in

Top 20 mooiste architectuurfotografie locaties van Nederland en België

Architectuur is altijd een geweldig onderwerp om te fotograferen en over de hele wereld zijn er schitterende fotolocaties voor architectuur te vinden. Zo ook, natuurlijk, in Nederland en België. In dit artikel sommen we dan ook de allermooiste locaties voor je op, zodat je binnenkort op pad kunt om de mooiste architectuurfoto’s te maken.

Ben je gek op architectuurfotografie, dan is dit het artikel voor jou. In dit artikel zetten we namelijk een hele hoop fotolocaties voor architectuur in Nederland en België voor je op een rijtje. We schreven eerder al een hoop andere artikelen over verschillende fotolocaties. Al die artikelen kun je hier vinden. In het artikel hieronder geven we je een hoop fotolocaties voor architectuurfotografie. Daarna brengen we alle locaties voor je in kaart en geven we je nog een aantal handige tips voor architectuurfotografie. Zo kun je goed voorbereid aan de slag!

Meer leren over architectuurfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Lijnen en Perspectief!

1. Atomium 

De meeste mensen kennen het Atomium wel, het is immers hét symbool van Brussel. Het Atomium heeft 9 bollen en deze bollen vormen samen de kristalstructuur van ijzer. Het Atomium moet dus een atoom voorstellen. Het Atomium is niet het makkelijkste gebouw om te fotograferen. Daarom is het verstandig om van tevoren al een plan van aanpak te maken wat betreft perspectief en uitsnede. 

architectuurfotografie

Foto: Gekkebartn – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/160s · 14mm

2. Reading Between the Lines

Je hebt er waarschijnlijk al eens foto’s van voorbij zien komen, maar misschien had je geen idee waar het staat. Dit kunstwerk, dat ook wel het doorkijkkerkje wordt genoemd, staat op een heuvel bij Borgloon. Het kunstwerk, dat de vorm heeft van een kerkje, is enorm fotogeniek, dankzij de open constructie en klassieke vormen. 

architectuurfotografie

Foto: JEANVANDIJK – ISO 100 · ƒ/4.5 · 30s · 14mm

3. Evoluon

In Eindhoven staat Evoluon. Dit discusvormige gebouw doet denken aan een ufo of vliegende schotel en maakt dan ook dat het zorgt voor een interessant beeld. Het gebouw is een vergadercentrum en ook van binnen heeft het een bijzondere architectuur.

architectuurfotografie

Foto: Gemio – ISO 100 · ƒ/8 · 333s · 24mm

4. Havenhuis 

Ook het Havenhuis in Antwerpen zorgt voor een interessante aanblik. Bovenop het oude, klassieke gebouw, dat vroeger een brandweerkazerne was, is namelijk een enorm, glazen, modern gebouw geplaatst. Het contrast tussen deze twee stijlen spreekt duidelijk aan en het grote glazen gebouw trekt zeker de aandacht.

architectuurfotografie

Foto: Henk.Meijer.Photografie

5. Station Arnhem

Het centraal station van Arnhem staat bekend om zijn schitterende architectuur en dat kunnen we niet ontkennen. Regelmatig worden foto’s van dit prachtige station op Zoom.nl geplaatst. Niet zo gek, want de ronde vormen en bollingen zorgen vaak voor prachtige beelden.

architectuurfotografie

Foto: arjan-foto

6. Stadshal Gent

De stadshal van Gent heeft een interessante constructie. De stadshal doet namelijk denken aan een luifel, waar twee flinke blokken overheen hangen. Zowel de vormen als de kleuren van het gebouw zijn erg mooi en dat maakt ook dat deze stadshal perfect is om te fotograferen.

architectuurfotografie

Foto: tverbrug

7. Museum van Beeld en Geluid

Het museum van Beeld en Geluid in Hilversum is niet voor niks het museum van Beeld en Geluid. Aan beeld ontbreekt het museum zeker niet, zowel van binnen als van buiten kom je prachtige architectonische pareltjes tegen. 

architectuurfotografie

Foto: made-by-bas-verhoeven – ISO 100 · ƒ/9 · 2/5s · 18mm

8. Van Nelle fabriek

De voormalige Van Nelle fabriek is misschien wel een van de meest bekende industriële monumenten van Nederland. Het is een echte fabriek en dat betekent dat je er prachtige industriële constructies tegenkomt. Ooit was het de modernste fabriek van Nederland, inmiddels zijn er verschillende bedrijven gevestigd in de fabriek.

