in

Verander een zomerfoto in een herfstfoto in Adobe Lightroom!


28 juli 2019, 09:25

In Adobe Lightroom kun je helemaal losgaan met het aanpassen van kleuren in je foto. Dit doe je in het HSL-paneel en met Gesplitste Tinten. Zo kun je ook heel gemakkelijk een zomerfoto omtoveren naar een herfstfoto! Dit doe je zo.

Hooglichten en schaduwen

Door alleen de hooglichten of schaduwen een andere kleur te geven, krijg je een hele andere sfeer in je foto. Dit zijn en blijven dan nog steeds gesplitste tinten. Misschien wil je op een foto een warme of koele kleurtint toevoegen. Dit kan met het aanpassen van de hooglichten en schaduwen.

De zomerfoto

Vergeet niet dat je altijd meerdere kanten op kunt bij het toevoegen van kleurtinten. Je kunt bijvoorbeeld een kleurtint kiezen om een natuurlijk effect te krijgen. Zoals de warme uitstraling van de zon, of meer een arctische uitstraling in een sneeuwlandschap. Andersom kan ook: expres een contrasterende kleur nemen om het tegenovergestelde effect te bereiken en misschien wel de kijker in verwarring te brengen.

Tot slot kun je al je creativiteit hierin kwijt door gewoon voor een gaaf kleureffect te gaan. Net zoals je met kleurengels en een flitser of met gekleurde lampen de mooiste kleureneffecten kunt maken, kun je dat ook met gesplitste tinten doen, maar dan lekker op je gemak in de nabewerking.

Door de schaduwen en/of hooglichten te veranderen in warmere kleuren, zoals oranje en rood, krijg je meer een herfstlook in je foto. Speel en experimenteer met de mate waarin je kleuren veranderd in zowel de hooglichten als de schaduwen, totdat je de perfecte herfstkleuren hebt.

Leef je lekker uit met al die mooie kleuren uit de kleurenkiezer.

Toch weer een zomerfoto?

Als je kleuren hebt ingesteld voor de hooglichten en schaduwen, hoe kom je daar dan weer vanaf? Oftewel, hoe zet je de gesplitste tinten weer uit? Dat kan door in de kleurenkiezer de kleur helemaal links onderin te kiezen, of door de schuifregelaars Kleurtoon en Verzadiging onder de gekleurde vakjes beide op nul te zetten.

Sneller gaat het als je de Alt-toets ingedrukt houdt. De teksten Hooglicht en Schaduwen veranderen dan tijdelijk in Reset Hooglicht en Reset Schaduwen. Klik erop om de kleurtinten uit te schakelen.


Druk op de Alt-toets om de kleuren te resetten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 fotografie-apps voor op vakantie

Leer je histogram lezen!