in

Vogels fotograferen: dit zijn goede standpunten voor zee- en watervogels

Bij de zee en ander water kom je allerlei vogelsoorten tegen, die hebben we in het vorige deel besproken. Maar hoe leg je deze vogels het beste vast op beeld? Wat is de beste positie voor je camera en hoe pak je het aan?

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Vogels Spotten en Fotograferen in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Laag standpunt

Watervogels zijn over het algemeen veel rustiger indien je aan de rand van het waterplasje of kanaal gaat zitten in plaats dat je blijft staan. Zodra je zit of ligt, komen ze dichterbij je camera zwemmen. Het standpunt is ook voordelig voor jouw foto, want de achtergrond lijkt zo een stuk verder weg en komt lekker vaag in beeld. Hierdoor krijg je een veel rustiger achtergrond en zal jouw beeld prettiger ogen.

Met een stevig statief waarbij de poten horizontaal geplaatst kunnen worden, kun je zo laag mogelijk over het wateroppervlak fotograferen. Zo krijg je bijvoorbeeld soorten als de krooneend, meerkoet, kluut, wintertaling, slobeend of fuut prachtig op de foto. Kies ook een balhoofd uit dat je makkelijk en soepel horizontaal met de zwemmende watervogel mee kunt bewegen. De schommelkop is hierbij ook ideaal.

Heb je geen statief? Gebruik dan een stevige rijstzak, waarbij je met een hoekzoeker makkelijker door de zoeker van de camera kunt kijken. En anders kun je altijd nog een (fleece)jas opproppen en daar jouw camera in drukken voor wat stabiliteit.

Baddersessie’s zijn altijd fotogeniek. Als je dan ook nog een mooie soort in mooi licht hebt, dan heb je een topfoto!

Sacha Bijkerk
Sony SLT a99ii · ISO 1600 · F 6,3 · 1/1250 SEC · 600 MM

Ruim kader

Bepaalde soorten vogels, zoals de knobbelzwaan, wilde zwaan, grauwe gans, kolgans, brandgans, rotgans of grote zilverreiger, zijn goed in hun vlucht te fotograferen. Houd wel rekening met voldoende ruimte rondom de vogel. Het is namelijk vervelend als er door een te krappe uitsnede van je foto net een vleugelpunt of kop buiten beeld valt.

Gelukkig hebben de huidige digitale camera’s zoveel megapixels dat je makkelijk achteraf de compositie kunt verbeteren. In een bewerkingsprogramma als Photoshop kun je prima nog een uitsnede maken om zodoende de vogel groter in beeld te krijgen. Bij bijvoorbeeld een uitsnede waarbij 30 procent van het beeld wordt weggehaald, is het vaak nog mogelijk om een flink formaat afdruk in goede kwaliteit te laten printen.

Vogelfotografie is continu op blijven letten en het moment pakken, bijvoorbeeld bij deze wilde zwanen die over het water lijken te wandelen.

Andy van der Steen
Nikon D500 · ISO 100 · F 4 · 1/1000 SEC · 400 MM

Compositie verbeteren

Het kan zijn dat er een enkele vogel teveel in het midden van de foto staat. Dat gebeurt relatief vaak, omdat je meestal ook de middelste AF-sensoren gebruikt om mee scherp te stellen. Zo’n vliegende vogel in het midden van je beeld geeft niet echt een fraaie compositie. Heb je wat ruimte rondom de vogel over? Haal dan in een bewerkingsprogramma wat van de lucht af, zodat de vogel wat minder centraal komt te staan.

Maak in het geval van vliegende vogels ook genoeg foto’s, omdat je vaak achteraf op je beeldscherm zult zien dat er in één serie de ene foto net wat scherper is dan de andere. Ook de variatie in vleugelhouding varieert continu en de ene foto is mooier dan de andere. Als je voldoende keuze hebt, is de kans op een geslaagd beeld veel groter.

Door ruim te kadreren kun je achteraf op de computer de compositie nog aanpassen.

