in ,

Welke camera moet je kopen, wat zijn de verschillen tussen camera’s? Compactcamera – Systeemcamera – Spiegelreflexcamera

Als je op zoek bent naar een nieuwe camera, dan kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Welke camera is nou het meest geschikt? Waar zitten de verschillen? En: welke objectieven horen bij welke camera? In dit artikel leggen we op een simpele manier uit wat het verschil is tussen de verschillende soorten camera’s en objectieven, zodat je weet wat het beste bij jou past.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Compactcamera

We beginnen bij de compactcamera, die de meest handzame en eenvoudige camera biedt aan de consument. De camera is vooral gericht op gebruiksgemak. Het toestel bevat enorm veel voorgeprogrammeerde instellingen, die het fotograferen zeer toegankelijk maken.

Bij een compactcamera heb je geen mogelijkheid om van objectief te wisselen, maar ondanks dat de lens niet verwisselbaar is, heeft de camera meestal wel een groot optisch bereik. Dit is ook meteen het voordeel van de fotocamera t.o.v. de smartphone. Bij die laatste heb je namelijk vaak alleen maar een digitale zoom, die ten koste gaat van je fotokwaliteit. Met de optische zoom van de compactcamera heb je geen last van kwaliteitsverlies.

De compact camera is eigenlijk ontwikkeld om het fotograferen zo eenvoudig mogelijk te maken. Sommige compact camera’s hebben zelfs een systeem ingebouwd dat knipperende ogen detecteert. Ook is het steeds vaker mogelijk om je foto’s direct te bewerken in de camera, maar dit zit vaak bij de duurdere modellen inbegrepen. Wil je dus op een simpele manier fotograferen, zonder veel mee te slepen en met meer zoom-mogelijkheden dan je smartphone, dan is een compact camera een prima keuze.

High-end compactcamera

Binnen de compactcamera’s is er nog een kleiner segment, waarbij kwaliteit en compactheid met elkaar worden gecombineerd. In de zogeheten ‘high-end compactcamera’s, vind je kleine modellen met topkwaliteit ingebouwde objectieven en geavanceerde sensoren. Vaak hebben ze wel een kleiner optisch bereik. Deze camera’s zijn vooral populair bij spiegelreflex-gebruikers, die graag een kleinere camera op zak willen hebben, maar niet willen inleveren op de lichtgevoeligheid.

v.l.n.r. compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera, fullframe-spiegelreflexcamera

Systeem- en spiegelreflexcamera

Met een systeem- of spiegelreflexcamera heb je daarentegen veel meer mogelijkheden dan met een compactcamera. Zowel bij een systeemcamera (mirrorless) als een spiegelreflex (DSLR) heb je de mogelijkheid om te wisselen van objectieven en het regelen van je eigen instellingen.

Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflex zit hem in de body. Een systeemcamera heeft, in tegenstelling tot de spiegelreflexcamera, geen spiegelhuis in de body. Hierdoor heeft de camera ook geen optische zoeker om door het objectief te kijken, maar een elektronische zoeker. Het voordeel hiervan is dat het beeld precies overeenkomt met het uiteindelijke beeld in de camera. De scherptediepte en eventuele effecten zijn dus direct zichtbaar.

Ook is een systeemcamera vaak kleiner en compacter dan een spiegelreflex-camera, aangezien de spiegel ontbreekt. Dit kan een voor- en nadeel zijn. Je hoeft bij een systeemcamera minder gewicht met je mee te dragen, maar vaak ligt een spiegelreflexcamera voor zwaar gebruik wat fijner in de hand.

Bij een spiegelreflexcamera wordt er, zoals de naam al zegt, wel gebruik gemaakt van een spiegelhuis, wat ervoor zorgt dat je het daadwerkelijke beeld door de zoeker heen ziet. Door de spiegel in de body zijn deze camera’s vaak groter en zwaarder dan systeemcamera’s.

Sensorgrootte

Naast de soort camera, is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de sensor van de camera, aangezien deze veel invloed heeft op de kwaliteit van de uiteindelijke foto’s. De sensor in een camera bepaalt onder andere het beeldformaat, de resolutie, scherptediepte en het dynamisch bereik. Hoe groter de sensor, hoe minder scherptediepte je kunt creëren in je foto’s.

Meer weten over wat een sensor precies is? In dit artikel leggen we het uitgebreid aan je uit.

In een systeem- en spiegelreflexcamera is de sensor vele malen groter dan in een compact camera. De sensor kan gezien worden als de motor van een camera: het is het oppervlak dat het licht opvangt en omzet in individuele pixels. Hoe groter dit oppervlak, hoe groter de individuele pixels kunnen zijn. Hoe groter de pixels, hoe meer informatie hierop kan worden opgevangen, wat uiteindelijk de beeldkwaliteit ten goede komt.

