in

Vijf tips om een aquarium te fotograferen

Redactie

Aquaria zijn donker, vissen bewegen snel en je hebt te maken met lastige reflecties. Hoe krijg je dan toch een mooie foto van het leven in een aquarium? De volgende vijf tips maken het alweer een stuk eenvoudiger!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Instellingen voor aquariumfotografie

Als je van plan bent om je foto’s te gaan nabewerken, wat zeker aan te raden is, dan fotografeer je het beste in RAW. Je kan dan namelijk later veel nauwkeuriger je kleuren aanpassen. Mocht je toch liever JPEG gebruiken in verband met de bestandsgrootte, zet dan je camera op ‘levendig’ (vivid) en kies een witbalans die het beste past bij de aquariumverlichting. Waarschijnlijk is dit een TL-verlichting, maar het kan zijn dat je mooiere resultaten krijgt bij het kiezen van een eigen kleurtemperatuur. Ga je vissen fotograferen, dan heb je een korte sluitertijd, een redelijk laag diafragma en een hogere iso-waarde nodig. Ga je voor koraal? Dan kan je langere sluitertijden gebruiken. Je moet hiervoor wel een statief gebruiken en de mogelijkheid hebben om tijdelijk het waterpompje uit te zetten.

Gebruik een groothoeklens

Deze tip geldt met name voor de grote aquaria die bijvoorbeeld in dierentuinen te vinden zijn en iets minder voor de goudvissenkom in je woonkamer. Als je met een telelens vissen fotografeert die verder van je vandaan zijn, dan zit er vanzelfsprekend meer water tussen jou en de vis. Water brengt niet alleen allerlei vertroebelingen met zich mee, maar het verkleurt ook je onderwerp. Foto’s worden fletser, onscherper en groenig. Gebruik daarom een groothoeklens en focus vooral op de vissen die het dichtst bij het glas zwemmen.

Niet vanuit een hoek fotograferen

Probeer je camera loodrecht op het glas van het aquarium te richten. Vaak bestaat het aquariumglas namelijk uit meerdere lagen, waardoor licht ertussen reflecteert. Wanneer je vanuit een hoek fotografeert is de kans op vertekening groot. Dit zie je misschien niet direct bij een eerste blik op je foto, maar het valt wel op als je gaat letten op de randen van je koraal of vis.

pixel-pete

Flitslicht gebruiken

Het is lastig om een flitser te gebruiken bij een aquarium, omdat het glas natuurlijk enorm veel licht reflecteert. Je kan er echter wel heel goed vissen mee uitlichten, als je het goed aanpakt. Het beste werk je met een externe flitser. Deze laat je vanuit een hoek de vis of waterplant verlichten, terwijl je de camera loodrecht op het glas gericht houdt. De reflectie van de flitser valt dan buiten het beeld van je camera. Als je gaat werken met een flitser, probeer te vermijden dat vissen vlakbij de grond of vlak voor een achtergrond zwemmen. Je krijgt dan namelijk een lelijke schaduw, die je niet zal hebben als ze in het open water zwemmen.

Observeer de vissen

Vissen kunnen behoorlijk snel door een aquarium schieten. Het heeft geen zin om te proberen de vis te volgen met je lens. Het beste kan je wat extra tijd inplannen om niet te fotograferen, maar vooral te observeren wat de vissen precies doen. Je zal zien dat er bepaalde plekken zijn waar ze zich proberen te verschuilen of waar ze wat rustiger in het water hangen. Probeer te anticiperen op het gedrag van de vis en richt je camera op een plek waar ze regelmatig terugkomen. Het fotograferen zal iets meer tijd in beslag nemen, maar je resultaten worden wel een stuk beter!

mvdvaart

Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro – Lekker dichtbij

Een lens kopen voor beginners – Waar moet je op letten?