in

Vogels fotograferen in Nederland: deze soorten kun je vinden

We gaan in dit artikel dieper inzoomen op de soorten vogels en hoe je deze op de foto zet. Van weidevogels tot aan vogels in het park én in de tuin. Ook kijken we naar de verschillende seizoenen. Want in de winter vind je natuurlijk hele andere soorten vogels in de tuin dan wanneer het hartje zomer is, dat vraagt ook een andere aanpak voor fotografie.
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Vogels spotten en Fotograferen in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Weidevogels

Het vroege voorjaar is bij uitstek dé periode om weidevogels te gaan fotograferen. Veel soorten als tureluur, kievit en natuurlijk de grutto zijn weer in Nederland teruggekeerd uit hun overwinteringsgebied. En meteen is er veel activiteit als balts, gevechten om de vrouwtjes en paringen. Allemaal prachtige momenten die een foto interessanter maken!

Ben je in het bezit van een auto? Ga dan daarmee de polder in, want je auto is een perfecte schuilhut waarmee je dichtbij de vogels kunt komen. Met deze rijdende schuiltent kun je rustig en relaxed door de weidegebieden over landweggetjes rijden en bijzonder goed de vogels van dichtbij benaderen en fotograferen.

Wat een mooie blik van dit baardmannetje. Recht in de lens kijkend: een pakkend beeld.

Jelle Oepts
Canon 7D II · ISO 160 · F 7,1 · 1/800 SEC · 400 MM

Grutto en tureluur

Veel soorten als de grutto en tureluur gebruiken paaltjes en hekwerken als uitkijkpunt. Zodra je zo’n plek hebt ontdekt, kun je rustig de auto daar bij zetten. Vaak vindt de vogel het wel prima en kun je deze uitgebreid fotograferen. Een objectief vanaf 300 mm is al voldoende en met een 500 of 600 mm kun je in sommige gevallen zelfs portretfoto’s maken.

Met name sommige grutto’s zijn heel dichtbij te benaderen met de auto. Draai het raam wel open voordat je de auto bij de paal zet en probeer de laatste meters die je nog moet rijden zo min mogelijk gas te geven. Laat de auto vervolgens een stukje uit rollen naar de gewenste positie. Dit vereist wat oefening, maar het levert de minste schrik op bij de vogel.

Beweeg daarna rustig, maak geen plotselinge bewegingen. De kans is anders kans groot dat ze op de wieken gaan. Stap je uit of er komt een wandelaar langsgelopen, dan gaan ze er ook vandoor. Wees niet teleurgesteld en blijf rustig in de auto zitten, want het zal niet lang duren tot de vogel weer terugkomt naar zijn vaste uitkijkpunt. Houd ook je ogen open voor andere soorten, zoals fazanten en patrijzen. Vaak zitten die wat meer verborgen, maar ze kunnen plots toch voor je lens verschijnen.

Waterrallen zijn heel schuw en leiden een verborgen leven. De grootste kans heb je tijdens een strenge winter aan langs rietkragen.

Jelle Oepts
Canon 7D II · ISO 125 · F 7,1 · 1/640 SEC · 400 MM

Park en tuinvogels

Vogelsoorten die je in het park, maar ook in je eigen tuin kunt tegenkomen zijn allerlei leuke en fotogenieke zangvogels. Denk aan een roodborstje, koolmees, pimpelmees, mus en vink. En zelfs soorten die je vooral in het park tegenkwam, zijn nu steeds meer in de tuinen in de stad te bewonderen. Ze zijn daar goed te fotograferen, zoals de grote bonte specht en gaai. Het leuke van vogels fotograferen in een park is dat de vogels beter benaderbaar zijn. Ze zijn veel meer aan bezoekers gewend zijn dan in een groot bos.

Let ook op de boomstammen, want daar kun je vaak de boomklever en boomkruiper op fotograferen. Als je iets te dichtbij komt, hebben ze soms wel de neiging om naar de achterkant van de boom te kruipen. Als je maar lang genoeg wacht, zie je ze wel weer tevoorschijn komen. Blijf dan rustig staan en beweeg niet. Dan kun je ze prima fotograferen.

Vogels in je eigen tuin fotograferen is nog makkelijker. Richt je tuin in met een paar voerplekken en het duurt niet lang of er leuke soorten als de koolmees een kijkje komen nemen. Van achter een raam fotografeer je ze prima, al moet je wel checken of het thermopane glas niet teveel de scherpte vermindert. Ga ontspannen in een stoel zitten met de camera op statief en beweeg rustig, of liever nog helemaal niet. Zo laat je de vogels niet schrikken. Let er ook op dat je een mooie achtergrond hebt, zoals een fraaie heg in plaats van een muurtje.

Actiemomenten bij vogels hebben iets extra’s, en dit is een bijzonder mooi voorbeeld van twee grutto’s in actie.

Herman de Raaf
Canon 6D · ISO 1600 · F 7,1 · 1/1600 SEC · 600 MM

Fotogenieke wintergasten in de polder

Twee wintergasten uit het hoge noorden zijn de koperwiek en kramsvogel, beide leden van de lijsterfamilie. Tijdens de trek in oktober/november zijn ze vaak in de nacht te horen, namelijk wanneer ze in grote groepen over het land naar het zuidwesten trekken. Men treft ze over het algemeen in de winter aan op besdragende stuiken als de lijsterbes, kardinaalsmuts en hulst.

In de polders en uiterwaarden vind je vaak enkele bessenstruiken in een verder open landschap. Door de geringe keuze in struiken, is er een grote kans dat ze bezocht worden door de koperwiek en kramsvogel. Zij komen van de bessen smullen. Gewoon geduldig posten bij een van deze struiken en op een gegeven moment komen de vogels er zitten.

Vanuit de auto zijn ze prima te fotograferen. Dit standpunt is goed te gebruiken, omdat de vogels zich op gelijke hoogte of iets hoger bevinden. Als ze wat hoger zitten, dan kun je prima de lucht als rustige achtergrond in het beeld meenemen. Andere soorten die je in de winter goed kunt zien, zijn groepjes putters, groenlingen en de misschien wel mooiste van allemaal: het baardmannetje.

Het baardmannetje is wel een van de mooiste vogels in de polder. Vooral in de winter kun je deze soort goed bij rietkragen fotograferen.

Marja Koole
Sony A9 · ISO 320 · F 6,3 · 1/1250 SEC · 600 MM

Zoom.nl Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Vogels spotten en Fotograferen in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

Alles over het vinden van verschillende vogelsoorten

De basis voor het fotograferen van vogels

Hoe je je camera het beste kunt instellen

Het nabewerken bij vogelfoto’s

Bekijk hier de volledige Cursus Vogels spotten en Fotograferen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Huisdieren in de studio: fotografeer je trouwe viervoeter

Composities in de praktijk: zo fotografeer je bruggen