in

Tips voor scherpere sportfoto’s!18 september 2017, 10:00

Sport bestaat uit een en al beweging en dat maakt sportfotografie tot een grote uitdaging. Met deze tips en veel oefening zijn jouw sportfoto’s altijd scherp!

De juiste Autofocus

Met de manual focus op je camera red je het vaak niet bij sportfotografie. Een goede autofocus is noodzakelijk om snel scherp te stellen. Sporters bewegen namelijk altijd. Bij sporten waarbij de richting en de afstand tussen jou en het onderwerp constant verandert, is de continue focus een handige tool. Het onderwerp verandert continu en op ieder moment, en met deze focus blijft je camera, ook na het indrukken van de sluiter, steeds scherpstellen.

Let ook op de focuspunten bij je instellingen. Meerdere autofocuspunten zorgt voor het makkelijker scherp stellen van een onderwerp.

Jorwindies

Bevriezen met sluitertijd

Om bewegingsonscherpte in sportfotografie te voorkomen heb je een korte sluitertijd nodig. Hoe korter de sluitertijd, hoe beter.
Veel sportfotografen gebruiken lichtsterke objectieven, omdat hiermee makkelijker met een korte sluitertijd te fotograferen valt door het grote diafragma.

Fotografeer je een sport indoor? Dan zal je moeten variëren met je iso-waarde om nog goede foto’s te maken. Je kunt ook altijd navragen of je flitslicht mag gebruiken op de locatie. Vraag dit altijd wel van tevoren, omdat het flitslicht sommige sporters kan afleiden van het spel.

Lees hier de drie manieren om snelle bewegingen, zoals in sport, te bevriezen!

Joeperdepoep21

Burst-mode

Het is niet handig om telkens een enkele foto te maken tijdens de actie. Daar heb je de burst-mode voor! Deze mode maakt het mogelijk om heel snel meerdere foto’s achter elkaar te maken. Zo heb je er vaak wel een goede foto met het juiste sportmoment tussen zitten! Je geheugenkaart moet wel snel zijn, omdat je veel foto’s per seconde maakt en deze snel moeten kunnen worden opgeslagen.

Daanvlonden

RAW-formaat of jpeg

Fotografeer je sportfoto’s in raw-formaat. Hierdoor heb je achteraf veel meer mogelijkheden om je foto’s na te bewerken. Toch fotograferen veel sportfotografen in jpeg, omdat deze veel minder ruimte innemen op de geheugenkaart. Je maakt als sportfotograaf met de burst-mode namelijk heel veel foto’s tijdens een wedstrijd.

Het is dus aan jou als fotograaf om te beslissen of je gaat voor hele grote beelden met veel informatie en betere nabewerkingsmogelijkheden, of voor een grote hoeveelheid foto’s en snelheid gedurende het schieten en snelheid bij het leveren van je foto’s aan opdrachtgevers.

Pienboelen

Ken je sport en anticipeer

Bereid je goed voor op de wedstrijd die je gaat fotograferen. Wat voor sport ga je vastleggen? Hoe gaan de bewegingen van deze sport en moet je deze dus volgen of kun je ergens vast blijven staan? Denk na over wat voor beeld je graag wilt maken! Check van tevoren ook altijd of je überhaupt mag fotograferen gedurende de wedstrijd en vraag anders om toestemming bij de club of organisatie.

Geen enkele sport is een constante beweging, dus ga goed na over hoe jouw onderwerp zich gaat bewegen voor je camera. Fietsers versnellen en vertragen, voetbal is al helemaal onvoorspelbaar en bij de autosport is de snelheid super hoog.

SGEOS-EARTH

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video – Bekijk de Masterclass Lieke Anna van Zoom.nl Bootcamp 2017

Download nu de nieuwe Zoom.nl Herfst Presets voor Lightroom