in

Wat staat er op stapel voor 2020?


28 december 2019, 10:52

Het jaar 2020 staat voor de deur en dat betekent weer twaalf maanden vol met nieuwe camera’s, objectieven en accessoires. Welke camera’s kunnen we volgend jaar van de grote merken verwachten?

Canon

Na de introductie van de fullframe EOS R en EOS RP is het in 2020 tijd voor de volgende stap. Op de gepubliceerde roadmap wat betreft objectieven staan een hoop kwalitatieve RF-objectieven. Het zal dus geen verrassing zijn dat Canon voor dit topglas ook topcamera’s in de aanslag heeft staan. Waarschijnlijk zien we één of zelfs meerdere professionele modellen boven de EOS R verschijnen, bijvoorbeeld eentje met een 100 megapixel-sensor met dubbel kaartslot voor professioneel gebruik. Daarnaast is het zeker dat Canon in 2020 komt met een opvolger voor de EOS-1D X Mark II, die logischerwijs EOS-1D X Mark III heet. Het wordt een snelle camera voor de profs die snelheid en kracht nodig hebben in hun werk. Ook wordt het – net zoals de huidige Mark II al deels is – een hybride camera, die de kwaliteiten van een systeemcamera (voor live view en video) combineert met de kracht van het klassieke dslr-platform. Die camera verschijnt – niet toevallig – op tijd voor de Olympische Spelen in Tokyo.

Sony

Met de A7r IV en de tweede A9 heeft Sony in 2019 al een flinke klapper gemaakt. Voor 2020 staat hoogstwaarschijnlijk een video-A7 op het programma. We wachten al een tijdje op de A7S III die met haar grote sensor met weinig megapixels het stokje van de A7s II overneemt. Wellicht met 4K 120p, maar ook wordt gehoopt op 8K-video.

Ook op APS-C-gebied zit Sony niet stil en we kunnen dan ook weer nieuwe modellen in de A6x00-reeks verwachten. Wellicht gaat het topmodel zelfs A7000 heten. Uiteraard staan er ook in 2020 weer enkele nieuwe E-Mount objectieven op het programma om het assortiment (nog) completer te maken.

Fujifilm

Fujifilm heeft in 2019 flink uitgepakt met de X-Pro3 en de GFX100, maar ook in 2020 staan ze niet stil. Verwacht een opvolger voor de fijne hybride X-H1. Dat is nodig om de voorsprong die de X-T3 (en X-Pro3) nu hebben in te lopen. Daarnaast is er plaats voor een nieuwe versie van de X100, de prachtige ‘vintage’ straatfotografie-camera die al generaties lang populair is bij een grote groep fotografen.

Na de introductie van de GFX100 heeft Fujifilm aan de basis van het middenformaat GFX-platform weer werk te verzetten. De GFX 50s is inmiddels de oudste camera binnen het platform en is toe aan een update. We hopen op een update van de ’50’ die de toevoeging van ingebouwde sensorstabilisatie met zich meebrengt – een functionaliteit die de GFX100 nu wel heeft.

Nikon

Nikon breidt het Z-platform stukje bij beetje uit en ook 2020 staat in het teken van dat nieuwe spiegelloze camera-systeem. De onlangs gepresenteerde Z50 met APS-C-sensor is niet de enige Z-camera onderaan het gamma, waarschijnlijk zien we in 2020 een tweede betaalbare Z-camera. Waarschijnlijk gaat die Z30 of Z3 heten, maar gezien de naam Z50 zetten wij in op Z30. Ook aan de andere kant van het Z-spectrum staan ontwikkelingen op stapel. Boven de Z7 komt een Z8 en wellicht ook een Z9: professionele modellen met een dubbel kaartslot aan boord en een (nog) hogere resolutie.

Ook Nikon wil uitpakken voor de Olympische Spelen in Tokyo en komt met een opvolger van dslr-topmodel D5: de D6. Die camera is inmiddels officieel aangekondigd. Ook deze D6 is een snel en krachtig topmodel voor de professional, met hybride aspiraties.

Olympus

Sinds kort is er een OM-D E-M5 III en die update laat ruimte over om het topmodel – de OM-D E-M1 Mark II – een update te geven. Het topmodel moet immers wel het topmodel blijven, nu de E-M5 III veel van de functionaliteiten van de E-M1 aan boord heeft. Deze ‘III’ verwachten we dus in 2020.

Ook worden er flink wat nieuwe Pro-objectieven verwacht – passend bij de zojuist besproken E-M1 Mark III en de al bestaande ‘Pro’ E-M1X.

Panasonic

Na de introductie van de spiegelloze fullframe S1-reeks zal Panasonic op dat vlak even stil zitten. Met de S1, S1R en S1H is deze reeks camera’s nu wel even compleet. Wel zullen er waarschijnlijk nieuwe objectieven voor deze S1-reeks verschijnen – natuurlijk met L-Mount van de Panasonic – Sigma – Leica alliantie.

De recente focus op fullframe heeft natuurlijk een gat geslagen bij de ontwikkelingen van het Micro Four Thirds platform van Panasonic – de sensorgrootte waarmee het merk groot is geworden. In 2020 kunnen we daarom waarschijnlijk een nieuwe update van deze modellen verwachten: denk aan een opvolger van de GH5 (en wellicht ook GH5s) in de vorm van een GH6 en een GH6s.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vuurwerk fotograferen – zo doe je dat!

De populairste fotografie bestemmingen van 2019