in

Waarom is strijklicht zo mooi voor een landschapsfoto?


13 oktober 2019, 10:52

Verschillende soorten licht zorgen voor verschillende landschapsfoto’s. Een van de lichtrichtingen is strijklicht en dat is juist uitermate geschikt voor een landschap!

Strijklicht

Ruglicht kan door de egale verlichting ook een beetje saai en vlak overkomen. In tegenstelling tot zijlicht. Dit accentueert patronen en structuren, geeft onderwerpen in je foto een subtiel grafisch licht- en schaduwrandje en zorgt voor een gevoel van diepte. Deze lichtrichting werkt dus het best bij een landschap met interessante vormen en patronen.

Als je de zon schuin over je schouder op je compositie valt (strijklicht), verschijnen schaduwen die contrast en textuur creëren. Je schildert als het ware met de schaduwen om je onderwerp een zwart randje. Subtiel gebruikt heeft deze aanpak een bijna grafisch effect, wat heel mooi is in zwart-witfotografie. Door licht pal van opzij benadruk je de textuur en vorm van objecten nog sterker. Denk bergkammen, duinen of strandpalen. Deze techniek is met name geschikt voor zacht licht. De aanpak werkt het best als de zon laag staat en de schaduwen op hun langst zijn.

Foto: Piet Haaksma, phaaksma.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je foto klaarmaken om te printen

Geef je foto een HDR-look in Lightroom