
Met laagstijlen kunnen we objecten een schaduw geven, laten gloeien, diepte geven en meer. En deze effecten zijn ook bijna oneindig met elkaar te combineren. Maar voor we hiermee aan de slag gaan, laten we je eerst kennismaken met overvloeimodi van de lagen in Photoshop.
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.
Overvloeimodus
Net zoals het concept van Dekking van een laag hebben overvloeimodi ook met transparantie te maken, maar elk op een andere manier.
De modus voor overvloeien van een laag bepaalt hoe de pixels van de laag overvloeien in pixels in onderliggende lagen van de afbeelding. Met modi voor overvloeien kunnen we uiteenlopende speciale effecten creëren.
27 instellingen
Er zijn 27 verschillende overvloeimodi die we aan een laag kunnen geven. Deze vind je bovenaan in het paneel Lagen. We veranderen de overvloeimodus door een andere modus te kiezen uit deze lijst.
Elke overvloeimodus heeft weer een ander effect. Dat effect is grotendeels afhankelijk van de laag waarop we de overvloeimodus toepassen én de lagen die daaronder liggen. Dat maakt het hele concept niet zo eenvoudig en toegankelijk.
Licht en donker
De beste manier om naar het hele concept van overvloeimodi te kijken, is op basis van licht en donker. Open het oefenbestand 13.1-Overvloeimodi. Hierin zie je twee lagen: één met een blauw lichtspoor en de ander met een oranje lichtspoor de andere kant op.
Verander je nu de bovenste laag naar de overvloeimodus Donkerder, dan zie je dat Photoshop de afbeeldingen in elkaar laat overvloeien. Je ziet delen van beide afbeeldingen terug in je foto.
Deze overvloeimodus kijkt naar de lichtheid van beide lagen, en laat vervolgens van beide lagen alleen de pixels zien die donkerder zijn dan de ander. Het resultaat is dan ook altijd een vrij donkerdere afbeelding.
Als we de overvloeimodus veranderen naar Lichter, dan zie je een ander resultaat: nu worden van beide lagen alleen de pixels die lichter zijn dan de ander weergegeven.
Dit heeft als resultaat dat we nu beide lichtsporen in één beeld kunnen zien, wat het gewenste effect heeft.
Experimenteer zelf maar eens met de andere overvloeimodi om de effecten te leren kennen. We gebruiken de volgende overvloeimodi zelf regelmatig:
- Donkerder (en een sterkere variant daarvan: Vermenigvuldigen),
- Lichter (en een sterkere variant daarvan: Bleken)
- Bedekken (een combinatie van Vermenigvuldigen en Bleken)
Je zult straks bij het kijken naar de laagstijlen zien dat deze modi de meeste praktische toepassingen hebben.
Zoom Academy
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:
- Alles over maskers en aanpassingslagen
- De basis voor het werken met lagen
- Hoe je alle slimme mogelijkheden in Photoshop kan inzetten
- Objecten transformeren, wegwerken en nog veel meer
Bekijk hier de volledige Cursus Lagen in Photoshop.