architectuurfotografie

Foto: ilya-eos450d – ISO 100 · ƒ/11 · 1 3/5s · 17mm

9. Parkbrug Antwerpen

De parkbrug in Antwerpen is een geweldig voorbeeld van hoe mooi een brug kan zijn. De brug heeft een prachtige, bollende vorm en loopt spits toe. Over de gehele wand zijn echter gaten gemaakt, waardoor licht op een bijzondere manier invalt. De brug is werkelijk een echte lust voor het oog. Antwerpen zit sowieso vol met schitterende fotolocaties voor architectuur. Denk bijvoorbeeld ook eens aan het MAS, of het centraal station.

architectuurfotografie

Foto: Mimi44 – ISO 200 · ƒ/9 · 1/50s · 18mm

10. Inntel hotel

Het Inntel hotel in Zaandam is een geval apart. Klassieke architectuur wordt hier op een moderne manier gebruikt. Het gebouw lijkt namelijk te zijn samengesteld uit een hoop ouderwetse Zaanse huisjes. Dat zorgt niet alleen voor een vrolijk beeld, maar ook voor een interessante aanblik en een heerlijk soort patroon.

architectuurfotografie

Foto: amsterdamned_zoom – ISO 400 · ƒ/8 · 1/100s · 24mm

11. Brug van Vroenhoven

Op de plek waar je deze brug kunt vinden, begon de Tweede Wereldoorlog voor België. Momenteel is de brug een monument en belevingscentrum. Daarbij heeft de brug een prachtig ronde architectuur dat werkt als een mooi kader voor verschillende foto’s.

architectuurfotografie

Foto: Erlas – ISO 100 · ƒ/10 · 1/125s · 14mm

12. Kubuswoningen

De Kubuswoningen in Rotterdam zijn natuurlijk enorm bekend door vrijwel heel Nederland en we hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat deze gebouwen de moeite waard zijn om te bezoeken. Toch verdienden ze wel echt een plekje in deze lijst. Rotterdam staat sowieso bekend om de architectuur. Denk bijvoorbeeld aan de Markthal, de Wilhelminapier en natuurlijk de Erasmusbrug.

architectuurfotografie

Foto: jd1987 – ISO 100 · ƒ/13 · 90s · 17mm

13. Rijksmuseum

Ook het rijksmuseum is een adembenemend stukje architectuur. Als een van de weinige gebouwen op deze lijst, heeft het Rijksmuseum een echt klassieke architectuur. Het gebouw an sich is schitterend, maar vergeet ook zeker niet even een blik te werken in de fietstunnels die onder het gebouw doorlopen. Die zorgen ook weer voor een schitterend kader.

architectuurfotografie

Foto: HermanDeRaaf

14. Charleroi

Charleroi is natuurlijk een stad en niet zo zeer één locatie in België. Toch vonden we het de moeite om deze stad even te noemen, de stad zit namelijk vol moois, al is dat misschien niet direct wat je verwacht. Charleroi is een industriestad waar je niet alleen mooie gebouwen, maar ook veel industrie én urbex locaties kunt vinden. 

architectuurfotografie

Foto: zeiksmurf – ISO 400 · ƒ/7.1 · 1/140s · 18.5mm

15. Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is misschien wel de meest toegankelijke en bekende urbexlocatie van Nederland. Dit klassieke gebouw is zowel van buiten als van binnen schitterend om te zien. Zo heeft de vloer in de grote zaal een prachtig patroon en kun je er erg mooie, hoge ramen vinden.

architectuurfotografie

Foto: JaapKoole – ISO 100 · ƒ/11 · 1/60s · 17mm

16. Abdij van Villers

In de Belgische gemeente Villers-la-Ville kun je de Abdij van Villers vinden. Deze abdij is al lang niet meer in gebruik en bestaat uit een grote ruïne. De ruïne is behoorlijk indrukwekkend en heeft, ondanks de vervallen staat, nog een paar prachtige stukjes architectuur. Hoewel deze locatie niet zo’n industriële sfeer heeft, is ook deze locatie prachtig voor wat urbexfotografie. 

architectuurfotografie

Foto: Uwedp – ISO 200 · ƒ/3.2 · 1/400s · 8mm

17. C-Mine 

Ook van deze locatie heb je vast al eens foto’s voorbij zien komen. C-Mine is immers een behoorlijk bekend kunstwerk. Het kunstwerk staat in Gent en is gemaakt in de vorm van een voormalige kolenmijn. Dit stalen doolhof is maar liefst een kilometer lang en met de vele doorkijkjes en gekke vormen (die zowel hoekig als rond zijn), is C-Mine een geweldig fotogeniek stukje architectuur. Meer dan genoeg reden dus om hier eens langs te gaan.

architectuurfotografie

Foto: Jiscafotografie

18. Reitdiephaven

De Reitdiephaven is eigenlijk een gewone woonwijk in Groningen, maar het is wel een prachtige woonwijk. De gekleurde rij huisjes staat hier namelijk prachtig aan het water, waardoor de kleuren en vormen mooi weerspiegelen. 