Wim Groeneveld
Sony A77 II · ISO 800 · F 6,7 · 1/3200 SEC · 300 MM

Zand en zout

De Waddeneilanden is een ideale plek voor het fotograferen van zeevogels als de kanoet, drieteenstrandloper of paarse strandloper. En ook de scholekster, steenloper, zilvermeeuw, kokmeeuw of bontbekplevier. Op deze plek en alle andere plekken aan zee is fotograferen een uitdaging.

Zowel in fotografisch opzicht als door de weerelementen. Vooral in het najaar heersen wind, regen en vooral zand op de eilanden. Dit levert vaak prachtige luchten op waar altijd wel vogels in te zien zijn. Het ene moment kan er prachtig licht over het strand schijnen terwijl je daar liggend op het zand een paar steltlopers in de vloedlijn fotografeert. En een moment later doemt een donkere lucht op van waaruit de regen al snel met bakken naar beneden komt.

Goede voorbereiding

Bereid je daar zowel met je kleding alsook met je apparatuur op voor. Vooral zand en zout water zijn grote vijanden van jouw objectief en camera. Als de wind het fijne stuifzand doet opwaaien, overweeg dan niet om je objectief van jouw camera te halen. Zand dat in jouw camera terechtkomt, gaat kruipen en veroorzaakt storingen. Mocht je toch met twee verschillende objectieven willen werken, dan kun je het beste ook twee camera’s gebruiken, zodat je niet meer het objectief hoeft te wisselen.

Pas op bij lage standpunten bij de vloedlijn aan het strand. Voor je het weet, krijgt jouw apparatuur een golf zeewater te verduren, met een noodzakelijke kostbare reparatie als gevolg. Of, in een erger geval, een camera-objectief combinatie die niet meer te herstellen is.

Prachtige actiefoto van een rennende drieteenstrandloper.

Leo Tukker
Canon 7D II · ISO 640 · F 8 · 1/1250 SEC · 560 MM

Zorgvuldig onderhoud

Goed onderhoud is ook noodzakelijk bij fotografie op de Wadden. Maak met regelmaat tijdens een dag fotograferen jouw apparatuur schoon van zand met een blaaskwast. Verblijf je wat langer op een Waddeneiland en fotografeer je iedere dag? Reinig dan iedere avond bij terugkomst de cameraspullen goed. Gebruik eerst een blaaskwast om vuil en zand eraf te blazen. Een kwast kan ook handig zijn om het vastgeplakte zand er mee af te borstelen. Neem vervolgens een doek, vochtig gemaakt met lauw water, en neem de spullen goed af. Klaar voor weer een dag vogels fotograferen!

Camera hoezen

Een prima accessoire om je dure camera tegen water te beschermen is de Matin regenhoes. Deze hoes is zodanig gecongrueerd dat je het lcd-display nog kunt bekijken en de camera prima kunt bedienen. Tevens is de hoes dik gevoerd. Dit werkt bij kou isolerend en dempt daarnaast ook het camerageluid. Daardoor is deze hoes ook inzetbaar bij schuilhutfotografie, waarbij dieren minder door het sluitergeluid gealarmeerd zullen worden.

Tegen zand beschermt deze hoes echter niet. Wil je er zeker van zijn dat er geen zand bij je camera kan komen, dan is een waterdichte hoes van Dicapac of Ewamarine de beste oplossing. Voor de meeste cameramerken zijn passende hoezen leverbaar.

De Waddeneilanden zijn bij uitstek geschikt om grote groepen vogels te fotograferen.

Wiebe Florisson
Nikon D5600 · ISO 200 · F 9 · 1/1250 SEC · 300 MM

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Vogels Spotten en Fotograferen in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

Alles over verschillende vogelsoorten en waar je ze kunt vinden

De beste camera-instellingen voor het fotograferen van vogels

Hoe je met bijzondere vogels, zoals uilen, om moet gaan

Manieren voor de nabewerking van vogelfoto’s

Bekijk hier de volledige Cursus Vogels Spotten en Fotograferen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Kinderen fotograferen in een studio: dit zijn de belangrijkste tips

Loodrechte lijnen: spelen met een tilt-shift objectief