in

Tips: Natuur fotograferen in de maand september

Iedere maand zoomt Bob Luijks in op de kansen voor de natuurfotograaf die zich (alleen) deze periode voordoen. Uiteraard is het maar een zeer beknopte lijst aan oneindige mogelijkheden dus we zijn ook erg benieuwd naar jouw onderwerpen deze maand.

Fotograferen in september

In september laten we de zomer langzaam achter ons en kijken velen al weer vooruit naar de herfst. Zo ver is het echter nog niet natuurlijk. De korte nachten en daarmee het extreem vroeg op moeten staan raken we deze maand gelukkig weer kwijt. Omdat het in de nachten steeds meer begint af te koelen, nemen de kansen op mist en nevel in de ochtenduren toe. Hierbij de fotografietips voor de maand september:

Bronst Edelherten

Dit natuurspektakel vormt natuurlijk het hoogtepunt van de maand september. De mannetjes proberen een zo groot mogelijke harem te vergaren en gaan daarbij een onderlinge strijd aan. Leiden de Edelherten normaal een teruggetrokken bestaan, nu laten ze zich prima zien op het open veld; het strijdtoneel. Probeer tijdens het fotograferen van de bronst eens verschillende dingen uit, zodat je niet met duizend dezelfde foto’s thuiskomt. Mogelijkheden genoeg:
– close-ups als de herten dichtbij genoeg komen
– de dieren in hun natuurlijke omgeving
– beweging in een foto proberen te vangen, etc.
Een overbekende plek om de Edelhertenbronst te fotograferen is de wildbaan in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Omdat de edelherten hier gevoerd worden met appels heb je hier een nagenoeg 100% trefkans. Een andere mooie plek, heel wat minder druk, is het Weerterbos. De edelherten laten zich daar het beste bekijken vanaf de uitkijktoren. Voor een totaal andere setting bieden de Oostvaardersplassen natuurlijk ook mogelijkheden.

De bronsttijd van de ree loopt van juli tot en met augustus.

De bronsttijd van het damhert begint half oktober.

De bronsttijd van het edelhert loopt van ongeveer half september tot half oktober.

Lees ook: 6 fotolocaties om de hertenbronst te fotograferen

Bronst Edelherten

Late bloeiers

De Herfsttijloos is de krokus van het najaar. Andere bloemen raken nu langzaam uitgebloeid. De Herfsttijloos bloeit juist nu met prachtige zachtroze bloemen. De beste plekken voor het fotograferen van deze schoonheid zijn Zuid-Limburg en Plateau-Hageven (omgeving Valkenswaard). Let op: de bloemen zijn erg fragiel. Ga nu niet proberen het achterste bloemetje te fotograferen, maar beperk je tot de best toegankelijke exemplaren! Daarmee spaar je de bloemen en laat je voor anderen ook nog wat te fotograferen over. Een andere late bloeier is klimop. De bloemen zijn onopvallend en weinig fotogeniek, maar zijn op mooie dagen onweerstaanbaar voor vlinders, bijen en dergelijke.

Herfsttijloos

Doorbloeiers en zaden

Zolang de temperaturen hoog blijven, bloeien tal van soorten nog goed door. Het aantal bloemen neemt uiteraard snel af deze maand. Op mooie dagen worden de resterende bloemen dankbaar bezocht door insecten. Veel uitgebloeide planten zijn nu eveneens aantrekkelijk om te fotograferen, omdat ze vol zaden zitten.
Enkele voorbeelden: Berenklauw, Distels (let op putters), maar ook Hazelnoten, Meidoornbessen en Eikels. Het is trouwens geen toeval dat juist nu veel planten bessen en zaden hebben of op korte termijn krijgen. De vogeltrek is begonnen, voor een plant natuurlijk een ideale manier om zijn voortplantingsgebied te vergroten.

Doorbloeiers en zaden

Spinnen

Wellicht niet bij iedereen geliefd, maar september is ook DE spinnenmaand. Het aantal spinnen is dan op zijn grootst. De jonge dieren zoeken nu een plekje voor zichzelf. De volwassen dieren zijn nu op hun grootst en daarmee ook de webben. ’s Ochtends vroeg met dauw kun je verrassende foto’s maken. Ver hoef je je huis er niet voor uit. Grote kans dat in jouw woning minstens 1.500 spinnen zitten… je tuin nog niet meegeteld! Let bij het fotograferen van spinnen goed op de achtergrond, zodat je geen storende elementen in beeld hebt. Raak ook geen draden aan, want dan ben je je foto-object kwijt.
Spinnen

We zijn benieuwd naar jouw unieke natuuronderwerpen. Wat fotografeer jij deze maand?

Fotograferen in andere maanden?

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Bob Luijks. Ik ben natuurfotograaf maar mijn aanpak is beter te omschrijven als ‘gebiedsfotograaf’. Gebieden worden in alle facetten belicht, van het landschap tot de daarin voorkomende planten en dieren. Favoriet voor mij zijn landschaps- en macrofotografie. In 2010 verscheen mijn eerste boek De Meinweg – onbegrensde verrassingen. In 2013 werkte ik mee aan het Praktijkboek Landschapsfotografie. Bekijk hier mijn website, onder andere voor het aanbod aan fotoworkshops.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het onzichtbare zichtbaar

Het zoomt niet meer