in

Verhoog je niveau in 9 stappen31 juli 2015, 12:47

In de fotografie bestaat geen goed of fout. Succesvolle fotografen hebben zich in het verleden onsterfelijk gemaakt door zogenaamde regels te overtreden. Toch zijn er valkuilen waarin elke fotograaf aan het begin van zijn hobby is gestapt. Door deze te benoemen, kun je beter nadenken over hoe je ermee omgaat. Word je ervan bewust, probeer ze te vermijden, of geef ze expres een plaats in je fotografie.

1. Teveel in beeld

Als fotograaf snij je een stuk uit de werkelijkheid en je kunt keuzes maken over wat je wel en niet wilt laten zien. Daar kun je bewust mee bezig zijn door je af te vragen wat je met een foto wilt vertellen. Bij alles wat er in de foto te zien is, kun je bedenken of dat een functie heeft. Blijft de foto net zo goed als je één van die zes bomen weglaat? Hoort dat stopcontact achter je model of kun je het weglaten? Vaak worden foto’s sterker als je de beeldinformatie beperkt. Laat bewust elementen weg en zie hoe je foto ervan opknapt. Lees hier meer informatie over de juiste compositie.

Foto: Renate Kreuk

2. Wachten op mooi weer

Omdat veel foto’s gemaakt worden als het mooi weer is, hebben we veel mooiweer-foto’s. Dat levert vaak clichébeelden op, met de middagzon op het hoogste punt van de dag. Vroeg in de ochtend of laat op de namiddag is het licht veel interessanter en je doet er goed aan om je fotosessie dan juist in te plannen. Wat voor de meeste mensen slecht weer is, kan voor de fotograaf juist het beste weer zijn. Bij regenbuien, onweer of donkere luchten, waar net een baan licht doorheen schijnt, komt er drama tevoorschijn waar je als fotograaf dankbaar gebruik van kunt maken.

Foto: Jan Koppelaar Fotografie

3. Geen geduld

Als fotograaf moet je het doen met de werkelijkheid zoals die zich op het moment aan je voordoet. Die is vaak saai en niet interessant. Toch maken mensen op deze momenten foto’s. Dat kan anders. Soms kun je later terugkomen of wachten op een beter moment. Bij elke foto die je maakt kun je bedenken of je hem niet beter op een ander moment kunt maken. Bijvoorbeeld als er op die plaats beter licht is of als er minder mensen zijn die het beeld verstoren.

Foto: skooitje

4. Lekker veel schieten en wissen

Vroeger maakte je een foto op film en moest wachten tot die verwerkt was om het resultaat te kunnen aanschouwen. De digitale manier van fotograferen is een zegening voor de fotografie, want je ziet meteen wat je hebt gemaakt. Dat heeft zijn nadelen, want fotografen gaan daardoor schieten als kippen zonder kop, zonder te kijken of te bedenken hoe het beter kan. Probeer dat kijken en het azen op het beste moment waar fotografen in het analoge tijdperk op aangewezen waren, te gebruiken in je fotografie.


Foto: Jeannette Zwiers

5. Dat zet ik later wel recht met beeldbewerking

Hoe beter je foto is op het moment dat je hem maakt, hoe meer je er later mee kunt doen. Als je lui en gemakkelijk bent bij het fotograferen, zul je later tijdens de beeldbewerking vaak bezig zijn met het spreekwoordelijk onmogelijke ‘oppoetsen van een drol’. Als de belichting meteen al goed zit, heb je goud in handen en wordt je beeldbewerkingsproces erop gericht om het mooie subliem te maken.


Foto: marcbroekmanphotography

6. De achtergrond vergeten

De achtergrond is in een foto vaak bijzaak, want het gaat om het hoofdonderwerp. Toch vult die achtergrond vaak meer dan de helft van het beeld. Zorg er dus voor dat je ziet wat er in de achtergrond gebeurt en probeer de achtergrond en voorgrond op elkaar te laten aansluiten.

Foto: Cemal Kazankaya

7. Alles vanaf ooghoogte

Veel foto’s worden gemaakt vanaf ooghoogte. Dat houdt in dat de horizon vaak in het midden staat en dat de invalshoek op het onderwerp door het standpunt wordt gedicteerd: kleinere mensen dan de fotograaf worden van bovenaf gefotografeerd en grotere mensen van onderaf. Het is beter om je standpunt aan te passen aan het onderwerp. Waar de camera staat is niet belangrijk, maar waar het onderwerp in beeld staat wel. Probeer daar rekening mee te houden. Ga door je knieën of verhef je als dat de foto ten goede komt.

Foto: Ingrid Vekemans Photography

8. Het verkeerde perspectief

Bij elk onderwerp hoort de ideale lens. Als je een portret maakt met een groothoeklens, worden de gelaatstrekken van de persoon onnatuurlijk weergegeven. Verder weg gaan staan en inzoomen met een tele, levert een natuurlijke foto op. Wees je bewust van dit effect en probeer je lens aan te passen aan je onderwerp. Kijk wat andere fotografen die in jouw genre werken gebruiken en neem dat als uitgangspunt.

Foto: Titik Streijl

9. Op automaat laten staan

De camera kan niet zien wat je fotografeert. Dat kun jij alleen als fotograaf. Daarom moet je het inschatten van de belichting niet overlaten aan de camera. Fotografeer met de ideale belichting in het achterhoofd en werk daarnaar toe. De belichting kun je tijdens het fotograferen optimaliseren, door op diagfragmavoorkeuze te werken kun je de scherptediepte dicteren en met de sluitertijd regel je de belichting. Zelfs de ISO-waarde is te gebruiken om een kwalitatief betere foto te krijgen. Een van de beste methoden om je technisch niveau snel te verhogen is dit: zet je camera eens een maand lang op manual. Maak een foto en kijk op het lcd-scherm of de belichting beter kan. Maak daarna een nieuwe, beter belichte foto. Gebruik het histogram op de camera om de belichting te controleren.

Foto: daniellemuil

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Favoriete foto’s van Mattis van den Bogaard

Kleine camera’s met grootse prestaties