Verschillende formaten

Dé professionele standaard voor een sensor is het fullframe-formaat (ook wel 35mm genoemd). Dit vind je in de duurdere segment camera’s; de sensor is relatief duurder om te ontwikkelen. De andere bekende sensorformaten, namelijk APS-C en Micro Four-Thirds, zijn kleiner dan fullframe, wat enkele complicaties met zich meebrengt op het gebied van objectieven.

Kleinere sensoren passen namelijk een uitsnedefactor toe op objectieven, waardoor er minder wordt vastgelegd dan wanneer je een full-frame sensor gebruikt. Dit leidt tot een ingezoomd effect: een 200mm objectief op een Micro Four-Thirds (M43) is hierdoor vergelijkbaar met een 400mm op een fullframe camera. Om uit te rekenen wat de daadwerkelijke brandpuntafstanden zijn op de verschillende sensoren, kun je onderstaand lijstje nemen:

Fullframe = Brandpuntafstand x 1
APS-C = Brandpuntafstand x 1.5
M43 = Brandpuntafstand x 2

Verschillende typen sensoren

Al die verschillende sensoren, wat is eigenlijk het verschil? Wij snappen dat de bovengenoemde sensoren voor wat verwarring kunnen zorgen. Daarom leggen wij graag kort aan je uit welke verschillende typen er zijn en waar de verschillen zitten.

APS-C

De APS-C-sensor is het meest gebruikt in spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon en Pentax, inclusief enkele systeemcamera’s van Sony. De resolutie varieert vaak van 16 tot 24 megapixel. De kwaliteit van deze sensoren is de afgelopen jaren sterk verbeterd, zowel op het gebied van resolutie, scherpte, contrastomvang als ruisniveau. Mede dankzij het immense objectievenaanbod is de APS-C sensor het populairst. De duurdere camera’s met APS-C sensoren bieden je vooral meer AF-punten, meer videomogelijkheden tot 4K en extreem hoge framerates. Door de cropfactor van 1.5 is het ook voor sport- of wildlife fotografen een hele interessante keuze; je haalt de actie dan nog makkelijker dichtbij.

Micro Four Thirds

De Micro Four-Thirds sensor wordt gebruikt door Panasonic en Olympus in hun huidige reeks systeemcamera’s. De M43-sensor is exact de helft in grootte van de fullframe-sensor, waardoor de body’s nóg kleiner kunnen worden gemaakt dan van de APS-C of fullframe systeemcamera’s. Ook de objectieven voor een Micro Four-Thirds camera zijn een stuk kleiner dan voor fullframe-camera, zeker bij grotere brandpuntafstanden zoals 200mm of 400mm (400mm en 800mm fullframe-equivalent).

Aangezien Panasonic en Olympus dezelfde M43-sensor hebben, kunnen de objectieven van beide merken op al deze body’s worden gebruikt. Dat is handig, want hierdoor is er een groot ecosysteem aan objectieven voor M43-camera’s.

Lees meer over het verschil tussen fullframe en cropframe sensoren.

Fullframe

Dit is dé standaard voor de meeste professionele fotografen en wordt gebruikt in de vlaggenschepen van Canon, Nikon en Sony. De fullframe-sensor levert vaak goede prestaties op bij weinig licht en je kunt er snel een kleine scherptediepte mee bereiken, wat hem geliefd maakt onder portretfotografen. Ook bij landschapsfotografen (die vaak een weids perspectief zoeken) is deze sensor de favoriet.

Middenformaat

Gaan we nog een stapje groter dan fullframe, dan kom je bij de middenformaat sensoren. Bij deze sensor wordt alles waar een sensor effect op heeft, nog meer aangesterkt, door het nog grotere formaat dan fullframe. Je hebt de mogelijkheid om een nog kleinere scherptediepte te gebruiken in je foto’s. Ook heb je nog minder last van ruis door de grotere pixels. Een middenformaat sensor heeft dan ook vaak een zeer hoge resolutie en wordt veelal gebruikt in de studio.

Ecosysteem

Ben je op zoek naar een nieuwe camera of wil je de overstap maken naar een ander merk? Denk dan ook goed na over het bijbehorende eco-systeem: hoeveel objectieven zijn er beschikbaar voor de specifieke sensor/lensmount? Zijn er goede flitsers en andere accessoires voor het type camera beschikbaar? De Sony E-mount is bijvoorbeeld nog relatief nieuw, waardoor er in verhouding een stuk minder objectieven voor beschikbaar zijn dan bij Canon en Nikon. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Probeer een camera ook altijd zelf uit voordat je hem koopt – hoe ligt hij in de hand? Heb je voldoende grip? Is hij niet te zwaar? Hoe is de zoeker? Dit zijn belangrijke aspecten om zelf uit te proberen.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Als het donker is: 3x inspiratie om ’s avonds te fotograferen

Tips voor low-key fotografie!