in

Vijf tips voor perfecte vuurwerkfoto’s26 december 2016, 10:00

Het nieuwe jaar luiden we in met een knal en jaarlijks wordt die knal door veel fotografen vastgelegd. Hoe fotografeer je dat prachtig gekleurde vuurwerk?
We geven je vijf tips!

Tip 1 Gebruik een statief

Tijdens het fotograferen van vuurwerk werk je voornamelijk met langere sluitertijden. Een statief is het belangrijkste en veiligste gereedschap om je camera gedurende deze tijd stil te houden. Gebruik ook de zelfontspanner en houd andere toeschouwers en omstanders uit de buurt van je statief.

ferrypasschier

Tip 2 Instellingen om vuurwerk te fotograferen

Probeer je iso-waarde zo laag mogelijk te houden. Het liefst zelfs rond de 100/200. Zo voorkom je dat je zwarte delen vol ruis lopen. Een lage iso-waarde is mogelijk door een langere sluitertijd te gebruiken van enkele seconden. Een bijkomend voordeel is dat het vuurwerk ook in lange heldere strepen verandert. Je diafragma kan je redelijk ver open houden, tussen de F5.6 en F8.

Tip 3 Schakel je autofocus uit

Indien je autofocus gebruikt, zal je camera continu proberen scherp te stellen. De kans op onscherpe beelden neemt in dat geval flink toe. Stel scherp aan het begin van de show en verleg je scherpte pas wanneer je een andere compositie gaat maken.

dutchal

Tip 4 Fotografeer op het juiste moment

Wanneer er vuurwerk wordt afgestoken, ontstaat er ook flink wat rook. Aan het begin van de vuurwerkshow heb je hier nog het minst last van. Bij oud en nieuw is dit probleem minder groot, omdat niet al het vuurwerk vanaf hetzelfde punt wordt afgestoken. Bovendien bewaart men dan vaak de mooiste pijlen voor het laatst.

Tip 5 Denk je compositie op voorhand uit

Een beeldvullende vuurknal hebben veel fotografen al eens vastgelegd. Het beeld is verre van uniek. Fotografeer daarom niet alleen het vuurwerk, maar vul je foto aan met een publiek of de setting van de stad waarin je je bevindt. Dan is de foto veel veelzeggender en past hij beter bij de betreffende gelegenheid.

rikwolswijk

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony FDR-X3000R

Panasonic Lumix DMC-FZ2000