in

Tips voor het werken met een ringflitser

Redactie

Dat de ingebouwde flitser van je camera z’n beperkingen kent, zal geen verrassing zijn. Maar op een gegeven moment zit ook een losse flitser aan zijn grenzen, bijvoorbeeld voor macrofoto’s of portretten. Heb je al eens aan een ringflitser gedacht?

Wil jij je flitser helemaal begrijpen en perfect onder controle krijgen? Bekijk dan onze Cursus Flitsen en Flitstechniek op Zoom Academy

Het verschil tussen een reguliere flitser en een ringflitser zit ‘m vooral in de bundeling en verspreiding van het licht. Bij een normale flitser wordt één bundel licht in een rechte lijn op het onderwerp afgevuurd. Een ringflitser bestaat uit twee losse delen: de flitsvoet met elektronica en de flitsbuis. De flitsbuis monteer je op de lens via een schroefdraad (net zoals filters). De meeste ringflitsers worden standaard geleverd met een aantal verloopringen, zodat vrijwel alle filterdiameters passen. Doordat de flitser helemaal aan de voorzijde van het objectief wordt geplaatst, wordt het flitslicht nooit geblokkeerd door de lens. Bovendien is de afstand tot het onderwerp kleiner, wat met name scheelt bij close-ups.

Kenmerk van de ringflitser is dat het flitslicht altijd rondom je objectief zit.

Minder harde schaduwen

Een tweede onderscheid is dat het flitslicht niet vanuit één punt komt. Zoals de naam ‘ringflitser’ al aangeeft, zie je vaak een ronde flitsbuis die de lens omcirkelt. In andere gevallen zitten er twee of vier flitsbuisjes aan weerszijden van de frontlens. Doordat het flitslicht van meerdere kanten komt, ontstaan minder harde schaduwen.

Bij een ringflitser krijg je een compleet egale belichting. Foto Nextgenphotography

Monteren

Het monteren van het geheel gaat eenvoudig. Je draait de meegeleverde opzetringen op het schroefdraad van je lens. Hier schuif je vervolgens de flitser op.

Diffuus

Werken met de ringflitser vergt wat oefening. Je objectief kan wat minder bereikbaar zijn en dat is voornamelijk storend bij een zoomobjectief.

Macro

Een ringflitser wordt voornamelijk gebruikt in de macrofotografie. Omdat de lens zich bij het maken van macrofoto’s heel dicht bij het onderwerp bevindt, zou een gewone flitser zo over het onderwerp heen flitsen. Je krijgt dan lange schaduwen en veel verspilling van licht. Bij macrofotografie heb je dan ook erg veel profijt van het licht rondom je objectief.

Foto: 1981mave

Portret

Vaak maken schaduwen, licht en donker portretten juist krachtig. Toch kun je ook voor een ringflitser kiezen bij het maken van portretten. Door de egale belichting worden eventuele onvolkomenheden bij het model in het gezicht direct weggewerkt. Mark de Roo schreef eerder op Zoom.nl een blog over het werken met een ringflitser in portretfotografie. Je herkent portretfoto’s gemaakt met deze flitser vaak aan een zacht halo rondom het model.

Product

Productfotografie kun je in sommige gevallen vergelijken met macrofotografie, alleen wil je bij productfotografie altijd alles scherp hebben. Een ringflitser wordt in deze tak van fotografie nog wel eens gebruikt, voor de schaduwloze belichting.

Kosten

Vaak wordt gedacht dat macroflitsers zeer prijzig zijn. Sinds enige tijd zijn er echter zeer betaalbare ‘vreemdmerk’ flitsers op de markt, van bijvoorbeeld Marumi, Bilora of Phoenix. De prijs daarvan ligt net boven de 100 euro. Ze zijn minder krachtig dan de modellen van bekendere merken, maar voldoen in de basis prima.

Inspiratie

Ben jij geïnspireerd door de mogelijkheden van een ringflitser? Check dan deze prachtige foto’s op Zoom.nl!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Retoucheren in Lightroom: vlekjes wegwerken

Analoge fotografie