra mogelijkheden, zoals dampwolkjes bij de ademhaling of de herten in een mistige setting.

De bronsttijd van de ree loopt van juli tot en met augustus.

De bronsttijd van het damhert begint half oktober.

De bronsttijd van het edelhert loopt van ongeveer half september tot half oktober.

Lees ook: 6 fotolocaties om de hertenbronst te fotograferen

Zeekraal

Niet alleen in de bossen is het nu volop herfst. Ook aan de kust is nu van alles te beleven. Vooral de velden met zeekraal zijn nu schitterend gekleurd; prachtig met het warme licht van de ondergaande zon.

Vlinders

Op mooie dagen zijn de laatste vlinders actief, zoals de Atalanta. Zoek de vlinders onder andere bij klimop. Klimop bloeit als één van de laatste planten. De bloemen vallen nauwelijks op, maar zijn echter wel een belangrijke voedingsbron voor de laatste vlinders.

Paddenstoelen

De combinatie van een relatief warme bodem en vochtige omstandigheden zijn ideaal voor paddenstoelen. Daarom zie je er nu ook zo veel. De grote jongens, zoals parasolzwam en vliegenzwam, trekken direct alle aandacht. Let echter ook eens op de oneindig veel kleine paddenstoelen. Deze kleine paddenstoelen zijn geschikter voor macrofotografie dan de grote exemplaren. Grote paddenstoelen lenen zich dan echter weer goed voor een landschappelijke benadering, waarbij de paddenstoelen een ideaal voorgrondobject vormen.

Herfstkleuren

Oktober de maand van de kleur! De meeste bomen kleuren nu in de meest fantastische tinten. Vooral de exoten Amerikaanse eik en Amerikaanse vogelkers zorgen voor een kleurexplosie. Onze eigen berk doet goed mee. Let ook eens op de kleine details binnen een herfstblad!

We zijn benieuwd naar jouw unieke natuuronderwerpen. Wat fotografeer jij deze maand?

Fotograferen in andere maanden?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Statieven getest door lezers in het Verdronken Land van Saeftinghe

10 apps om geweldige zwart-wit foto’s te maken