
Voorbereiding
Nu Lightroom Classic met behulp van kunstmatige intelligentie zelf een onderwerp kan selecteren, zou je misschien denken dat het Penseel (dat vroeger het Aanpassingspenseel heette) minder belangrijk geworden is. Niets is minder waar, want het Penseel blijft de unieke mogelijkheid houden om ‘gedoseerd’ te werken, wat je met geen van de andere maskergereedschappen kunt doen. We illustreren dit met het verzachten van de huid van een portretfoto. Maar voordat je zoiets doet, moet je altijd kijken of niet eerst wat voorbereidingen nodig zijn. Bij dit portretje zien we een paar duidelijke pukkeltjes, die je niet moet proberen te verzachten. Die moet je gewoon eerst even weghalen met het retoucheergereedschap, dat overigens officieel nog steeds Vlekken verwijderen heet.
Penseelinstellingen
Nadat je via het Maskeren-icoontje het Penseel hebt geselecteerd, kies je de instellingen. De Grootte zal duidelijk zijn. Deze kun je ook met de vierkante haakjes op je toetsenbord ([ en ]) instellen. De Doezelaar bepaalt de ‘zachtheid’ van de randen van het Penseel. Het Stroom-schuifje is echter wat het Penseel zo uniek maakt. Hiermee kun je aangeven dat een penseelstreek niet meteen 100% van het effect moet inschilderen, maar bijvoorbeeld slechts 30%. Dan moet je dus vier keer over hetzelfde plekje schilderen om tot 100% te komen, en kun je het effect opbouwen zoals een schilder een verflaag opbouwt uit meerdere penseelstreken. Met het Dichtheid-schuifje stel je een bovengrens in voor de ‘dekkendheid’ van de verf. Dit resultaat kun je in de praktijk bijna altijd ook bereiken door de schuifjes onder Effect minder sterk in te stellen, dus zelf gebruiken we deze optie zelden. Automatisch maskeren zorgt ervoor dat Lightroom probeert ‘binnen de randjes’ te blijven. Bij een erg ongave huid moet je deze optie mogelijk uitvinken, omdat een pukkeltje met een afwijkende kleur anders ook als ‘over de rand’ beschouwd wordt en daarom juist niet wordt meegenomen.
Huid verzachten
Lightroom heeft twee voorinstellingen van het Penseel om de huid in een portretje te verzachten, maar die zijn naar onze mening niet optimaal. De standaard-voorinstelling kiest voor -100 bij Helderheid, maar -100 bij Textuur werkt veel beter. De Lite-versie gebruikt wel negatieve Textuur, maar zó weinig dat je er niet veel aan hebt. Bedenk dat je dus via Stroom kunt opbouwen, en dat je de schuifjes onder Effect ook ná het schilderen nog kunt aanpassen als -100 bij Textuur net iets te sterk blijkt te worden. Andersom kun je natuurlijk ook -100 Textuur combineren met een beetje negatieve Helderheid.
Video
Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.
Meer over het penseel in Lightroom Classic
Dit artikel was deel 1 van de Quickstarts over het penseel in Lightroom Classic. Lees ook deel twee van het artikel, waarbij we het penseel gebruiken om lichteffecten toe te voegen in een landschapsfoto.
Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Beheren in bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke nieuwe functies in Lightroom uitleggen en laten zien.