in

Werk efficiënter in Adobe Lightroom3 maart 2014, 15:58

Je digitale bestanden kun je perfect beheren en bewerken in Lightroom, maar kost tijd. Mark de Rooij geeft workflow tips waarmee je tijd wint zodat je meer tijd over houdt om te fotograferen.

Veel mensen vinden het beheren en bewerken van foto’s in Adobe Lightroom erg leuk om te doen, maar er zijn ook veel mensen die het als een noodzakelijk kwaad zien. Mijn visie is en blijft ‘get it right in camera’, maar fotografeer wel in RAW zodat je de totale controle hebt over het eindresultaat. Foto’s bewerken hoort er dan bij, maar het is wel fijn als dat op een efficiënte manier kan. In dit artikel vind je een aantal workflow tips die eenvoudig toe te passen zijn in Adobe Lightroom. Gebruik deze tips en doe er je voordeel mee. Uiteindelijk heb je meer tijd over om te fotograferen, want dat is waar wij allemaal van houden!

Foto’s exporteren met voorinstellingen

Het exporteren van foto’s kan in veel gevallen veel sneller dan iedere keer naar het exporteerscherm te gaan. Vaak gebruik je dezelfde instellingen bij het exporteren. Deze instellingen kun je als een exporteer voorinstelling opslaan. Hierdoor heb je de mogelijkheid om voortaan foto’s direct vanuit de Lightroom bibliotheek te exporteren zonder dat het exporteerscherm geopend wordt. Dit scheelt weer een aantal klikken per foto die je exporteert. In de onderstaande video kun je zien hoe het maken van een exporteer voorinstelling werkt.

Automatisch vooruit

Veel mensen gebruiken de sterrenclassicifactie om foto’s te beoordelen. Per foto wordt bepaald of de foto 1,2, 3, 4 of 5 sterren waard is. Je kunt dit doen door bij iedere foto het aantal sterren aan te klikken met de muis. Deze methode kost sowieso veel tijd. Het is ook mogelijk om de cijfers op het toetsenbord te gebruiken om de foto te beoordelen. Het pijltje naar rechts kan vervolgens gebruikt worden om naar de volgende foto te gaan. Deze laatste stap kun je weglaten door de optie ‘Automatsich vooruit’ aan te zetten. Deze optie is te vinden onder ‘Foto –> Automatisch vooruit’. Nadat je een foto beoordeeld hebt wordt de volgende foto direct getoond.

Foto’s beoordelen met vlaggen

De sterrenclassificatie is een methode voor het beoordelen van foto’s, maar je kunt ook vlaggen gebruiken. Een normale vlag (sneltoets: P) of een geweigerde vlag met een kruis (sneltoets: X). Bij het beoordelen geef je alle foto’s die door de selectie heenkomen een normale vlag. Dit zijn de foto’s die je uiteindelijk gaat bewerken. De mislukte en onscherpe foto’s die verwijderd mogen worden geef je een geweigerde vlag. Alles wat ertussenin zit krijgt geen vlag.

Waarom is deze methode efficiënter? Stel je gebruikt de sterrenclassificatie en je twijfelt bij een foto of deze 2 of 3 sterren krijgt, maakt dat eigenlijk wel uit? 2 of 3 sterren is waarschijnlijk niet goed genoeg om de foto te publiceren op het internet of om af te drukken. Uiteindelijk is de kans groot dat je niets doet met de 1,2 en 3 sterren foto’s. Het voordeel van de vlaggen is dat je aangeeft welke foto’s goed genoeg zijn en je minder twijfel momenten hebt.

Bewerkingen synchroniseren

Deze tip is voor als je werkt met fotoseries die op dezelfde locatie, met hetzelfde licht, en dezelfde instellingen gemaakt zijn. Als alle foto’s onderbelicht zijn dan hoef je dit niet aan te passen voor iedere foto. Je kunt het aanpassen bij de eerste foto en deze bewerking synchroniseren op de rest van de serie. In de volgende video kun je zien hoe dit werkt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

11 tips voor Carnaval-fotografie

Surrealistische fotomontages