in

Vederlicht flitsen op locatie: De Elinchrom Ranger ELB400

Verhuizing
Wanneer ik een fotoshoot hou, vindt er een kleine verhuizing plaats. Twee studioflitsers, met accessoires, twee statieven, een 8 kilogram zware Tronix Explorer accu en accessoires als verlengkabels en dergelijke. Letterlijk een bolderkar vol. En dat gaat goed als je een eenvoudige toegangsweg hebt naar je locatie, maar bevindt zich een trap in je route, moet je door bos of strand, dan wordt het allemaal toch een gecompliceerder verhaal.

Foto 1: Mijn huidige locatieunit: Twee Elinchrom D-Lite 4 studioflitsers, die van elektriciteit voorzien worden door de 8 kilogram zware Tronix Explorer XT. Model: Tatjana.

Hoeveel makkelijker zou het leven zijn met een echte outdoorset? En kan ik dan nog steeds doen wat ik nu doe? Het antwoord kwam recent, toen ik de kans kreeg een Elinchrom ELB400 set te testen tijdens een fotoshoot. Zelfde omstandigheden, zelfde merk, de ideale vergelijking dus. En zo werd de NDSM-werf in Amsterdam het decor van een testshoot met outdoorapparatuur.

De eerste kennismaking

Wanneer ik de dag van te voren de showroom van FotoFlits binnenloop om mijn testset op te halen, is mijn eerste verbazing groot. In de showroom staat de ELB400 set al te pronken. Een basisunit inclusief accu die als maat ongeveer ze groot is al een groot pak hagelslag en flitskoppen die makkelijk in je handpalm passen. “Ergens moet ik hier toch iets gaan inleveren ten opzichte van mijn huidige set”, gaat door mijn hoofd. Als ik vervolgens uitleg krijg over de set, verdwijnt dat vooroordeel al snel.
Om te beginnen de prestaties van de accu: bij vol vermogen met twee flitskoppen zijn deze al goed voor 320 a 350 flitsen. Mijn huidige set komt in ieder geval niet veel verder dan 120. Schroef je het vermogen terug, dan loopt het aantal flitsen razendsnel op en zijn er tot wel 6000 flitsen te maken. Werk je met een flitskop dan kent deze een maximaal vermogen van 424 Ws, iets hoger dus dan mijn studioflitser die 400 Ws levert. Bij twee koppen wordt de 424Ws 2:1 verdeeld, of dit uitmaakt in de praktijk ten opzichte van mijn huidige studio flitsers is een tweede. De set is ook geschikt voor HS-fotografie en is leverbaar met een drietal verschillende koppen: de pro-head (portret), de HS-head (voor HS-fotografie) en de Action-head (actiefotografie). Daarnaast zijn er ringflitsers beschikbaar (PRO en ECO).

Foto 2: Elinchrom Ranger ELB-400: een accu en bedieningsunit ter grootte van 2 melkpakken en met voldoende energie voor twee kleine flitskoppen, die overigens met alle lichtvormers van Elinchrom werken via een adapter.

Menu

Wat opvalt aan de bedienunit is het menuscherm. Het is de eerste keer dat ik überhaupt een flitsunit met een menuscherm zie. Zonder het lezen van de handleiding bedien je heel intuïtief dit menu en kun je niet alleen het vermogen instellen, maar ook kiezen tussen normaal flitsen, strobe-flitsen of flitsen op het tweede gordijn. Je kunt er zelfs voor kiezen om verschillende sets om-en-om bij iedere foto te laten flitsen. Met een andere instelling is het ook mogelijk om te flitsen als de flitser eigenlijk nog niet volledig is opgeladen. Zeker handig als je geen kans wil missen bij bijvoorbeeld actiefotografie. Beter enigszins onderbelicht dan niet belicht is dan het devies.
Buiten deze mogelijkheden kun je de slave, Skyport, auto-off, auto-standby en nog wat persoonlijke instellingen wijzigen.

De flitskoppen zijn zoals gezegd klein, maar herbergen wel een 20 Watt sterk LED-instellicht. Weinig accuverbruik dus, maar wel relatief veel licht. Ter vergelijking: het instellicht van mijn studioflitsers kan ik op locatie eigenlijk niet gebruiken omdat mijn accu dan razendsnel wordt leeg getrokken. De LED van de ELB kan wel tot 5 a 6 uur blijven branden!

Voor deze superkleine flitskoppen zijn de nodige accessoires als reflectoren en softboxen te krijgen, er is ook een adapter beschikbaar waardoor alle reguliere Elinchrom-accessoires kunnen worden gebruikt, ook de grootste lichtboxen en schalen. De flitsers kunnen draadloos bediend en aangestuurd worden met het Skyport systeem van Elinchrom, maar desgewenst ook met een iPhone, iPad of vanaf de Windows of MAC.

