in

Tips – Reflecties gebruiken in je foto’s25 augustus 2017, 10:07

Reflecties in een foto maken het beeld vaak interessanter en geven het beeld een nieuwe dimensie. Welke soorten reflecties zijn er en waar kun je op letten? We geven je 5 tips!

Soorten reflecties

Overal kun je reflecties vinden; in water, in glas, in metaal, noem het maar op. Hieronder zie je verschillende voorbeelden van reflecties.

Reflectie in water
Dit is misschien wel de meest voorkomende reflectie die je in foto’s voorbij ziet komen, de reflectie in water. Water geeft je heel veel mogelijkheden, want je kunt een groot meer gebruiken met een prachtige bosrand eromheen, maar ook een waterplas in de stad op de grond.

Evertthijs

Carolien114

Spiegelbeeld
Een zelfportret maken? Dit wordt veel makkelijk door het fotograferen van je eigen spiegelbeeld in glas of in een spiegel! Je kunt jezelf ook uitdagen door een spiegelbeeld te fotograferen en jezelf als fotograaf uit het beeld te laten.

Kastu

Carlo

Reflecties in glas
Ook glas in geschikt voor het fotograferen van reflecties, maar dan op een subtiele wijze. Door glas te fotograferen kun je in het beeld zien wat er zowel achter het glas gebeurd, als in de reflectie in het glas aan de andere zijde. Zet je model achter een glaswand en je hebt een prachtig portret met de reflectie van de straat in het beeld. De reflectie in glas geeft de foto een extra dimensie. Ook in steden met hoge glazen gebouwen kun je met architectuurfotografie alle kanten op!

Corvangriet

Axelterpstra

Reflectie in gladde of natte oppervlakken
Wanneer het heeft geregend kunnen ook bepaalde tegels zorgen voor reflecties. Voor deze weerspiegeling moet je misschien iets beter je best doen (om ze te vinden en te zien), maar het levert ook prachtige plaatjes op.
Ook in andere dingen zijn reflecties te vinden, zoals in een piano of een gladde deur!

Friedrich

Janwillemt

Standpunt als fotograaf

Wanneer je de weerspiegeling hebt gevonden en wilt gaan fotograferen, loop dan rustig eens om het oppervlak heen om te kijken wat het doet met de weerspiegeling. Ga er eens dicht bovenop staan, wat zie je dan? En loop dan weer een stuk naar achter. Je zult zien dat de weerspiegeling meebeweegt met jouw veranderende positie. Bedenk wat je wilt gaan fotograferen en vanuit welke hoek en loop net zo lang heen en weer totdat je jouw perfecte reflectie hebt gevonden.

Phaaksma

Dodsi

Compositie met symmetrie en herhaling

Sommige weerspiegelingen zorgen voor prachtige symmetrie in een foto, zoals de rij bomen in de foto hieronder. Wanneer je zo’n strakke rij bomen of een ander symmetrisch object hebt gevonden, is het vaak het mooist om zowel het onderwerp als de reflectie samen te fotograferen. Dan leg je de symmetrie tussen het onderwerp en de reflectie samen vast. Dit geeft meer kracht aan de foto. Denk hier ook weer aan het verplaatsen van jezelf als fotograaf voor de perfecte weerspiegeling en compositie.

Christiaan

Mknikker

Spiegeling in het water

Water is een onberekenbaar natuurverschijnsel, want soms is het water strak en stil, maar water kan ook woest en beweeglijk zijn. Voor mooie reflecties is strak en stil water natuurlijk ideaal. De beweging van water wordt vaak veroorzaakt door de wind. Het is dan ook handig om te weten dat het vaak aan het begin en het einde van de dag windstil is. Fotografeer je wel met water dat golft of stroomt? Ook dat kan mooie weerspiegelingen opleveren! Maak wel een aantal foto’s, want dan kun je achteraf bepalen in welke foto de weerspiegeling het mooiste is.

EdwinMooijaart

Foto 180 graden draaien

Een leuk extraatje aan weerspiegelingen is het verdraaien van de werkelijkheid. Heb je een foto gemaakt met een weerspiegeling? Draai de foto dan eens 180 graden om. Zo lijkt de weerspiegeling de realiteit te zijn en heb je een bijna vervreemdende foto. Dit trucje is vaak mooi bij weerspiegelingen van de straat zodra de zon weer straalt na een flinke regenbui.

Nikon D850 aangekondigd – All in one

Hoe kun je beter flitsen via de muur?