in

Werken met maskers in Photoshop: zo maak je een selectie en transformatie

Maskeren en selecteren zijn nauw met elkaar verbonden. Je kunt namelijk maskers maken op basis van selecties, maar ook selecties op basis van je gemaakte maskers.

We gaan nu kort aan de slag met het de combinatie van selecties en maskers. Daarna leggen we nog wat uit over transformatie.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Maskers op basis van selectie

We gaan eerst een laagmasker maken op basis van een selectie. Je kunt weer meedoen met onze oefenbestanden. Open het bestand 5.2-Maskeren met selecties-1, een foto van de schoorsteen van een koeltoren. Hierboven willen we een vliegtuig laten vliegen. Dit doen we met behulp van een eenvoudige selectie en een laagmasker.

We openen de foto van de schoorsteen.

Open de foto van het vliegtuig als nieuwe laag je het document.

Onderwerp selecteren

Importeer oefenbestand 5.2-Maskeren met selecties-2 als nieuwe laag: klik en sleep de afbeelding vanuit Verkenner of Finder naar Photoshop, en laat los op het canvas. Bevestig het plaatsen van de afbeelding met een druk op Enter, of het vinkje rechtsboven in het programma.

De volgende stap is om een selectie van het vliegtuig te maken. Dit gaan we doen met de functie Onderwerp selecteren, waarover je in hoofdstuk 4 al leerde. Zorg dat het gereedschap Snelle selectie, Object selecteren of de Toverstaf actief is, en klik bovenaan in het midden van het programma op de knop Onderwerp selecteren. Je kunt deze functie ook activeren via het menu Selecteren / Onderwerp.

Via Onderwerp selecteren zetten we Photoshop aan het werk.

Laagmasker maken

Nu we onze selectie hebben, kunnen we simpelweg een laagmasker toepassen om de pixels die niet geselecteerd zijn (de lucht in dit geval) meteen te verbergen. Klik in je Lagenpaneel op het icoontje voor Laagmasker toevoegen. Nu zie je gelijk het vliegtuig in de afbeelding staan zonder achtergrond. Dit noemen we ook wel ‘vrijstaand’.

Met je selectie maak je in één klik een laagmasker aan.

Maskers en transformatie

Maskers en de lagen waarop ze zijn toegepast kun je zowel gezamenlijk als apart transformeren.

Laag met masker transformeren

We gaan eerst nog even verder met de afbeelding van het vliegtuig en de koeltoren. Het vliegtuig is nu wel vrijstaand, maar nog veel te groot. Om deze laag inclusief het masker te transformeren, hoef je niets geks te doen. Je gaat gewoon weer naar het menu Bewerken / Vrije transformatie of gebruikt de toetscombinatie Ctrl+T of Cmd+T.

Om de laag naar het eigen midden te schalen, pak je één van de hoeken van het transformatiekader op met Alt ingedrukt. Sleep naar het midden van de afbeelding om het vliegtuig naar het midden toe kleiner te maken. Bevestig de transformatie met een druk op Enter of een klik op het vinkje bovenaan. Mocht je de transformatie tijdens het bewerken willen annuleren, dan kan dat door op de Escape-toets te drukken.

Verklein het vliegtuig zodat het boven de koeltoren lijkt te vliegen.

Schildpad met eiland

We gaan aan de slag met een nieuw voorbeeld: een schildpad met een eiland op zijn rug. Je kunt meedoen met het oefenbestand 5.3-Penseeldekking-3. Dit document bestaat uit twee lagen: een foto van een eiland in het meer van Bled in Slovenië, en een aparte foto van de schildpad, waarop we een laagmasker hebben toegepast. Later in deze cursus ga je deze samenstelling nog zelf maken.

We gaan aan de slag met dit oefenbestand. Het eiland staat nog wat scheef op de schildpad.

Verplaatsen

Het eiland staat momenteel wat scheef op de schildpad. We willen de schildpad verplaatsen om het eiland netter op de rug te zetten. Daarvoor klikken we op de betreffende laag in het lagenpaneel, zetten we het gereedschap Verplaatsen aan (druk op V), en slepen we simpelweg op ons document om de schildpad te verplaatsen.

Maar nu gaat er helaas iets mis! Het masker verplaatst mee met de schildpad-laag, wat er in dit geval voor zorgt dat we een ander deel van de onderliggende afbeelding zien. Dat was niet de bedoeling: we willen hetzelfde deel van de afbeelding zien, maar op een ander deel van de schildpad.

Dit komt omdat maskers in eerste instantie gekoppeld zijn aan de lagen waarop ze worden toegepast. Dit zie je aan de ketting/schakel tussen de laag en het masker in het Lagenpaneel.

Verplaatsen we nu het schildpad, dan gaat het fout.

De laag en het masker zijn aan elkaar gekoppeld.

Apart beïnvloeden

Dit is dus een situatie waarin we het masker willen laten staan, maar de laag willen transformeren (lagen verplaatsen tellen we ook als transformaties). Om dit te kunnen doen, klik je op de schakel tussen de laag en het masker. Nu kun je deze twee apart van elkaar beïnvloeden.

Let op dat het nu ook belangrijk is of je de laag of het laagmasker actief hebt: dit zie je aan de lichtgrijze arcering om de laag of om het masker.

Zorg dus dat de laag met de schildpad actief is, en versleep deze naar de gewenste plek om het eiland mooi op het schild te plaatsen.

Links zie je dat de laag actief is, en rechts het laagmasker.

Transformatie

Ook de vrije transformatie werkt nu alleen op of de laag of het masker, afhankelijk van wat gearceerd staat in het lagenpaneel. Zo kunnen we de schildpad nog iets draaien: start de Vrije transformatie met Ctrl+T, ga met de muis net buiten het transformatiekader staan en klik en sleep met de muis om te draaien.

Door de schildpad nog wat te draaien, plaatsen we het eiland op een mooie plek.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 fotolocaties om kloosters te fotograferen

Inspiratie voor babyfotografie: de tijd in beeld