in

Werken met Lightroom: Huid verzachten met het penseel

Hoewel de nieuwe maskers in Lightroom Classic meer selectiemogelijkheden hebben, blijft het Penseel een in veel opzichten uniek stukje gereedschap. We bekijken eerst het potentieel voor portretfoto’s. In deel twee laten we zien hoe je het penseel kunt inzetten voor landschapsfotografie.

Voor

Na

Voorbereiding

Nu Lightroom Classic met behulp van kunstmatige intelligentie zelf een onderwerp kan selecteren, zou je misschien denken dat het Penseel (dat vroeger het Aanpassingspenseel heette) minder belangrijk geworden is. Niets is minder waar, want het Penseel blijft de unieke mogelijkheid houden om ‘gedoseerd’ te werken, wat je met geen van de andere maskergereedschappen kunt doen. We illustreren dit met het verzachten van de huid van een portretfoto. Maar voordat je zoiets doet, moet je altijd kijken of niet eerst wat voorbereidingen nodig zijn. Bij dit portretje zien we een paar duidelijke pukkeltjes, die je niet moet proberen te verzachten. Die moet je gewoon eerst even weghalen met het retoucheergereedschap, dat overigens officieel nog steeds Vlekken verwijderen heet.

Voordat je de huid van een portretfoto gaat verzachten, moet je eerst even de duidelijkste pukkeltjes weghalen met het gereedschap Vlekken verwijderen.

Penseelinstellingen

Nadat je via het Maskeren-icoontje het Penseel hebt geselecteerd, kies je de instellingen. De Grootte zal duidelijk zijn. Deze kun je ook met de vierkante haakjes op je toetsenbord ([ en ]) instellen. De Doezelaar bepaalt de ‘zachtheid’ van de randen van het Penseel. Het Stroom-schuifje is echter wat het Penseel zo uniek maakt. Hiermee kun je aangeven dat een penseelstreek niet meteen 100% van het effect moet inschilderen, maar bijvoorbeeld slechts 30%. Dan moet je dus vier keer over hetzelfde plekje schilderen om tot 100% te komen, en kun je het effect opbouwen zoals een schilder een verflaag opbouwt uit meerdere penseelstreken. Met het Dichtheid-schuifje stel je een bovengrens in voor de ‘dekkendheid’ van de verf. Dit resultaat kun je in de praktijk bijna altijd ook bereiken door de schuifjes onder Effect minder sterk in te stellen, dus zelf gebruiken we deze optie zelden. Automatisch maskeren zorgt ervoor dat Lightroom probeert ‘binnen de randjes’ te blijven. Bij een erg ongave huid moet je deze optie mogelijk uitvinken, omdat een pukkeltje met een afwijkende kleur anders ook als ‘over de rand’ beschouwd wordt en daarom juist niet wordt meegenomen.

Bij de penseelinstellingen is Stroom het meest interessante schuifje. Hiermee kun je met het Penseel het effect langzaam opbouwen.

Huid verzachten

Lightroom heeft twee voorinstellingen van het Penseel om de huid in een portretje te verzachten, maar die zijn naar onze mening niet optimaal. De standaard-voorinstelling kiest voor -100 bij Helderheid, maar -100 bij Textuur werkt veel beter. De Lite-versie gebruikt wel negatieve Textuur, maar zó weinig dat je er niet veel aan hebt. Bedenk dat je dus via Stroom kunt opbouwen, en dat je de schuifjes onder Effect ook ná het schilderen nog kunt aanpassen als -100 bij Textuur net iets te sterk blijkt te worden. Andersom kun je natuurlijk ook -100 Textuur combineren met een beetje negatieve Helderheid.

Begin met -100 Textuur en schilder voorzichtig de huid gladder. Als het effect te sterk wordt, kun je de hoeveelheid ook achteraf nog gewoon aanpassen.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Meer over het penseel in Lightroom Classic

Dit artikel was deel 1 van de Quickstarts over het penseel in Lightroom Classic. Lees ook deel twee van het artikel, waarbij we het penseel gebruiken om lichteffecten toe te voegen in een landschapsfoto.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Beheren in bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke nieuwe functies in Lightroom uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met tegenlicht: foto’s met flare

Werken met Lightroom: Lichteffecten toevoegen met het penseel