in

Waarom je eerder toe bent aan een nieuw objectief dan aan een nieuwe camera


11 december 2019, 09:47

Rond de feestdagen wordt je mailbox overspoeld met aanbiedingen op het gebied van de nieuwste camera’s. Erg verleidelijk, al die nieuwe camera-body’s. Je bent echter eerder toe aan een nieuw objectief dan aan een compleet nieuwe camera. We leggen je uit waarom dat zo is.

Zoals dat met alle technische producten gaat worden ook digitale camera’s steeds weer een stukje beter. Een betere sensor, meer megapixels, betere autofocus, uitgebreidere mogelijkheden, herziene gebruikers-interface en een nieuw knopje hier en een frisse schakelaar daar. De fabrikanten zijn er maar druk mee.

Daar is natuurlijk niets mis mee. Het is fantastisch om te zien met welke verbeteringen en nieuwe functies de fabrikanten ons iedere keer weer verbazen. Het is echter niet zo dat die vernieuwingsdrang van de camera-makers ook betekent dat je ieder jaar een nieuwe camera aan zou moeten schaffen. Soms lijkt het alsof je kostbare camera al na één jaar achterhaald is. Dat is natuurlijk niet zo, de laatste jaren zeker niet. De ontwikkelen mogen elkaar dan in groot tempo opvolgen, maar de basis is de laatste jaren al ruim op orde. Het verschil tussen een digitale camera van 2007 en eentje van 2013 is bijvoorbeeld veel groter dan dat zelfde verschil bij een camera van 2013 en eentje van 2019. De basis – lees: sensoren, processors en autofocus-mogelijkheden – zijn al enkele jaren bij zowat iedere camera-body van een prima niveau. De grootste veranderingen zie je de laatste jaren vooral op het gebied van video-mogelijkheden. Op dat vlak kan het zijn dat je camera van enkele jaren oud een behoorlijk stuk achterloopt tegenover de huidige camera’s. Let wel: een professional die bepaalde recente functies en technieken in zijn of haar werk gebruikt kan voorgaand betoog anders bekijken. Voor die doelgroep is het uiteraard belangrijk om qua techniek bij de tijd te zijn.

Voorgaande alinea brengt ons bij het volgende: je bent over het algemeen eerder aan een nieuw objectief toe dan aan een compleet nieuwe camera-body. Doordat camera’s de laatste jaren over het algemeen een erg goed niveau hebben bereikt, is het logischer om als volgende stap een beter of ander objectief aan te schaffen. Een erg groot gedeelte van wat je in een foto ziet wordt uiteraard bepaald door je objectief-keuze. Een nieuw en beter objectief zorgt ervoor dat je weer jaren vooruit kan met je bestaande camera-body. Het is zo dat een oudere camera gekoppeld aan een fantastisch nieuw scherp en lichtsterk objectief opeens veel betere foto’s aflevert. Andersom werkt dat niet: een nieuwe camera gekoppeld aan een oud of ‘budget’ objectief levert geen fraaie(re) foto’s op.

Ook kan de keuze voor een ander soort objectief je fotografie naar een hoger plan tillen. Heb je altijd met een groothoek of een standaardzoom gewerkt? Kies dan eens voor een lichtsterke prime of een fraaie tele. Die keuze zorgt voor verandering in je foto’s en zorgt er waarschijnlijk voor dat je weer verliefd wordt op je trouwe camera. Kortom: als je toe bent aan verandering is het beter om te kijken naar een nieuw objectief dan naar een nieuwe camera. Grote kans dat je eerder aan een nieuw objectief toe bent.

Fotograferen in het donker – De basisinstellingen

Een foto als canvas, de pixelstick als kwast met verf