in

Verscherp je foto met filter Hooglichten


20 januari 2015, 15:00

Verscherpen is altijd de laatste stap in de nabewerking. Een foto voor het web vraagt immers een andere scherpte dan een print. Het filter Hooglichten, beter bekend onder de Engelse naam high pass, is een uitstekende tool om verbluffende scherpte uit een afbeelding te halen.

Voor en na

foto: Ed van Loopik (eded)

01 Scherpte beoordelen op 100%


Wanneer je een foto met een hoge iso-waarde verscherpt, zul je met de meeste verscherpingsfilters de ruis mee verscherpen. Daarom geven ervaren beeldbewerkers de voorkeur aan een techniek op basis van High Pass of Hooglichten. Open in Photoshop of in Photoshop Elements het deelvenster Lagen en dupliceer de achtergrondlaag met Ctrl+J (Mac OS Cmd+J). Zoom vervolgens in tot 100%. Wanneer je een foto in verkleinde weergave op het beeldscherm bekijkt, kun je onmogelijk de scherpte beoordelen. Op 100% komt één pixel van het beeldbestand overeen met één pixel van het computerscherm. De snelste manier om in te zoomen op 100% is tweemaal klikken op het vergrootglas. Links onderaan lees je dat de weergave op 100% verschijnt.

02 Hooglichten


Vervolgens selecteer je bij Filter, Overige de opdracht Hooglichten; in de digitale fotografie is de Engelse term High Pass gangbaar. Nu verschijnt er een grijzige weergave van de afbeelding. Zorg dat de optie Voorbeeld is aangevinkt, zodat je het resultaat van de instellingen onmiddellijk ziet op de grote achterliggende afbeelding. Wat egaal grijs wordt, zal straks niet verscherpen. Sleep het schuifje naar rechts tot je door de grijssluier de tekening herkent van het object dat je wilt verscherpen. Meestal kom je uit bij een straal tussen de 0,5 en 3,0.

03 Bedekken


Als je goed kijkt, zal je in de grijsweergave toch nog kleur opmerken. Om de werking van het filter Hooglichten beter te laten uitkomen, haal je die kleur weg met Verbeteren, Kleur aanpassen, Kleurtoon/verzadiging aanpassen. Of je gebruikt de sneltoetsen Ctrl+U (Mac OS: Cmd+U). Daar sleep je het schuifje Verzadiging helemaal naar links. Klik op OK. Het enige wat je nog moet doen, is de overvloeimodus van de bovenste laag in het deelvenster Lagen wijzigen. Standaard staat deze in de modus Normaal. Verander dat in Bedekken. Nu verschijnt de superscherpe weergave. Door het oogje voor de bovenste laag uit en aan te klikken, kun je gemakkelijk zien hoe het filter Hooglichten een scherpteboost geeft.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony A7 II

Fuji Finepix X-A2 en XQ2