in

Waar moet je op letten bij het kopen van een statief?


9 november 2016, 11:00

Een statief geeft je veel meer ruimte om extra lang te belichten, omdat het ongewenste beweging tegengaat. Waar moet je allemaal aan denken als je een statief aanschaft? We zetten een aantal belangrijke punten op een rij.

Het gewicht

Het gewicht is van belang om twee redenen. Allereerst wil je natuurlijk niet teveel meesjouwen als je als natuurfotograaf door moeilijk-begaanbare gebieden struint. Statieven verschillen soms enkele kilo’s van elkaar, waardoor je het verschil snel zal merken. Als een statief niet comfortabel draagt, zal je het ook niet snel mee op pad nemen.

Daarnaast is het gewicht ook relevant voor het draagvermogen. Lichtere statieven kunnen over het algemeen minder gewicht dragen. Een mooie tussenoplossing zijn carbon-statieven die relatief weinig wegen maar met gemak een spiegelreflexcamera kunnen dragen. Deze zijn over het algemeen wel iets duurder dan statieven van andere materialen.

Hoogte en vergrendelpunten

De hoogte van het statief is van belang voor het soort foto’s dat je maakt. Zo is de minimale hoogte heel belangrijk voor een macrofotograaf en moet een lange landschapsfotograaf rekening houden met de maximale lengte. Daarnaast is het ook bepalend voor de mate waarin je het statief compact kan opvouwen.

Deze compactheid heeft ook te maken met het aantal vergrendelpunten op de poten. Meer vergrendelpunten betekent een compacter statief. Het kost echter ook meer moeite om deze volledig uit te vouwen.


tirsje

De statiefkop

Het beste koop je de statiefkop los van de rest van het statief, zodat je een goede set kan samenstellen die precies bij jouw wensen aansluit.

Er zijn verschillende soorten statiefkoppen beschikbaar:

Gimbal
Een gimbal is een statiefkop die de camera stabiliseert en in alle gevallen recht houdt. Er zijn elektronische gimbals beschikbaar, maar de goedkopere versies werken door de camera te stabiliseren rond het zwaartepunt.

Balhoofd
Balhoofd-statiefkoppen zijn de meest gebruikte statiefkoppen voor fotografie. Door aan een schroef te draaien kan je de kop in alle richtingen aanpassen. Dat is erg makkelijk en snel in gebruik, maar niet zo nauwkeurig als 2- of 3-weg koppen.

2- en 3-weg koppen
2- En 3-weg koppen zijn, zoals de naam al zegt, in twee of drie richtingen aan te passen. Dit wordt telkens gedaan met een aparte schroef. Bij deze statiefkoppen kan een wijziging in specifieke richting nauwkeuriger worden aangepast.

Een statief kan ook nog eens onverwachte bezoekers trekken! Foto: Guznick-Art

Extra mogelijkheden

Kleine extra’s die wellicht het verschil kunnen maken bij de aankoop van een statief zijn:
– Een waterpas die is ingebouwd in de statiefkop.
– Een haak aan de middenzuil om het statief te verzwaren en stabiliseren met extra gewicht.
– Een matte en neutrale afwerking (voor natuurfotografen), die voorkomt dat het statief teveel opvalt.

Monopod

Naast driebeenstatieven zijn er ook éénbeenstatieven, ook wel monopods genoemd. Het statief kan niet uit zichzelf blijven staan, maar voorkomt wel beweging en trilling in verticale richting. Deze statiefsoort wordt vaak gebruikt in sportfotografie, omdat het de fotograaf nog voldoende bewegingsmogelijkheden geeft om snel te reageren.

Heb je een statief aangeschaft maar weet je nog niet zo goed hoe je deze het beste kan gebruiken? Lees dan de beginnerscursus statiefgebruik waarin alles aan je wordt uitgelegd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Yongnuo AF-objectieven. Het redelijk alternatief?

Makkelijk foto’s delen met de Nikon D5600