architectuurfotografie

Foto: TaraKiekt

19. Zernike Campus

Op deze locatie, die ook in Groningen te vinden is, kun je een paar opvallende gebouwen vinden. De Zernike Campus staat bekend om zijn interessante architectuur en is dan ook zeker de moeite van het bezoeken waard als je in Groningen bent. Fotografeer bijvoorbeeld de Linnaeusborg of het Energy Academy-gebouw.

architectuurfotografie

Foto: Rianne24 – ISO 200 · ƒ/10 · 20s · 14mm

20. Doel

Ah, spookstad Doel. Ook een perfecte urbexlocatie, maar ook zeker leuk om eens aan de slag te gaan met simpele architectuur en graffiti. De stad is geweldig leuk om doorheen te lopen en te fotograferen, maar let op, sinds kort mag je de kerncentrales die bij het dorp liggen niet meer fotograferen. Zorg er dus voor dat je die niet in beeld brengt.

architectuurfotografie

Foto: pablo21 – ISO 100 · ƒ/22 · 1/20s · 16mm

De architectuurfotografie locaties op de kaart

Goed, nu we alle locaties hierboven voor je hebben opgesomd, vind je het vast ook fijn om te weten waar je die locaties nu precies kunt vinden. Om je daarbij te helpen, hebben we alle locaties hieronder voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken.

Tips voor architectuurfotografie

Architectuurfotografie is echt een vak apart. Het mooi fotograferen van gebouwen is niet zo makkelijk als het lijkt, er komt immers veel bij kijken. Om je een beetje op weg te helpen, geven we je hieronder nog een paar tips. Wil je meer leren over architectuurfotografie? Hier verzamelden we onze handigste artikelen over architectuur.

Gebruik een groothoeklens

Een groothoeklens is de perfecte lens voor architectuurfotografie. Als je dicht op een gebouw staat, heb je namelijk helemaal niks aan een telelens, dan kun je niet ver genoeg uitzoomen om het hele gebouw op de foto te krijgen. Bij een groothoeklens krijg je wel snel te maken met vertekening. Let erop dat je dat zo veel mogelijk voorkomt.

architectuurfotografie

Foto: myxcom – ISO 100 · ƒ/9 · 1/500s · 27.3mm

Zorg voor mooie lijnen

Lijnen in een foto zijn erg belangrijk en nergens zijn ze zo belangrijk als in de architectuurfotografie. Maak je goed gebruik van de aanwezige lijnen, dan zorg je namelijk voor een sterke compositie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de lijnen je beeld in lopen, waardoor de blik van de kijker als het ware ook het beeld in getrokken wordt.

architectuurfotografie

Foto: midden135 – ISO 320 · ƒ/11 · 1/500s · 24mm

Neem een statief mee

Wanneer je architectuur gaat fotograferen, denk je er misschien niet direct aan om een statief mee te nemen. Dat kan echter wel erg slim zijn om te doen. Een statief zorgt er immers voor dat je camera mooi stil staat, waardoor je veel meer kunt spelen met je instellingen. Zet je sluitertijd bijvoorbeeld eens wat langer en leg de voorbij rijdende auto’s, de overtrekkende wolken, of het golvende water mee vast.

architectuurfotografie

Foto: niels_dam – ISO 64 · ƒ/11 · 1/8s · 16mm

Denk aan je compositie

Net als het gebruik van lijnen, is compositie enorm belangrijk in een foto. De twee zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maak, wanneer je bij een gebouw aankomt, niet zomaar direct een foto. Bekijk het gebouw eens van verschillende hoeken en kijk eens wat het mooiste beeld op zou leveren. Neem je tijd om de perfecte compositie te bedenken.

architectuurfotografie

Foto: T.J.Vos – ISO 100 · ƒ/18 · 30s · 12mm

Lees ook

Nog geen genoeg van mooie architectuur fotolocaties, maar op zoek naar iets specifiekers? Eerder schreven we artikelen over een aantal onderwerpen, hieronder kun je ze vinden.

Bekijk de video!

Wil je meer leren over architectuurfotografie en hoe je vertekening in je beeld kunt voorkomen? In deze video leggen we het kort en simpel voor je uit, zodat je er makkelijk en snel mee aan de slag kunt!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat extra inspiratie nodig voordat je aan de slag gaat? In de galerij Architectuur op zijn mooist hebben we een hele hoop prachtige architectuurfoto’s voor je verzameld. Klik op de foto hieronder om naar de galerij te gaan!

architectuurfotografie

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Samyang AF 35mm F1.4 FE II

RAW bestanden openen in Photoshop: zo werkt Camera RAW