in

Uitslag fotowedstrijd Portret23 april 2013, 14:00

Portretfotografie is een van de meest populaire onderwerpen binnen de fotografie. En niet meteen het gemakkelijkst. Aan een bijzonder en smaakvol portret gaat flink wat oefening vooraf. Toch ontvingen we ruim 2.300 prachtige inzendingen voor deze fotowedstrijd, waaruit de jury als winnaar de foto hiernaast koos.

Jurywinnaar

Brown eyed woman door Sabrina de Vries (reflectionsfromwithin)

Camera: Canon EOS 400D
Lichtgevoeligheid: ISO 800
Diafragma: F 2,8
Sluitertijd: 1/80 SEC

Jurycommentaar
De jury bestaat uit Cees de Jonge (fotograaf), Aico Turba (vormgever) en Hans Kluppel (redacteur Zoom.nl)

Aico: Waar de meeste inzendingen een traditionele aanpak hebben, is deze fotograaf op zoek gegaan naar een beeld dat zich weet te onderscheiden. En dat is gelukt. De compositie is mooi gekozen, kleuren sluiten perfect op elkaar aan, en de korte scherptediepte maakt er een dynamisch geheel van. Dat we het gezicht niet helemaal te zien krijgen, draagt ook bij aan die dynamiek, en maakt er een spannend portret van.

Cees: De ogen zijn wel het meest intrigerende deel van het gezicht. Door met een open diafragma te schieten is alleen die spiegel van de ziel scherp en leidt de rest niet af. Omdat het model niet in de camera kijkt en door de mooi gekozen donkere en matching kleuren, ontstaat er een mysterieus beeld. Mooie plaat!

Hans: Een portretfoto moet een verhaal over de geportretteerde vertellen en dat is precies wat deze foto doet. Doordat het model je niet aankijkt, of andersom, ontstaat het gevoel dat je haar observeert en blijft ze in haar eigen wereld. De zwarte achtergrond met de warme tinten daarboven maken het een sfeervolle foto.

Publiekswinnaar

Ice princess door Lory van der Neut (bloempje76)

Camera: Canon EOS 60D
Lichtgevoeligheid: ISO 160
Diafragma: F 3,2
Sluitertijd: 1/160 SEC

OOK MEEDOEN

Wil je ook meedoen aan een fotowedstrijd, ga dan naar //zoom.nl/fotowedstrijd en stuur je foto in. Je maakt dan kans op een Canon Pixma MG6350.

EERVOLLE VERMELDINGEN


Ludo Dijckmans (ludovicd)

Petra Spithoff (petra-spithoff)

Dominique Beernaert (mickeen)

Zlatko Turbic (zlayamaraart)

Dennis Claessens (dennisclaessens)

Filip van der Cruyssen (aleci)

Jeroen Fransen fransenjeroen

Jamie de Leeuw (jdlfotografie)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Banding

Panasonic introduceert LUMIX DMC-G6 en LUMIX G VARIO 14-140mm lens