in

Tips voor Lightroom om je workflow te versoepelen


21 juni 2017, 12:00

Met Adobe Photoshop Lightroom kan je niet alleen je foto’s nabewerken, maar ook je complete fotoarchief organiseren. Die twee zaken kosten nogal wat tijd. Daarom geven we je een aantal tips om je workflow te versoepelen!

Weet je nog niet zo goed hoe je met Lightroom moet werken? In deze videocursussen legt Mark de Rooij verschillende handelingen in Lightroom uit.

Gebruik presets

Stel je hebt een reportage geschoten en begint aan je nabewerking. Hoe vaak doe je vervolgens dezelfde handeling? Het contrast verhogen, de zwarttinten versterken, de kleuren iets aanpassen, het zijn zaken die je keer op keer bij iedere foto opnieuw moet doen. Met presets kan je die standaard-handelingen in één keer uitvoeren, waarna je direct door kan gaan met het finetunen van het beeld. Je kan je eigen presets maken, maar er zijn ook allerlei gratis versies beschikbaar die je foto direct een frisse nieuwe sfeer geven. Enkele Zoom.nl presets zijn nu nog gratis te downloaden. Je vindt ze hier.

Gebruikte Zoom.nl Preset: Pimp je berg
(Foto © martijnbergsma )

Afbeeldingen rangschikken

Zeker bij grotere fotoseries is het soms lastig om bepaalde foto’s terug te vinden. Daarom is het handig om te werken met kleur-labels, vlaggen en een rangschikking. Het is aan jezelf om daar een handige werkwijze in te ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld alle portretfoto’s een blauwe kleur toewijzen en de landschappen en overzichten een rode kleur. Met de sterren kan je indelen hoe tevreden je bent over een foto. Als je uiteindelijk een selectie moet maken van 150 foto’s, kan je je beste foto’s selecteren en zie je direct aan de kleurlabels of je een goede diversiteit aan het soort beelden hebt.

Gebruik sneltoetsen

Sneltoetsen helpen je om véél sneller te editen. Het is echter wel lastig om ze onder de knie te krijgen. Als je onderstaande afbeelding downloadt en naast je toetsenbord legt, dan kan je in één oogopslag de juiste sneltoets terugvinden. Je zal merken dat je na een tijdje het briefje niet eens meer nodig hebt.

Houd je beeldscherm overzichtelijk

Rechts in beeld heb je de verschillende panelen waarmee je bewerkingen kan uitvoeren. In principe kan je alle panelen die je zelden gebruikt sluiten, zodat ze niet langer in de weg staan. Door met je rechtermuisknop op het paneel te klikken en te kiezen voor ‘solo mode’, zorg je er automatisch voor dat je altijd maar in één paneel tegelijkertijd werkt. Ook de linkerbalk en de boven- en onderbalken kan je met een klein pijltje uit beeld klikken, zodat je werkveld overzichtelijk blijft en er meer ruimte is voor je foto’s.

Zorg voor een back-up routine

Dit is wellicht niet direct een tijd-winnende toevoeging aan je workflow, maar het is wel een heel belangrijke. We zijn allemaal geneigd om het back-uppen van onze bestanden uit te stellen, omdat het nooit een prioriteit is. Het moment dat je bestanden verloren gaan komt echter altijd onverwacht en ongelegen, dus je kan maar beter goed voorbereid zijn. Zorg ervoor dat je een back-up routine verwerkt in je Lightroom workflow. Het liefst zorg je er bij het importeren en exporteren van je bestanden voor, dat alles minstens dubbel staat opgeslagen. Dus zowel de originele RAW-bestanden als de uiteindelijke bewerkingen. Eens in de zoveel tijd (iedere drie maanden bijvoorbeeld) doorloop je je bestanden om te kijken welke sowieso niet meer bewaard hoeven worden. Zo houd je je harde schijven overzichtelijk.

jos1953

Ligt het trage werken niet aan jou, maar aan de software? Met deze handige stappen zorg je dat het programma weer een beetje sneller werkt!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm X100F

Bijzonder fotogeniek natuurfenomeen op komst