in

Tips: vogels spotten en fotograferen

Vogels zijn er in veel soorten en maten en een fraaie gevederde vriend is voor veel fotografen niet te versmaden. Toch is het niet zo gemakkelijk om een vogel te vinden en te fotograferen. We geven je wat tips om je op weg te helpen.

De vogel vinden

Een vogel vinden is vaak een hele toer, want hoewel je op veel plekken vogels aan kunt treffen is het niet gemakkelijk om ze een paar seconde op de juiste plek te krijgen voor een foto. Vaak wil je ook dat de vogel even gaat zitten op een tak, plant of steen. Je zult zien dat als je naar zo’n scenario op zoek bent het juist niet gebeurt, of slechts voor heel even. Vogels zijn beweeglijk en zitten meestal niet heel lang op dezelfde plek. Je zult het toeval en het geluk een rol moeten laten spelen en moeten hopen dat de vogel die je te zien krijgt een beetje op een fotogenieke plek gaat zitten. Bestudeer daarom gedrag en kijk waar de vogels vaak gaan zitten. Sommige soorten hebben specifieke leefgebieden en met een beetje kennis kun je ze daardoor sneller vinden. 

De vogel herkennen

Als je eenmaal een mooie of interessante vogel in het vizier hebt, kan het leuk zijn om ook te weten wat het precies voor een vogel is. Dat is leuk om te weten, maar het helpt ook mee om hem beter te fotograferen. Zo kun je het gedrag van een vogel beter inschatten en voorspellen als je weet om welke vogelsoort het draait. Sommige vogels vertonen specifiek gedrag en als je daarvan op de hoogte bent zijn dan gemakkelijker fraai te fotograferen.

De vogel fotograferen

Een goed vogelfotograaf kan een foto maken in korte tijd. Vogels zijn snel weer gevlogen en dus zul je snel en zeker te werk moeten gaan. Zorg ervoor dat je instellingen al op orde zijn voordat je een vogel gespot hebt, dan kun je snel toeslaan als je de vogel ook daadwerkelijk ziet. Als je met een lange telelens schiet kun je het beste oefenen met het in het vizier krijgen van een klein onderwerp op grote afstand. Dat is niet gemakkelijk, want een kleine beweging bij de camera is aan het eind een hele grote beweging. Met andere woorden: de vogel is zo buiten je zoekerbeeld en het is vaak een flink karwei om de vogel dan weer terug te vinden als je door je telelens kijkt. Gebruik daarnaast altijd een korte sluitertijd, want hoewel een vogel relatief stil kan zitten is het natuurlijk nog steeds een bewegend onderwerp. Hoe korter je sluitertijd, hoe scherper je beeld zal zijn. Over de mooie onscherpe achtergrond – die je ongetwijfeld zoekt – hoef je je echter niet al te veel zorgen te maken. Als je met een telelens fotografeert krijg je die in de meeste gevallen te zien, doordat je op grote afstand van je onderwerp fotografeert. Zelfs bij een relatief klein diafragma van bijvoorbeeld f/8 of f/11. 

Geduld

Het belangrijkste ingrediënt van een goede vogelfoto is geduld. Het kost zelfs professionele (vogel)fotografen vaak een lange tijd voor ze een vogel mooi op de foto kunnen zetten. Sommigen zijn jaren bezit met precies het juiste shot van die ene zeldzame soort. Je moet er dus tegen kunnen dat je soms onverrichterzake huiswaarts keert en dus meerdere keren op zoek zult moeten gaan naar je fraaie vogelshots. Kennis opdoen over soorten, gedrag en leefgebieden helpt echter zeker mee als je de kansen wilt vergroten. Zorg er daarom voor dat je veel over het onderwerp leest, goed naar ervaren vogelfotografen kijkt of een workshop volgt.  

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De paarse velden: zo fotografeer je heide

Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD