in

Wat is het diafragma en hoe gebruik je het voor mooiere foto’s?

Eline Sips

Als je serieus aan de slag gaat met fotografie, word je in het begin overspoeld door termen en begrippen waar je nog nooit van gehoord hebt. Één daarvan is mogelijk het diafragma. Wat is het, hoe werkt het en hoe gebruik je het diafragma voor mooiere foto’s? We zetten het voor je op een rij!

Wil je alles leren over sluitertijd of diafragma voor de ultieme controle? Bekijk dan onze Cursus Sluitertijd & diafragma (boek & online cursus)


Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Werkelijk alles over het diafragma leer je in onze uitgebreide basiscursus!

Wat is het diafragma?

Het diafragma bevindt zich in het objectief van je camera. Het is de naam van de opening die bepaalt hoeveel licht er op de sensor kan vallen. Deze opening is verstelbaar en kan dus groter en kleiner gemaakt worden. Een groot diafragma betekent dus dat er veel licht op de sensor valt.

Het verwarrende aan het diafragma is dat een grote opening wordt aangeduid met een laag getal. Dat noem je de diafragmawaarde. Een lichtgevoelig objectief heeft een grotere opening dan bijvoorbeeld de standaard kitlens die standaard bij je camera zit. In donkere situaties kan er dankzij de grote opening meer licht naar binnen vallen. We spreken van een lichtgevoelig objectief, als de diafragmawaarde minimaal F/4.0 of lager is.

motionman

Hoe werkt het diafragma?

Het vergroten van het diafragma heeft niet alleen invloed op hoe licht of donker je foto wordt, maar ook op de scherpte. Een groot diafragma zorgt voor een heel kleine scherptediepte. Een goed voorbeeld is een portretfoto van je hond. Bij een groot diafragma (laag diafragmagetal) steekt deze haarscherp af tegen een prachtige wazige achtergrond. Een té kleine scherptediepte is dan echter niet mooi, omdat dan bijvoorbeeld alleen de neus scherp is.

Bij een heel klein diafragma (hoog diafragmagetal) komt er een stuk minder licht binnen. In dat geval zal je wel zien dat de foto van voor tot achter in beeld helemaal scherp is. Je krijgt dus niet die onscherpe achtergrond, maar hebt wel heel veel details in je beeld.

jzfotografie

Hoe gebruik je het diafragma voor mooiere foto’s?

Je zal dus bewust aan de slag moeten gaan met de functie van het diafragma en bij iedere situatie moeten nadenken hoe je deze het best kan instellen. Het is ook belangrijk om te weten dat je bij een groothoekfoto automatisch al veel meer scherpte hebt dan in het tele-bereik. Een landschapsfoto zal dus altijd voor het grootste gedeelte scherp zijn, terwijl een vogel op een flinke afstand altijd een onscherpe achtergrond zal hebben, ongeacht het diafragma.

Het belangrijkste bij het bepalen van een juist diafragma is om te weten waar je letterlijk de focus op wilt leggen. Bij personen en dieren zijn dat altijd de ogen. Wanneer de ogen onscherp zijn, voelt een portret namelijk onpersoonlijk aan. Als je weet waar de aandacht op moet liggen, dan kan je met behulp van het diafragma zoveel mogelijk afleidende onderdelen in je beeld onscherp weergeven. Zo zorg je dat je onderwerp echt van het beeld af knalt!

gertphotography

Bekijk wat je met scherptediepte kan bereiken in deze collectie:

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor Uitvaartfotografie – Het fotograferen van de laatste reis

Reportagefotografie – “De rode draad in beeld”