Foto 3: Het menuscherm Elinchrom Ranger ELB-400 is helder en overzichtelijk; de maten van een flitskop voor het ELB-400 systeem zijn extreem klein.

Tot zover de theorie, maar hoe werkt deze set nu in de praktijk. Zoals eerder gezegd, ik ben vooral benieuwd hoe een fotoshoot met deze set zich verhoudt tot mijn normale werkwijze. Ik werk daarom vandaag ook alleen met de reguliere flitsinstelling, dat is immers ook de enige instelling die mijn studioflitsers kennen.

Aan de slag op de NDSM-werf

En dus sta ik op vrijdagochtend rond 9 uur op de NDSM-werf, waar een koude decemberwind vanaf het water zorgt voor een allesbehaaglijke temperatuur en waar de zon vandaag zeker geen rol zal spelen. In plaats daarvan is het een wat triestige, bijna mistige aangelegenheid. De testset die ik bij me heb bestaat de basisunit uit twee Lithium-accu’s, twee flitskoppen, een Skyport-zender, een verlengkabel van 5 meter en een extra reflector met honingraat. Tenslotte heb ik de adapter bij me, waardoor ik ook mijn eigen beautydish in kan zetten, de lichtvormer die ik normaal ook het meeste gebruik.

Foto 4: De Ranger ELB 400 set waarmee ik in de praktijk de verschillen tussen mijn eigen flitsers en deze locatieset kan ervaren.

Even later meldden zich model Nikkie en visagiste Geeta en kunnen de voorbereidingen voor de shoot beginnen. We kiezen de rokerstribune onder een van de gebouwen als visagiewerkplek en een tijdje later kan ik daadwerkelijk aan de slag met Nikkie. Wat meteen opvalt is de hoeveelheid spullen die meegaan. Ik heb de bolderkar weliswaar bij me (macht der gewoonte), maar de helft blijft leeg. Ideaal dus voor model en visagiste die hun spullen nu ook kwijt kunnen, maar die kar heb ik eigenlijk niet meer nodig. De koffer is ook met twee accu’s te dragen, zelfs al is de koffer van een letterlijk zware kwaliteit. En voor de rest hoef ik ook niet heel veel mee te sjouwen.

Met de beautydish de tram te lijf

Als ik met Nikkie de eerste shootlocatie betrek, de trammetjes op de werf, merk ik meteen hoe fijn het is om een lichte accu mee te hebben. Je verplaatst je veel makkelijker met deze set, dan met de zware set die ik normaal gebruik. De 5 meter lange verlengkabel is niet alleen fijn om twee flitsers verder uit elkaar te plaatsen, maar ook om de basisunit op een vaste plek te laten staan en om wat extra ruimte te creëren , waardoor de kans op een omvallend statief met flitser minimaal wordt. De adapter en de beautydish (met honingraat) worden gemonteerd en het fotograferen kan beginnen. De eerste foto die ik maak maakt meteen duidelijk dat ik met een kleine krachtpatser op pad ben. Het licht vormt zich met deze flitser op de beautydish eerder krachtiger in vergelijking met de studiosets dan minder krachtig. Bovendien laadt het systeem zich razendsnel op en kan ik dus snel verder met de volgende foto. In deze eerste ronde, waarin ik een flitskop gebruik, ben ik onder de indruk van de ELB400. Ik ben flexibeler en dat terwijl ik veel minder gewicht mee hoef te nemen. De set reageert feilloos op de bijstellingen die ik via de Skyport-zender doe. Eigenlijk is er maar een ding wat ons doet besluiten om te stoppen op deze locatie…de decemberkou.


Foto 5: De eerste testronde vindt plaats bij de trams op de werf, model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon

In deze eerste ronde kan ik alleen maar onder de indruk zijn. Ik kan alle functies van de flitsers gebruiken als ik dat wil zonder bang te zijn dat de accu daardoor te snel leeg gaat. Ik hoef niet bang te zijn dat het vandaag een vochtige dag is, want de basiseenheid is bijzonder robuust afgewerkt. Eigenlijk is er maar een minpuntje te vinden. Het is niet direct duidelijk wanneer de adapter nu wel of niet gesloten is. En zo valt, aan het einde van de shoot de beautydish keurig voorover in het gras, met een zachte landing, dat wel.


Foto 6: De ELB-400 geeft bijzonder krachtig licht, ook in combinatie met de 44cm beautydish die ik normaal op mijn studioflitsers gebruik. Model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon


Foto 7: Ook voor close ups geeft de ELB400 ook als hij op afstand staat voldoende licht. Model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon

Compact indoor shooten

Gelukkig heeft café-restaurant Noorderlicht aan het uiteinde van de werf er geen problemen mee als we bij hen opwarmen en het shooten voortzetten. Hier op de binnenlocatie verwissel ik de beautydish voor de compacter reflector met honingraat die speciaal voor de Quadra-serie gemaakt zijn. Grootste voordeel: de flitsset wordt nog veel compacter en dus veel wendbaarder tussen de tafeltjes en stoelen van het restaurant. Ik gebruik de verlengkabel opnieuw niet al te veel bezig te hoeven zijn met de vraag of ik niet per ongeluk een flitser omtrek. En ik zet de tweede flitskop na een aantal foto’s in, wanneer ik merk dat ik de belichting aan de onderzijde van de foto iets meer wil aanzetten. Dat is ook het moment dat de echte kracht van dit systeem naar boven komt! Terwijl het hoofdlicht op het statief staat kan ik dit tweede invullicht makkelijk in de ene hand houden terwijl ik met de andere hand de camera bedien.


