in

Tokina AT-X 14-20 F2 PRO DX


21 juni 2016, 13:00

Als liefhebber van groothoekzoom heb je niet al te veel keus als je met een aps-c-camera bij Nikon en Canon zelf lichtsterk wilt shoppen. Tokina stapte al een tijd geleden, met wisselend succes, in dat gat en heeft nu maar liefst zeven exemplaren in deze range.

Met de nieuwe Tokina AT-X 14-20 F2 PRO DX wil Tokina een uiterst lichtsterk en hoogwaardig alternatief bieden voor de gevestigde merken. Het objectief voelt solide en goed gebouwd aan. Al zal niet iedere aps-c body bezitter de 725 gram een plezier vinden, hoge lichtsterktes komen nu eenmaal met een ‘hogere prijs’ in gewicht, omvang en euro’s.

Deze groothoekzoom zal veel landschap– en straatfotografen aanspreken. In ongeveer 50 graden zoom je van 14 naar 20 mm, wat omgerekend naar fullframe een beeldhoek oplevert van 21-30 mm. Bij landschappen ligt dan een geringe scherptediepte, ondanks het korte brandpunt, in je bereik. Terwijl bij straatfotografie vooral de mogelijkheid om met weinig licht toch nog uit de hand te kunnen schieten een belangrijk argument is.

Tokina gebruikt ook bij dit objectief het ‘clutch’-principe om van AF naar handmatig scherpstellen te switchen. Je duwt de scherpstelring naar voren of naar achteren om te schakelen tussen de twee scherpstelmethodes. De scherpstelring van deze Tokina draait in ongeveer 90 graden van 28 cm naar oneindig en dat doet dat lekker soepel. Toch gaat zo handmatig scherpstellen minder comfortabel dan bij Nikon en Canon. Daar kun je in de volautomatische stand vaak handmatig finetunen door gewoon aan de scherpstelring te draaien. De autofocus van het objectief is niet razendsnel en evenmin opvallend stil. En dat is wel iets om over na te denken als je onopvallend of heel snel wil fotograferen.

Beeldkwaliteit

Met één asferische en twee laagdispersie-glaselementen en meervoudige coatings hebben de ontwerpers de scherpte geoptimaliseerd en chromatische aberratie grotendeels voorkomen. Flare was vroeger nog wel eens een euvel bij Tokina objectieven. Maar nu zagen we het zelfs bij frontaal tegenlicht niet of nauwelijks in onze testopnames.

Scherpte is in het centrum in het volle zoombereik uitstekend, ook al bij volle opening! Al blijven de randen vooral in de 14 mm-stand iets achter. Chromatische aberratie was bij volle opening bij hoge contrasten heel licht zichtbaar, maar dat verdween bij het verder diafragmeren. Vignettering aan de randen is bij volle opening ongeveer 1 stop, maar ook dat verdwijnt al na twee stoppen diafragmeren.

Plus- en minpunten
lichtsterke groothoekzoom voor Nikon en Canon aps-c-body’s
snelheid autofocus
geluid autofocusmotor
klein zoombereik

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelTokina AT-X 14-20 F2 PRO DX
  Prijs€ 998,-
  LeverancierTSE Imaging BV, tel. 036-8450340
  Brandspuntafstand14-20 mm, 1,4x optische zoom; beeldhoek op aps-c: 21-30 mm
  LichtsterkteF 2,0
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie13 elementen in 11 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,12
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Filtermaat82mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenNikon, Canon
  Gewicht/ Afmetingen objectief725 gram/8,9×10,6cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: kleurintensiteit en scherpte

Foto’s verscherpen met Topaz Details