in

Verslag Workshop Artistiek Naakt30 januari 2013, 10:00

Bonbons op een toren, verwarming lekker hoog en de camera’s op scherp. De eerste Zoom.nl workshop Artistiek Naakt kan beginnen. Tijdens deze inspirerende en bomvolle dag leert een kleine groep deelnemers alles over het belichten en fotograferen van het naakte vrouwelijke lichaam.

Op een koude zaterdagochtend in de ruime studio Dobbelman te Nijmegen staan fotograaf Eric Kellerman en internationaal bekend model Holly ‘Ivory Flame’ klaar om de deelnemers op te vangen. Het wordt een drukke dag dus na de koffie/thee en kennismaking begint Eric meteen met het theorie gedeelte.

Hij laat veel mooie foto’s en schilderijen zien die voor hem een inspiratiebron zijn en legt uit waarom. Ook vertelt hij tot in detail hoe hij werkt. Hoe komt hij aan zijn modellen? Wat voor contracten sluit hij af? Hoe gaat hij te werk tijdens een shoot? Ook behandelt hij veel voorkomende vragen. Met volle hersenen en lege magen gaan we naar de lunchtafel. Om de hoek van de studio zit een kleine lunchroom met de lekkerste verse producten waar onze lunch geserveerd wordt.
Aan de tafels wordt druk gesproken over fotografie en de gegeven theorie. Iedereen staat te trappelen om daadwerkelijk te fotograferen.

Tijdens een overheerlijke lunch leert iedereen elkaar kennen en wordt de theorie besproken.

Terug in de studio neemt Holly het woord. Ze is speciaal voor deze workshop uit Londen overgevlogen en vertelt over haar fulltime baan als model. Door de vele naaktopdrachten die ze doet, is ze bekend met vele werkwijzen van verschillende fotografen. Ze legt uit wat voor haar prettig is en hoe zij het liefst werkt. Het is interessant om de visie vanuit het model te horen, juist omdat volgens Eric het model niet alleen maar model is maar een ‘partner’. Je werkt samen om tot mooie resultaten te komen en je bent beide 50% verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Daarna kunnen we fotograferen. Eric heeft drie sets in gedachten. We beginnen met ‘de Box’. Met deze vierkante houten bak heeft Eric veel gefotografeerd en ook is net zijn nieuwe boek The Box; A typology of poses in a confined space verschenen. Iedereen krijgt de kans om te fotograferen en Holly instructies te geven. Nadat iedereen foto’s heeft gemaakt, geeft Eric een demonstratie met één flitslamp en een groot wit piepschuim vlak (tip van Eric: “Gamma is your best friend”.) In het instellicht van de flitslamp laat Eric zien wat het licht doet op het lichaam van Holly. Ook de reflectie van het witte piepschuim speelt een belangrijke rol in de verdeling van licht en schaduw. Het is een eyeopener wat een millimeter naar links of rechts betekent voor het licht op het lichaam. Er is nog een laatste opstelling die gefotografeerd gaat worden en dat zijn de bekende lichtstrepen. Kleine, dunne strepen licht op het naakte lichaam is een handelsmerk van Eric, wat hij graag wil laten zien aan de deelnemers. Ze zien de opstelling en krijgen ook de kans om dit te fotograferen.
Inmiddels vliegt de tijd voorbij, zijn de bonbons bijna op en is de sluiterknop bijna ingesleten. De workshop zit erop. Het was een succesvolle eerste editie die Eric en Holly graag voortzetten. Genoeg kennis om over te brengen en poses om uit proberen. Wij kijken er naar uit!

Wil jij ook aan een workshop van Zoom.nl deelnemen kijk dan eens op workshop.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix DMC-GH3

Fotodokter: Ghosting