Foto 8: Een indoor foto maar de kracht van de flitser geeft de bewolking een dreigend uiterlijk, iets wat ik met mijn studioflitsers bijna niet weer te bereiken. Model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon

Foto 9: Dezelfde foto met alleen een kleurcorrectie rechtstreeks uit de camera en na bewerking, het laat de kracht van de ELB400 goed zien; model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon

De flitskop is zo licht dat het eigenlijk geen enkele hinder oplevert. Bovendien kan ik met de flitser in de hand heel makkelijk kleine aanpassingen doen aan het invullicht zonder steeds te moeten pauzeren. De beide modelleerlichten helpen mij trouwens prima om snel de juiste lichtrichting te bepalen. De LED’s blijken overigens zo krachtig dat ik zelfs een aantal foto’s maak met alleen het instellicht.
Het verschil in kracht tussen de beide flitsers, de 2:1 verhouding speelt geen rol van betekenis. Eigenlijk ook logisch, want niemand werkt op locatie met twee hoofdflitsers. Daarnaast blijkt de maximale flitskracht absoluut niet nodig, en ook dat is iets wat op locatie meestal het geval is, ook met mijn studioflitsers uiteraard.


Foto10: Deze foto is gemaakt met enkel het LED-modelleerlicht; model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon

Wat is mij nu opgevallen?

Als ik ’s middags de shoot afrond en terugrijd naar FotoFlits ben ik onder de indruk. Dit systeem heeft ten opzichte van mijn huidige systeem een aantal duidelijke voordelen.
1. De omvang en het gewicht zijn vele malen kleiner;
2. De mogelijkheid om het modelleerlicht te gebruiken maakt het shooten vele malen makkelijker op locatie;
3. De set is duidelijk beter bestand tegen tegenvallende weersomstandigheden;
4. De creatieve mogelijkheden zijn fors groter, ook al heb ik op dit moment alleen de standaardinstelling gebruikt;
5. De set kan bijzonder licht worden ingezet, je kunt de basisset met accu en één flitskop makkelijk in een rugzak stoppen, maar je kunt ook de meest grote softboxen en paraplu’s inzetten als je dat wilt.
Verrassend is ook dat de accu-indicator bij inleveren nog steeds een volle accu aangeeft, terwijl ik uiteindelijk toch meer dan 200 foto’s met flitsers heb gemaakt.

Foto 11: De ELB400 zorgt voor mooie kleuren, die nauwelijks bewerking vragen, ook als het model even van het licht wegdraait. Model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon

Foto 12: Close-up met één flitskop. Model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon

Voor wie is dit systeem?

Ben je net als mij een fotograaf die regelmatig aan modelfotografie op locatie doet, dan is het werken met deze kleine flitsers ideaal. Maar ook sportfotografen en actionfotografen kunnen prima uit de voeten met de Elinchrom Ranger ELB400. Juist door de verschillende flitskoppen en de verschillende flitsstanden, ook stroboscoop en high speed fotografie, is dit systeem ontzettend breed inzetbaar en kun je je creativiteit zeker kwijt. Werk je al in de studio met Elinchrom dan is de combinatie makkelijk, met de adapter van Elinchrom kun je al je lichtvormers ook op de ELB-400 gebruiken.

Blijft over het prijskaartje. De set die ik heb getest met twee action head koppen én twee lithium-accu’s kost inclusief BTW bijna 2600 euro. Daarvoor krijg je wel veel kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit. Je kunt uiteraard je set ook geleidelijker opbouwen. Daarnaast heeft Elinchrom voor ongeveer 1000 euro inclusief BTW de Ranger Quadra Hybrid met flitskop te koop. Weliswaar met loodaccu en met minder flitsmogelijkheden, maar voor veel amateurfotografen zal ook dit een bijzonder interessante optie zijn, vooral omdat alle Quadra Hybrid en ELB400 onderdelen uitwisselbaar zijn.
Elinchrom heeft in ieder geval de lat voor locatieflitsers bijzonder hoog gelegd.


Foto 13: Met dank aan FotoFlits.com voor het uitlenen van de ELB400 en Noorderlicht voor het ter beschikking stellen van de locatie. Model: Nikkie, visagie: Geeta’s Beautysalon

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je nog een unieke foto op Lofoten?

7x alternatieven voor Picasa