in

Verscherpen in Lightroom: meer scherpte zonder meer ruis23 maart 2020, 15:38

Raw-bestanden moeten altijd nog een beetje verscherpt worden, omdat bij het omzetten van raw een bepaalde vervaging optreedt, en omdat veel camera’s een klein beetje onscherpte introduceren om moiré-effecten tegen te gaan. We vertellen hoe je dat aanpakt in Lightroom.

Voor

Na

Basisverscherping

We beginnen uiteraard met de raw-foto op een normale manier te corrigeren, in de Licht- en Kleur-tabs van Lightroom. Daarna ga je naar Detail om de verscherping in te stellen. Standaard staat het Verscherpen-schuifje al op 40, maar die basisverscherping kunnen we verfijnen. Klik op het kleine pijltje aan de rechterkant van het schuifje, dan klappen er nog een paar extra mogelijkheden open. Zoom in op de foto zodat je goed kunt zien wat je doet. Je hebt nu vier schuifjes: Verscherpen, Straal, Details en Masker. Straal staat standaard op 1, Details staat op 25 en Masker op 0.

Verscherpen, Straal en Details

Om te weten hoe je die schuifjes moet instellen, moeten we natuurlijk weten wat ze doen. Verscherpen is het schuifje voor de hoeveelheid verscherping. Dat is redelijk eenvoudig, vandaar ook dat standaard alleen dit schuifje zichtbaar is. Als je de Alt-toets of de Option-toets op de Mac ingedrukt houdt terwijl je het schuifje verplaatst, zie je de foto in zwart-wit en kun je het effect beter beoordelen. Straal bepaalt hoe breed de verscherping werkt. Verscherpen is feitelijk het verhogen van het contrast langs randen. Een bredere straal geeft een duidelijker effect, maar kan ook halo’s laten ontstaan (zichtbaar als witte randjes naast donkere randen). Is de foto duidelijk wat onscherp, dan kun je die straal verhogen, maar let op dat je geen halo’s krijgt. Details benadrukt de fijne details en is daarmee mooi bij landschapsfoto’s of foto’s van dieren waar je de vacht wilt benadrukken. Bij portretten moet je er juist voorzichtig mee zijn, omdat je dan de poriën in de huid benadrukt. Ook bij Straal en Details kun je de Alt/Option-toets indrukken om het effect beter te zien.

Houd de Alt-toets (Mac: Option-toets) ingedrukt om beter te kunnen zien wat ieder schuifje precies doet.

Masker

Verscherpen kan nauwelijks zichtbare ruis storend zichtbaar maken, omdat de verscherping het verschil tussen ruis en details niet weet. Het schuifje Ruisreductie kan om dezelfde reden details laten verdwijnen, dus dat is niet de beste oplossing. Speciaal voor deze situatie is er het Masker-schuifje. Een masker zorgt ervoor dat bepaalde delen van de foto niet verscherpt worden. Als je ook nu die Alt/Option-toets ingedrukt houdt, zie je het masker verschijnen als je het schuifje naar rechts beweegt. Witte delen worden wel verscherpt, zwarte delen niet. Zo kun je een masker maken waarmee alleen de randjes en de details van de foto verscherpt worden, en egale vlakken als de blauwe lucht (en dus ook eventuele ruis in die lucht) niet.

Met een masker kun je ervoor zorgen dat eventuele ruis in een egaal vlak als de blauwe lucht niet wordt verscherpt.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een back-up van je foto’s in Lightroom

Het belang van een goede witbalans bij portretfotografie